Ελληνική παραδοσιακή μαγειρίτσα

Ελληνική παραδοσιακή μαγειρίτσα

6
Μερίδες
3/5
Βαθμός Δυσκολίας
Μετά από ολιγοήμερη απουσία από το blog η επιστροφή προσομοιάζει ελαφρώς σε αυτήν του γυμναστηρίου μετά από διακοπές, καθισιό και φαγοπότι. Ευτυχώς όμως (τουλάχιστον για μένα) η κουζίνα όλο αυτό το διάστημα ήταν ενεργή και παραγωγική και κάπως έτσι σήμερα θα αναφερθώ στο πως φτιάχνουμε την μαγειρίτσα στην οικογένεια μας. Αλλά για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, στην οικογένεια μας φτιάχνουμε εκ περιτροπής την μαγειρίτσα με την κοτόσουπα αυγολέμονο που είναι το αναστάσιμο έδεσμα των Ρωμιών της Πόλης με την βραστή κότα, το κασέρι, το πολίτικο τσουρέκι και φυσικά τα κόκκινα πασχαλινά αυγά. Στην πορεία δε έμαθα ότι και στην Κύπρο «μετά την Λειτουργία ο κόσμος πάει σπίτι του κι όλη η οικογένεια απολαμβάνει την ζεστή σούπα, την αυγολέμονη ή την μαγειρίτσα, και την βραστήν όρνιθα» (Πηγή: Το Πάσχα στην Κύπρο – Εθιμα και εδέσματα).
Τρόπος Παρασκευής:
Βράζω το κοτόπουλο (ή τα κόκαλα) στο νερό για 1,5 ώρα μέχρι να μαλακώσει και στραγγίζω το ζωμό. Αυτήν την φορά την μαγειρίτσα την έφτιαξα με βοδινό ζωμό όπως φαίνεται παρακάτω.
Ετοιμάζω τον ζωμό για την σούπα.
Αφού ετοιμασθεί ο ζωμός...
... τον σουρώνω.
Σε μία κατσαρόλα με βραστό νερό ρίχνω όλα τα μέρη της συκωταριάς και τα βράζω για 3-5’ για να κοπούν στην συνέχεια με ευκολία.
Η συκωταριά βράζεται για 3-5'.
Μόλις ολοκληρωθεί ο χρόνος βρασμού τα αφαιρώ και τα αφήνω να κρυώσουν.
Κόβω την συκωταριά σε πολύ μικρά κομμάτια.
Στην συνέχεια τα κόβω σε μικρά-μικρά κομμάτια τα οποία κρατάω στην άκρη.
Τα μέρη της συκωταριάς ψιλοκομμένα.
Σε μία ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνω το λάδι και σοτάρω αρχικά τα άφθονα φρέσκα κρεμμυδάκια (ωσότου χάσουν τον όγκο τους) και στην συνέχεια προσθέτω το λεπτοκομμένο μαρούλι. Τα άφθονα φρέσκα κρεμμυδάκια δίνουν γεύση, γλύκα κι άρωμα στην σούπα. Αφού έχουν μαραθεί οι πρασινάδες, προσθέτω την ψιλοκομμένη συκωταριά και την «γυρνάω» κι αυτήν στο λάδι.
Σοτάρω τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Ρίχνω και το μαρούλι.
... και τελευταία την συκωταριά.
Μετά το σοτάρισμα, προσθέτω τον ζωμό κότας (ή βοδινού) αφήνω να σιγοβράσει η σούπα για 40’ μέχρι να ψηθούν τα εντόσθια και λίγο πριν το τέλος προσθέτω το ρύζι και βράζω λίγο ακόμα μέχρι να μαλακώσει κι αυτό. Στο τέλος ρίχνω στην σούπα τα 2/3 του ψιλοκομμένου άνηθο (τον υπόλοιπο τον προσθέτω στο τέλος για να δώσει πιο έντονο άρωμα) και αλατοπιπερώνω. Αν στο τέλος η σούπα είναι πολύ παχύρευστη προσθέτω λίγο βραστό νερό. Σε αυτήν την φάση αφήνω την μαγειρίτσα στην άκρη και την συνέχεια την ολοκληρώνω μετά την Ανάσταση.
Προσθέτω τον ζωμό και βράζω την σούπα.
Ρίχνω και το ρύζι μέχρι να βράσει.
Χτυπάω με την ράβδο τ’ αυγά και τον χυμό λεμονιού, προσθέτω λίγο από την βραστή σούπα (την οποία έχω ξαναζεστάνει) για να πάρει θερμοκρασία το αυγολέμονο κι ανακατεύω. Σβήνω κι αποσύρω τη σούπα από τη φωτιά. Ρίχνω το αυγολέμονο και σείω την κατσαρόλα να πάει το αυγολέμονο παντού χωρίς να το ακανατέψω.
Ανακατεύω και τα αυγά με τον χυμό λεμονιού.
Μόλις το αυγολέμονο αποκτήσει όγκο και γίνει παχύρευστο (με την υπάρχουσα θερμοκρασία και δίχως ανακάτεμα) προσθέτω τον υπόλοιπο άνηθο. Δοκιμάζω την γεύση κι αν χρειάζεται προσθέτω αλάτι, πιπέρι ή λίγο χυμό λεμονιού ακόμα.
Έτοιμη η παραδοσιακή μαγειρίτσα!
Η ελληνικότατη παραδοσιακή μαγειρίτσα είναι έτοιμη!
Καλή μας Ανάσταση!
Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.