Πουρές πατάτας (βελούδινος κι αφράτος)

Πουρές πατάτας (βελούδινος κι αφράτος)

4
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Ο πουρές πατάτας όσο εύκολος κι αν είναι, έχει τα μυστικά του για να γίνει αφράτος και βελούδινος. Το συνηθέστερο λάθος είναι να χτυπάμε τον πουρέ πατάτας στο μίξερ ή με την ράβδο χειρός, αντί με τον παραδοσιακό μύλο λαχανικών ή το presse-purée (ειδικό εργαλείο για πατάτες). Ως αποτέλεσμα ο πουρές χάνει τον όγκο του, βαραίνει και γίνεται ρευστός και κολλώδης, διότι αλλοιώνεται η υφή του. Αντιθέτως, ο καλός και φυσικός πουρές πατάτας πρέπει να είναι αφράτος, να στέκεται στο «ύψος» του και να είναι απαλός σαν βελούδο. Επίσης, ο πουρές χρειάζεται άφθονο αλάτι για να αναδειχθεί η γεύση της πατάτας, κρύο φρέσκο βούτυρο και ζεστό γάλα. Πάμε όμως να εφαρμόσουμε όλα αυτά για να έχουμε τον φυσικό πουρέ πατάτας:
Τρόπος Παρασκευής:
Πλένω καλά τις πατάτες με την φλούδα τους και τις τοποθετώ μαζί με τα δαφνόφυλλα σε κατσαρόλα με κρύο αλατισμένο νερό που να τις σκεπάζει. Τις βράζω μέχρι να μαλακώσουν για 35-40’ περίπου. Ξέρω ότι έχουν ψηθεί, όταν τις τρυπώ και είναι μαλακές. Τις σουρώνω και τις αφήνω να κρυώσουν στο σουρωτήρι για 5’.
Εντωμεταξύ ζεσταίνω σε ένα μικρό κατσαρολάκι το γάλα, το οποίο δεν χρειάζεται όμως να βράσει.
Κατόπιν ξεφλουδίζω τις πατάτες και τις επιστρέφω στην κατσαρόλα.
Σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (2/9), τις αλέθω με τον μύλο λαχανικών ή το presse-purée μέχρι να γίνουν… πουρές. Στον σπιτικό πουρέ αναπόφευκτα διακρίνονται μικρά κομματάκια πατάτας που δεν τα έχει λιώσει ο μύλος, κι αυτή άλλωστε είναι η ομορφιά του.
Σταδιακά ρίχνω το κρύο βούτυρο σε κομμάτια ενώ ανακατεύω. Περιμένω να λιώσουν και να απορροφηθούν τα πρώτα προτού προσθέσω τα υπόλοιπα.
Κατόπιν ρίχνω σιγά-σιγά το ζεστό γάλα. Σε αυτό το σημείο μπορώ να χρησιμοποιήσω το μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα για να αφρατέψει περισσότερο ο πουρές και να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Αλατίζω ελαφρά εκ νέου δοκιμάζοντας την γεύση και στο τέλος προσθέτω το άσπρο πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
Σπιτικός και Φυσικός Πουρές Πατάτας
Γαρνίρω με λίγο φρέσκο σχοινόπρασο και συνοδεύω σχεδόν τα πάντα με τον πουρέ πατάτας όπως το ψαρονέφρι με σάλτσα κουμανταρίας και σχοινόπρασο.
Ο πουρές τρώγεται φρέσκος κι είναι συνοδευτικό της ώρας. Αν όμως ξαναζεστάνω τον πουρέ αργότερα, τότε προσθέτω λίγο ζεστό γάλα για να αφρατέψει και πάλι.
Καλή επιτυχία και καλή μας μέρα!
Rate

2 σχόλια

  1. Η τεχνική σου είναι λάθος … Δεν βάζουμε μίξερ στον πουρέ ποτέ .. για το σπίτι είναι οκ

     
  2. Δεν βάζουμε ποτέ ραβδομπλέντερ ή μπλέντερ στον πουρέ πατάτας, το μίξερ χειρός όμως είναι άλλο πράγμα. Δοκιμάστε το :-)

     

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.