Σπιτικές μπάρες δημητριακών

Σπιτικές μπάρες δημητριακών

25
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Δεν βρίσκω ότι υπάρχει καλύτερη περίοδος για να ενδώσει κανείς σε αυτήν την συνταγή, από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Τώρα (το φθινόπωρο, δηλαδή) που όλοι κάνουμε μια καινούργια αρχή και λέμε να βάλουμε κάποια πράγματα σε σειρά (λόγου χάρη την διατροφή μας), τώρα που τα “new years resolutions” γίνονται “new school years resolutions” (όπως το να περιορίσουμε την «σαβούρα» και να εστιάσουμε περισσότερο στις υγιεινές και σπιτικές επιλογές), τώρα είναι η ώρα για τις σπιτικές μπάρες. Άσε που πάνε παντού… στο σχολείο, στην δουλειά, μετά το γυμναστήριο, το απόγευμα με τον καφέ ή το πρωί με το τσάι. Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη και μου άρεσε πολύ και την ανακυκλώνω γιατί τα καλά πράγματα πρέπει να τα μαθαίνουμε ΟΛΟΙ.

Οδηγίες Παρασκευής:

Αλέθω τους ξηρούς καρπούς σε μεγάλα σχετικά κομμάτια στο blender. Τους τοποθετώ σε ένα ταψάκι μαζί με την βρώμη και τα ψήνω στο grill για 5’ σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας τακτικά (με προσοχή) μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Εναλλακτικά, μπορώ να τους καβουρδίσω στο αντικολλητικό τηγάνι για 10′ περίπου σε μέτρια φωτιά (5/9) ανακατεύοντας τακτικά για να μην αρπάξουν. Τους αφήνω στην άκρη να κρυώσουν και ετοιμάζω το σιρόπι που θα δέσει όλα τα υλικά.

Οι ξηροί καρποί στο blender.Τους βάζω για λίγο στο φούρνο.
Επιλέγω σταφίδες και cranberries.
Σε ένα μικρό σκεύος ρίχνω την μαύρη ζάχαρη, το μέλι, το βούτυρο και την βανίλια και περιμένω να πάρουν βράση ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις βράσει το μείγμα, το αφήνω για 1-2 λεπτά στην φωτιά και μετά το αποσύρω.
Το βούτυρο, η ζάχαρη και το μέλι στην κατσαρόλα.Ετοιμάζεται η καραμέλα.

Όσο ακόμα η καραμέλα είναι πολύ ζεστή προσθέτω τους ξηρούς καρπούς με την βρώμη και τα ξερά φρούτα κι ανακατεύω πολύ καλά να πάει παντού. Στην συνέχεια προσθέτω τα δημητριακά κι ανακατεύω κι άλλο.

Προσθέτω στην καραμέλα την βρώμη, τα ξερά φρούτα και τους ξηρούς καρπούς.Ρίχνω μέσα και τα δημητριακά.
 Κατόπιν μεταφέρω το μείγμα σε μια φόρμα με λαδόκολλα και πιέζω από πάνω με ένα άλλο φύλλο λαδόκολλας ώστε να δημιουργηθεί λεία κι επίπεδη επιφάνεια.
Ρίχνω το μείγμα στο ταψάκι.Πατάω την επιφάνεια με το χέρι.
Λιώνω για 1’ την σοκολάτα υγείας στον φούρνο μικροκυμάτων (ανακατεύοντας τακτικά ώστε να μην καεί η σοκολάτα) και σχηματίζω παράλληλες γραμμές με ένα κουτάλι πάνω στο μείγμα.
Λίγο λιωμένη σοκολάτα από πάνω.Κόβω σε μπάρες.
Βάζω την φόρμα στην κατάψυξη για 20’ και όταν την αφαιρέσω τεμαχίζω σε ίσες μπάρες. Τοποθετώ την κάθε μπάρα σε ένα μικρό κομμάτι λαδόκολλας και την τυλίγω σαν καραμέλα.
Περιτυλίγω τις μπάρες σε μικρές λαδόκολλες.
Οι μπάρες διατηρούνται στο ψυγείο για 2-3 βδομάδες, αν όμως παραμείνουν στον ψυγείο μας για τουλάχιστον 4 μέρες, θεωρείται μεγάλη επιτυχία (ή μήπως όχι…;)! Τέλος, μιας κι οι μπάρες διατηρούνται στο ψυγείο αφού τις βγάλω θέλουν λίγο χρόνο για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και να γίνουν πιο μαλακές αλλά και πιο γευστικές (να ξυπνήσουν δηλαδή τα αρώματά τους) προτού καταναλωθούν.
Σπιτικές Μπάρες Δημητριακών
 Καλή επιτυχία!
Rate
  • Ανώνυμος

    κανω παρομοια συνταγη, πολυ πιο light αλλα και νηστισιμη!
    Αντι για ζαχαρη μονο μελι
    και αντι για βουτυρο ταχινι

     
  • Ωραία η ιδέα κι ενδιαφέρων ο τρόπος προσαρμογής της συνταγής. Ευχαριστώ…

     
  • Ανώνυμος

    Poly oraia eginan. Teleia gia prwino h apogeymatinh ligoura…Eyxaristw gia thn syntagh!

     
  • Χαίρομαι και σ' ευχαριστώ που πέρασες!

     
  • Ανώνυμος

    Προετοιμαζομαι για τη φοιτητικη μου ζωη και ηδη εχω μαθει πολλες συνταγες αλλα μου ελειπε ενα γλυκο που να συνδιαζε ξηρους καρπους και σοκολατα.. να 'τη λοιπον! Ευχαριστω πολυ !!

     
  • Ανώνυμος

    Καλησπέρα! Τις έκανα τις μπάρες, είναι πολύ ωραίες και γευστικές αλλά μου βγήκαν σκληρές. Τι έκανα λάθος;

     
  • Καλησπέρα, μήπως οι αναλογίες των κουάκερ, μελιού ή/και μαύρης ζάχαρης ήταν μικρότερες του προβλεπόμενου; Αφού δεν απαιτείται ψήσιμο, δεν μπορώ να σκεφτώ τι άλλο μπορεί να επηρέασε την υφή τους.

     
  • Ανώνυμος

    σταγόνες βανίλιας που μπορώ να βρω;;

     
  • Καλησπέρα, στα σουπερμάρκετ, το πιο εύκολο.

     
  • Ανώνυμος

    Καλησπερα σας! Και εμενα μου βγηκαν πολυ σκληρες αλλα αμα τις αφησεις λιγη ωρα εξω ή τις βαλεις για 10 δευτερα στο φουρνο μικροκυματων τοτε μαλακωνουν οσο πρεπει ετσι ωστε να μπορει κανεις να τις φαει. Επισης η συνταγη ειναι καταπληκτικη!!!!

     
  • Πολύ σωστά! Αφού οι μπάρες διατηρούνται στο ψυγείο θέλουν λίγο χρόνο για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και να γίνουν πιο μαλακές αλλά και πιο γευστικές (να ξυπνήσουν δηλαδή τα αρώματα τους). Σας ευχαριστώ για το σχόλιο.