Κιμάς με πατάτες (Πατατάτο)

5
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Πατατάτο, Κιμάς με Πατάτες
https://iemo.jp

Η ονομασία του «πατατάτου» (δικής μου επινόησης, εξ’ όσων γνωρίζω τουλάχιστον) περιλαμβάνει τα εξής τρία υλικά, κιμά, πατάτα και ντομάτα. Με κίνδυνο να επαναλαμβάνομαι, θέλω να σταθώ στην ευκολία που έχει το φαγητό αυτό και στο πόσο ευχάριστα τρώγεται από τα παιδιά. Θυμάμαι κι εμείς σαν παιδιά (εγώ κι ο αδελφός μου) να το τρώμε με τον ίδιο χαρακτηριστικό τρόπο. Το πατούσαμε με το πιρούνι και το λιώναμε μέχρι να γίνει αλοιφή, εξού και το λογοπαίγνιο «πατατάτο-πατητάτο».

Τρόπος Παρασκευής:

Αχνίζω το κρεμμύδι με λίγο νερό και μόλις μαλακώσει κι απορροφήσει τα νερά του προσθέτω τον κιμά. Σε δυνατή φωτιά, γυρνάω τακτικά τον κιμά, μέχρι να αφήσει κι αυτός τα υγρά του. Προσθέτω το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα και το γαρύφαλλο και συνεχίζω να γυρίζω μέχρι να ψηθεί ελαφρά. Προσωπικά παντρεύω πολύ τακτικά την κανέλα και το γαρύφαλλο με τον κιμά, προφανώς λόγω οικογενειακής παράδοσης, αφού στην Πόλη χρησιμοποιούν πολύ την κανέλα (αλλά και το γαρύφαλλο) τόσο στην ζαχαροπλαστική όσο και στην μαγειρική.

Στην συνέχεια ρίχνω τις πατάτες, την μισή πιπεριά και από πάνω ρίχνω τις αλεσμένες ντομάτες. Σε περίπτωση που οι ντομάτες δεν είναι εποχής μπορώ να προσθέσω λίγη πάστα ντομάτας (1 κουταλιά γλυκού) για να ενισχυθεί η γεύση. Κλείνω την κατσαρόλα και αφήνω να ψηθεί στα υγρά του ωσότου μαλακώσουν οι πατάτες, δηλαδή περίπου 45’. Αν τυχόν  στεγνώσει το φαγητό προσθέτω λίγο βραστό νερό από τον βραστήρα.

Λίγο προτού σβήσω την φωτιά ρίχνω το ελαιόλαδο, για να πάρει μια βράση και στην συνέχεια σβήνω κι αφήνω λίγο να τραβήξει πριν το σερβίρισμα (για 20′ τουλάχιστον). Το πατατάτο καλό είναι να έχει ελαφρώς πηχτή σάλτσα δίχως πολλά ζουμιά. Για πιο πικάντικη γεύση μπορώ να προσθέσω από πάνω λίγες σταγόνες Tabasco. Καλή απόλαυση!

Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.