Μελιτζάνες παπουτσάκια

Μελιτζάνες παπουτσάκια

4
Μερίδες
3/5
Βαθμός Δυσκολίας

Μα τι περίεργο όνομα που έχουν αυτές οι μελιτζάνες όταν γίνονται παπουτσάκια…; Και γιατί μελιτζάνες παπουτσάκια κι όχι μελιτζάνες παντοφλάκια (όπως τις έλεγα όταν ήμουν μικρή) ή μελιτζάνες γαλοτσάκια; Προφανώς γιατί όλοι συμφωνούμε στο ότι, όταν οι μελιτζάνες γίνονται γεμιστές με κιμά και μπεσαμέλ μοιάζουν με παπουτσάκια (τι, όχι;)! H παραγγελία ήταν του αντρούλη μου και φυσικά η επιθυμία του εκτελέστηκε άμεσα (ειδικότης μου!). Και μιας κι είχαμε όλοι καιρό να τις φάμε, τις ευχαριστηθήκαμε πολύ. Οι μελιτζάνες παπουτσάκια αποτελούνται από το τρίπτυχο σάλτσα κιμά, μπεσαμέλ και μελιτζάνες, τις οποίες αυτήν την φορά δεν έψησα στον φούρνο (όπως στον μουσακάς χωρίς τηγάνισμα) αλλά τηγάνισα (παραδοσιακά) αν και δεν είναι διόλου απαραίτητο. Αν και κανονικά είναι καλοκαιρινό ζαρζαβατικό, οι μελιτζάνες θερμοκηπίου βρίσκονται ολόχρονα και είναι ωραιότατες. Για τις μελιτζάνες παπουτσάκια χρειάστηκα τα εξής…

Τρόπος Παρασκευής:

Ξεκινώ ετοιμάζοντας τον κιμά. Σε ένα σκεύος γυρίζω το κρεμμύδι με 2 κ.σ. λάδι (σε θερμοκρασία 7/9) να μαλακώσει και να πάρει λίγο χρώμα. Κατόπιν προσθέτω τον κιμά και τον γυρνάω κι αυτόν στην ίδια θερμοκρασία μέχρι να πάρει χρώμα και να πιεί τα υγρά του. Προσθέτω τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδου (για να τις αφαιρέσω μετά και να μην βαρύνουν το φαγητό), ρίχνω τις αλεσμένες ντομάτες, την ζάχαρη, το αλατοπίπερο κι αφήνω τον κιμά να σιγοψηθεί (θερμοκρασία 4/9) για 15’ και να δέσει η σάλτσα. Λίγο πριν το τέλος ρίχνω τον μαϊντανό και το ελαιόλαδο κι αφαιρώ το σκόρδο. Αφήνω την σάλτσα κιμά στην άκρη να κρυώσει.

Κατόπιν φτιάχνω την μπεσαμέλ. Σε ένα μικρό σκεύος λιώνω πρώτα το βούτυρο (θερμοκρασία 5/9) και προσθέτω το αλεύρι ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη να σχηματιστεί μια ρευστή ζύμη. Στην συνέχεια προσθέτω το ζεστό γάλα να ομογενοποιηθεί κι ανακατεύω καλά (πάντα με τον αυγοδάρτη) μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ αφού πάρει μία σύντομη βράση. Στο τέλος προσθέτω το αλατοπίπερο και την παρμεζάνα και δοκιμάζω την γεύση. Αφήνω την μπεσαμέλ στην άκρη να κρυώσει ενώ ενδιαμέσως την ανακατεύω για να μην πιάσει κρούστα.

Ενώ ζεσταίνω το λάδι για το τηγάνισμα, πλένω τις μελιτζάνες, τις σκουπίζω, κόβω τα κοτσάνια τους και τις κόβω στην μέση. Μόλις το λάδι ζεσταθεί καλά τις τηγανίζω μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και κατόπιν τις αραδιάζω σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Αφού τις αλατοπιπερώσω, ξεκινάω την συναρμολόγηση.

Πάνω σε κάθε μελιτζάνα στρώνω 2 κ.σ. κιμά και 2 κ.σ. μπεσαμέλ και πασπαλίζω με λίγη παρμεζάνα και κόκκινο πιπέρι. Ψήνω τις μελιτζάνες παπουτσάκια στον φούρνο για 30-40’  σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C μέχρι να ροδίσουν και να αποκτήσουν τραγανή κρούστα.
Σερβίρω τις μελιτζάνες παπουτσάκια αφού πρώτα γίνουν λίγο χλιαρές.
Μελιτζάνες Παπουτσάκια
Καλή επιτυχία!
Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.