Ρυζόγαλο παραδοσιακό

Ρυζόγαλο παραδοσιακό

5-6
Μερίδες
3/5
Βαθμός Δυσκολίας
Όλοι δίκιο έχουμε. Κι εσείς που αναρωτιέστε, κι ορισμένοι μάλιστα παραπονιέστε, τι απέγινα και δεν έχω ποστάρει τίποτα εδώ και 3 βδομάδες, αλλά κι εγώ που κάνω διάλλειμα από τα μαγειρικά μου καθήκοντα για να τιμήσω τις αναντικατάστατες καλοκαιρινές διακοπές. Διακοπή από ΟΛΑ (αλλά για λίγο) για να επανέλθουμε με κέφι και όρεξη. Και να ‘μαι πίσω με το πολυαγαπημένο μου ρυζόγαλο, από τα πρώτα που έφτιαξα μόλις επιστρέψαμε στο «κλεινόν άστυ». Ρυζόγαλο παραδοσιακό με κρεμώδη υφή, ελαφριά γεύση λεμονιού αλλά και μία πρέζα αλάτι για να τονίζεται η γεύση. Α, και φυσικά δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό. Το παραδοσιακό ρυζόγαλο ετοιμάζεται όπως παρακάτω…
Τρόπος Παρασκευής:
Γεμίζω μία ευρύχωρη κατσαρόλα με 2 δάχτυλα νερό και ρίχνω το ρύζι να βράσει για 20-25′ ωσότου μαλακώσει κι αφήσει τον χυλό του. Κατά την διάρκεια του βρασμού το ρύζι απορροφάει νερό, γι’ αυτό όταν βλέπω ότι στεγνώνει προσθέτω κι άλλο νερό από τον βραστήρα για να συνεχίσει ο βρασμός μέχρι να ψηθεί καλά το ρύζι και να μην «κρατάει» καθόλου. Κατά το βράσιμο ανακατεύω τακτικά.
Στο τέλος θα έχει δημιουργηθεί ένας μαλακός χυλός ρυζιού και το ρύζι δεν θα κάθεται στο «δόντι».
Κατόπιν προσθέτω το γάλα κι αφού βράσει για 10′ ακόμα,
αφαιρώ με την τρυπητή κουτάλα 2 γεμάτες κουταλιές από το ρύζι (το οποίο εξαρχής ήταν περισσότερο προκειμένου να αφήσει τον χυλό του) κι αφήνω το υπόλοιπο στην κατσαρόλα. Το γάλα σε αυτήν την φάση θα πρέπει να έχει ήδη γίνει ελαφρά παχύρευστο.
Σε ένα μπολ, αραιώνω το κορν φλουρ με το λίγο κρύο γάλα, ανακατεύω καλά να διαλυθεί και ρίχνω λίγο από το βραστό γάλα της κατσαρόλας να πάρει θερμοκρασία. Επιστρέφω στην κατσαρόλα κι ανακατεύω.
Παραδοσιακό ρυζόγαλο
Ρίχνω τον φλοιό λεμονιού, την ζάχαρη και την πρέζα αλατιού, δίνω μία τελευταία βράση ανακατεύοντας και τραβάω το βραστό ρυζόγαλο από την φωτιά. Τώρα το ρυζόγαλο έχει δέσει όσο χρειάζεται.
Το αδειάζω ζεστό όπως είναι στα μπολάκια και το αφήνω να κρυώσει προτού το βάλω στο ψυγείο.
ρυζόγαλο σε μπολάκιαΤο σερβίρω αφού κρυώσει καλά στο ψυγείο με λίγη πασπαλισμένη κανέλα.
Ελληνικό Ρυζόγαλο
Καλή επιτυχία με το ρυζόγαλο και καλή επιστροφή στους εναπομείναντες!
Rate

3 σχόλια

  1. Τί να πρωτοσχολιάσω: για την αναγκαιότητα των διακοπών, για τη δροσερή αυτή λιχουδιά, για το ότι μου θυμίζει τη γιαγιάκα μου που ήταν μια από τις αγαπημένες σπεσιαλιτέ της; ευχαριστώ για την ιδέα, και τις όμορφες αναμνήσεις που μου έφερε το σημερινό σου post…

     
  2. Και το δικό σου σχόλιο όμως, δεν μένει πίσω…
    Γλυκό, δροσερό (αύρα θαλασσινή μου μυρίζει) αλλά και περιεκτικό, όπως πάντα!

     

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.