Κις λορέν (η αυθεντική)

Κις λορέν (η αυθεντική)

8
Μερίδες
3/5
Βαθμός Δυσκολίας
Η Κις Λορέν (Quiche Lorraine) είναι από τις πιο διαδεδομένες τάρτες κι αναπόσπαστο κομμάτι της Γαλλικής Κουζίνας. Οι Γάλλοι άλλωστε ονομάζουν quiche κάθε είδος ανοιχτής τάρτας με αλμυρή κρέμα (από αυγά και κρέμα γάλακτος) αλλά και τυριά, αλλαντικά, θαλασσινά ή λαχανικά. Προσωπικά είμαι της άποψης ότι μια νόστιμη και καλοφτιαγμένη Κις Λορέν μπορεί να έχει θέση σε διαφορετικές περιστάσεις όπως βραδινό τραπέζι, απογευματινό κάλεσμα (βλ. τσάι) ή ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα (βλ. brunch) γι’ αυτό άλλωστε μου είναι και τόσο αγαπημένη.
Η συνταγή αυτή (από το βιβλίο “French-the secrets of classic cooking made easy”) δίνει την αυθεντική (κι όχι τύπου) Quiche Lorraine ενώ για πρακτικούς λόγους, ψιλοκόβω κι ετοιμάζω από πριν όλα τα υλικά που θα χρειαστώ, τα οποία στην συνέχεια θα συνθέσω.
Οδηγίες Παρασκευής:
Ετοιμάζω και ψήνω την βάση της τάρτας για 20’ (με τον τρόπο που περιγράφεται στην σχετική ανάρτηση) στους 200°C (στην αντίσταση). Αφαιρώ την βάση της κις από τον φούρνο και κατεβάζω την θερμοκρασία στους 180°C.
Ετοιμάζω την τάρτα της quich lorraine.
Προηγουμένως, έχω ψήσει το μπέικον μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό (το έχω στραγγίξει και το έχω αφήσει να στεγνώσει σε απορροφητικό χαρτί) κι έχω αχνίσει το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, όλα στο αντικολλητικό τηγάνι.
Ψήνω το κρεμμύδι και το μπέικον της quiche lorraine.
Χτυπάω τα αυγά κι ετοιμάζω το μείγμα προσθέτοντας την κρέμα γάλακτος, αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Και τώρα ξεκινάει η σύνθεση της κις λορέν. Πρώτα απ’ όλα αλείφω ομοιόμορφα, πάνω στην ψημένη βάση της τάρτας (με ένα πινέλο), την μουστάρδα να πάει παντού, ρίχνω το τυρί, το μπέικον και το κρεμμύδι και στο τέλος ρίχνω το μείγμα των αυγών με την κρέμα γάλακτος (με προσοχή να μην χυθεί απ΄ έξω). Προσθέτω από πάνω τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο ακόμα φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τοποθετώ την Κις Λορέν στον φούρνο στους 180°Cγια 35’-45’ μέχρι να ψηθεί το μείγμα και να αποκτήσει ροδοκόκκινο χρώμα η τάρτα.
Τα υλικά της quiche lorraine προστίθενται σταδιακά.
Σερβίρω την τάρτα μετά από 30′ περίπου αφού πρώτα έχει γίνει λίγο χλιαρή.
Έτοιμη η quiche lorraine!
Καλή επιτυχία!
Rate

6 σχόλια

  1. Καλημερα! Εκανα εχθες την ταρτα και ειχε μεγαλη επιτυχια! Δεν το περιμενα γιατι λογω αγχους και πιεσης χρονου δεν καταφερα να ακολουθησω καμια απο τις οδηγιες επακριβως! Εμεινε λιγοτερο απο δυο ωρες στο ψυγειο ,η κρεμα γαλακτος ηταν πολυ πηχτη και επεσε περισσια και αντι για μαιντανο εβαλα ανιθο κατα λαθος! Ολα αναποδα! Βγηκε ομως φοβερα νοστιμο και ευτυχως που εμειναν δυο κοματια για σημερα γιατι νομιζω πως ειναι ακομα πιο νοστιμη οταν "κατσει " λιγο και δεν ειναι πολυ ζεστη!

     
  2. Με άλλα λόγια, παρ' όλο που «έτυχε» …πέτυχε!

     
  3. Έλλη καλησπέρα από την Αθήνα,ελπίζω να είστε όλοι καλά! Ερωτήσεις για την κις λορέν: 1) Oι 180 βαθμοί είναι στον αέρα ή αντιστάσεις? 2) Επειδή με τις ζύμες γενικότερα δεν το "έχω",με ποιά μπορώ να την αντικαταστήσω από αυτές που διατίθενται στο εμπόριο?
    Ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλές γιορτές σε σένα και την υπέροχη οικογένειά σου. Πολλά φιλιά
    Πέννυ
    (ελπίζω να φύγατε με ωραίες αναμνήσεις από τα Κύθηρα!)

     
  4. Πέννυ καλησπέρα και σε σένα! Οι 180 βαθμοί είναι στην αντίσταση και η μόνη έτοιμη ζύμη που πιστεύω ότι μπορείς χρησιμοποιήσεις (αν και δεν το έχω δοκιμάσει) είναι η ζύμη κουρού. Επειδή όμως είναι αρκετά λεπτή θα χρειαστεί μάλλον να βάλεις δύο στρώσεις, την μία πάνω στην άλλη, κολλημένες για να έχει περισσότερο όγκο η βάση σου. Καλές γιορτές και Καλά Χριστούγεννα και σε σας (τα Κύθηρα ήταν πανέμορφα)!

     
  5. … θυμήθηκα ότι μπορείς να βρεις και ειδική ζύμη για τάρτα.

     
  6. Pingback: Αλμυρές και γλυκές σπεσιαλιτέ «α λα γαλλικά»! – Τίτλος ιστότοπου

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.