Ελιοπιτάκια με παρμεζάνα

25-30
Τεμάχια
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Να πως δείχνουν τα ελιοπιτάκια από μέσα. Τις τελευταίες μέρες βρίσκομαι σε αναζήτηση νέων και πρωτότυπων συνταγών κι έτσι σχεδόν κάθε βράδυ στο σπίτι μας έχουμε μίνι βραδιά γευσιγνωσίας. Χθες έκαναν το ντεμπούτο τους αυτά τα ελιοπιτάκια με παρμεζάνα. Τα βρήκα απόλυτα του γούστου μου, ενώ πιστεύω ότι είναι ιδανικό συνοδευτικό για ποτάκι ή κρασάκι. Έχουν λίγο αλμυρή γεύση λόγω της ελιάς και της παρμεζάνας ενώ μοσχομυρίζουν (δίχως να είναι βαριά) φρέσκο βούτυρο. Τα λάτρεψα! Το καλύτερο κομμάτι όμως είναι η έκπληξη της ελίτσας, την οποία διαπιστώνεις μετά την πρώτη μπουκιά (άσε, που είναι δύο οι μπουκιές όλες κι όλες), καθώς η εξωτερική τους εμφάνιση δεν μαρτυρά τίποτα… Εκτός όμως από την έκπληξη στην γεύση προκύπτει και έκπληξη στο μάτι, αφού υπάρχει μια ευχάριστη πολυχρωμία.
Ανάλογα ελιοπιτάκια για πρώτη φορά δοκίμασα από τα χεράκια πολύ καλής μου φίλης και συντοπίτισσας κι ενθουσιάστηκα. Προτού προλάβω να της ζητήσω την συνταγή, μου αποκαλύφθηκε αυτή εδώ εντελώς τυχαία, μόλις προχθές, καθώς ξεφύλλιζα το περιοδικό “taste” κυπριακής έκδοσης. Παρ’ όλο δε, που εδώ στην Κύπρο τα ελιοπιτάκια (καθώς και πολλά άλλα πιτάκια, τα λεγόμενα «αλμυρά») συνηθίζονται πολύ, αυτά εδώ θυμίζουν περισσότερο γεμιστά baton sale (αλμυρά μπαστουνάκια) παρά τα συνηθισμένα σφολιατοειδή.
Οδηγίες Παρασκευής:
Στραγγίζω τις ελιές σε ένα σουρωτήρι για καμία ώρα και στην συνέχεια μία-μία σε απορροφητικό χαρτί (προκειμένου να στεγνώσουν καλά).
Οι ελίτσες με την πιπεριά στραγγίζουν.Σ’ ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύω το αλεύρι, με την παρμεζάνα, την ρίγανη, το θυμάρι και το βούτυρο. Ανακατεύω καλά την ζύμη μέχρι να σχηματίσει σβόλους και προσθέτω το παγωμένο νερό. Ανακατεύω και πάλι καλά κι αφού ομογενοποιηθεί το νερό, μεταφέρω την ζύμη σε μια μεμβράνη και την αφήνω να σταθεί στο ψυγείο για 30’.
Ζυμώνω τα υλικά για την ζύμη.
Βάζω την ζύμη στο ψυγείο.Τώρα ξεκινάει το πλάσιμο. Σχηματίζω ομοιόμορφες μπαλίτσες ζύμης (στο μέγεθος καρυδιού), με τον αντίχειρα μου δημιουργώ ένα κοίλωμα και τοποθετώ μια ελίτσα. Στην συνέχεια κλείνω το κοίλωμα (με τα δάχτυλά μου) και δίνω στρογγυλό σχήμα στο ελιοπιτάκι. Στρώνω τα ελιοπιτάκια στο ταψί πάνω σε λαδόκολλα ή ασημόχαρτο.
Σχηματίζω μπαλάκια με την ζύμη.
Κάθε μπαλάκι παίρνει και μια ελίτσα.
Τα ελιοπιτάκια είναι έτοιμα για ψήσιμο.Τα ψήνω στους 180°C στην αντίσταση για 30’ περίπου μέχρι να ροδίσουν (αλλά να μην αρπάξουν). Τα σερβίρω χλιαρά αλλά όχι ζεστά.Ψήνω τα ελιοπιτάκια μέχρι να ροδίσουν.
Να πως δείχνουν τα ελιοπιτάκια από μέσα. Καλή απόλαυση!
Rate

3 σχόλια

  1. Καλημερα! Μολις εβαλα τα ελιοπιτακια στο φουρνο! Ισως ηταν πολυ μεγαλες οι ελιες γιατι η ζυμη δε μου εφτασε…σε κανα μισαωρο θα σου ξαναγραψω να σου πω πως μας φανηκαν!

     
  2. …και τα τσακισαμε!!!

     
  3. Επιτυχία λοιπόν! Μπράβο σας!

     

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.