http://www.foodjournalist.co.uk/

Μηλόπιτα με τριφτή ζύμη (apple crumble)

6
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας

Η μηλόπιτα με την τρυφτή ζύμη ή αλλιώς το apple crumble κι εγώ, έχουμε αγάπη! Το γλύκισμα το είχα πρωτοδοκιμάσει παλαιότερα αρχικά με αχλάδι και κόκκινα φρούτα του δάσους κι είχα ξετρελαθεί. Στην πορεία το ξαναδοκίμασα με μήλα, ξαναξετρελάθηκα (φυσικά) κι υιοθέτησα την συνταγή. Άρχισα να το φτιάχνω κάθε τόσο και λιγάκι, κι αφού μύησα κι άλλους στα μυστικά της απόλαυσής του, το έφτιαχνα και το έπαιρνα μαζί μου σε διάφορες περιστάσεις όπως γενέθλια, γιορτές, φιλικές συγκεντρώσεις κ.α.. Κάπως έτσι με το χρόνο καθιερώθηκε ως γλύκισμα “passepartout”. Διαβάστε επίσης την εκδοχή του crumble με δαμάσκηνα που είναι εξίσου (αν όχι) καλύτερη.

Τρόπος Παρασκευής:

Στρώνω τα τεμαχισμένα μήλα σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος. Πασπαλίζω με την ζάχαρη και την κανέλα. Τ’ αφήνω στην άκρη μέχρι να ετοιμάσω την ζύμη.

Τοποθετώ σε ένα μπολ τα υλικά της ζύμης (βούτυρο, αλεύρι, ζάχαρη, κανέλα). Ανακατεύω με τα δάχτυλα τα υλικά ώστε το βούτυρο να ενσωματωθεί με το αλεύρι. Σε περίπτωση που το βούτυρο δεν είναι αρκετά μαλακωμένο θα χρειαστώ πολλή ώρα για να δουλέψω τη ζύμη. Η ζύμη στο τέλος δεν θα πρέπει να είναι ομοιόμορφη αλλά να σχηματίζει ακανόνιστα κομμάτια που να θυμίζουν σβόλους (crumbles).

Θρυμματίζω την ζύμη πάνω από τα στρωμένα μήλα ομοιόμορφα και ψήνω την μηλόπιτα στους 190180°C για 6040’ ωσότου ψηθούν και μαλακώσουν τα μήλα και η ζύμη γίνει τραγανή. Αφήνω στην άκρη την τριφτή μηλόπιτα να γίνει χλιαρή.

http://www.foodjournalist.co.uk/
Η μηλόπιτα με την τριφτή ζύμη σερβίρεται παραδοσιακά χιλιαρή με ζεστό custard cream, κοινώς κρέμα άνθους αραβοσίτου βανίλιας (ακολουθώντας τις οδηγίες συσκευασίας).
Σερβίρω το apple crumble με κρέμα custard.
Εναλλακτικά, το apple crumble μπορεί να σερβιρισθεί ζεστό με λίγη κρέμα γάλακτος ή με παγωτό βανίλια. Το απολαμβάνουμε τα κρύα απογεύματα του χειμώνα, άντε και τα δροσερά πρωινά του φθινοπώρου…
Καλή απόλαυση!
Rate

8 σχόλια

  1. Επιτελους!

     
  2. αυτό μου θυμίζει πολλά.Συγκεντρωσεις κοριτσιών στην κουζίνα με ατέλειωτες συζητήσεις, τσάι και apple crumble.

     
  3. Σ' αυτήν την κουζίνα και τι δεν έχει ειπωθεί…!

     
  4. Και τι δεν εχει φαγωθει….!!!

     
  5. Classic το apple crumble σου! Το έφτιαξα την Κυριακή ξαι ενώ ήταν πολύ νόστιμο κάτι δεν έκανα σωστά με το crumble γιατί η ζύμη κονιορτοποιήθηκε!! Μάλλον την παραζύμωσα από υπερβολικό ζήλο!! Την επόμενη φορά θα προσπαθήσω να βγει σε μορφή βώλων. Κατά τ'άλλα φαγώθηκε όλο βέβαια…..!!!

     
  6. Χριστίνα, όταν αυτό μου συμβαίνει προσθέτω λίγο βούτυρο ακόμα (ελαφρώς μαλακωμένο) και ξαναζυμώνω την ζύμη (με τα χέρια πάντα). Τα crumbles δημιουργούνται από το «περίσσιο» βούτυρο.
    Ελπίζω να ήταν κι έτσι νόστιμο…

     

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.