Μυστικά της κουζίνας

cooking tips imageΣ’ αυτήν εδώ την σελίδα θα βρείτε μικρά αλλά και μεγαλύτερα μυστικά για το καθημερινό μαγείρεμα. Θα μπορούμε να μοιραζόμαστε πρακτικές ιδέες κι απλές λύσεις που κάνουν την ζωή μας στην κουζίνα, ευκολότερη. Κι όσοι από εσάς γνωρίζετε κάποιο τέτοιο «ΚουζινοΜυστικό» τότε σας προσκαλώ, να νιώσετε σαν το σπίτι σας. Γιατί όσο περισσότερα, τόσο καλύτερα…

  • Δεν παραλείπω να προσθέσω ένα ολόκληρο κρεμμύδι όταν τηγανίζω πατάτες γιατί δίνει επιπλέον γεύση κι άρωμα στις πατάτες.
  • Για το τηγάνισμα ειδών όπως ψαράκι, θαλασσινά, μελιτζάνες ή συκώτι εκτός από το κοινό αλεύρι χρησιμοποιώ και καλαμποκάλευρο που δίνει πιο τραγανή κρούστα.
  • Για επιτυχημένο γιουβέτσι προσθέτω αρκετό ελαιόλαδο γιατί εμποδίζει το φαγητό να λασπώσει και να κολλήσει. Επιπλέον, χάρη στο λαδάκι το φαγητό τρώγεται λίγο πιο ευχάριστα και κρύο αργότερα.
  • Εδώ θα βρείτε έναν πολύ ενδιαφέρων τρόπο για να κόψετε στην μέση πολλά μικρά ντοματάκια.
  • Για να μην αφήσει υγρά η σαλάτα, την αλατίζω λίγο πριν την σερβίρω.
  • Για να ξαναβρεί η πίτα της προηγούμενης μέρας την τραγανή υφή της, την ζεσταίνω στην τοστιέρα. Για να διατηρηθεί η τοστιέρα καθαρή τοποθετώ αλουμινόχαρτο πάνω και κάτω από την πίτα κατά το ζέσταμα.
  • Οι άσπρες σάλτσες ή κρέμες όπως η μπεσαμέλ, θέλουν άσπρο πιπέρι.
  • Αν βράσω τα λαχανικά ή τα όσπρια αρχικά δίχως αλάτι, ντομάτα ή λεμόνι θα χρειαστούν λιγότερο χρόνο, αφού το όξινο κι αλμυρό περιβάλλον καθυστερεί το ψήσιμο τους. Δεν παραλείπω φυσικά να τα προσθέσω στο τέλος.
  • Η αναλογία αποξηραμένων προς φρέσκων μυρωδικών είναι 1:3 καθώς τα πρώτα είναι περισσότερο έντονα και συμπυκνωμένα στην γεύση (βλ. σπιτική σάλτσα πέστο).
  • Γνωρίζω ότι το κέικ έχει ψηθεί, όταν το τρυπήσω στο κέντρο με μία οδοντογλυφίδα κι αυτή βγει στεγνή.
  • Αν πάνω στην ζύμη της τάρτας τοποθετήσω λαδόκολλα με όσπρια ή ρύζι προτού την βάλω στον φούρνο, τότε η τάρτα δεν θα πάρει ανεπιθύμητο ύψος κατά το ψήσιμο.
  • Το αλάτι δεν μπαίνει ποτέ απευθείας στο κρέας που πανάρω (βλ. κοτομπουκιές ή σνίτσελ), διότι θα προκαλέσει υγρασία με αποτέλεσμα να ξεκολλήσει η κρούστα κατά το τηγάνισμα.
  • Για πετυχημένη και τραγανή βάση πίτσας είναι ιδανική η έτοιμη αραβική (ή λιβανέζικη) πίτα.
  • Για να μην πιάσει κρούστα η βραστή κρέμα (αφού την έχω τραβήξει από την φωτιά) τοποθετώ μεμβράνη πάνω στην επιφάνεια της, ενώ ακόμα είναι ζεστή.
  • Το φαγητό γίνεται νοστιμότερο και πιο ισορροπημένο όταν δοκιμάζω την γεύση του κατά το μαγείρεμα. Έτσι μπορώ να διορθώσω ή να ενισχύσω ένα μέτριο αποτέλεσμα.
  • Κατά την ετοιμασία ενός κέικ, το κοσκίνισμα του αλευριού, του κακάο κι άλλων ανάλογων υλικών, κάνει το κέικ πιο αφράτο και φουσκωμένο.
  • Για ελαφρύτερο μαγείρεμα, μπορώ ν’ αντικαταστήσω το τσιγάρισμα με το «παρεξηγημένο» άχνισμα. Η τεχνική αυτή είναι ιδανική για το καθημερινό μαγείρεμα και για όσους έχουν ευαισθησία με το στομάχι τους.