Αυτό το καθημερινό ερώτημα που ταλανίζει εκατοντάδες νοικοκυρές ανά τις δεκαετίες (ε, ας μην πάμε και πιο πίσω τότε που οι άνθρωποι μετά βίας γέμιζαν το τσουκάλι) είναι μια πραγματική σπαζοκεφαλιά. Τι να μαγειρέψω (και) σήμερα; Σήμερα λοιπόν, που είναι Σάββατο φθινοπωρινό και το μεσημέρι τρώμε όλοι παρέα είπα να φτιάξω γιουβαρλάκια έτσι όπως τα έκανε η μαμά μου, η γιαγιά μου, η θεία μου και πάει λέγοντας. Απλά, χυλωμένα, με αυγολέμονο και ελαφρώς τσιμπημένα στο λεμονάκι τους.
Σίγουρα τα γιουβαρλάκια δεν είναι το φαγητό που ετοιμάζει κανείς όταν έχει περιορισμένο χρόνο γι’ αυτό και είναι ιδανικά για το Σαββατοκύριακο. Επίσης, είναι ένα ελαφρύ και συνάμα πλήρες πιάτο δίχως να χρειάζεται συνοδευτικό, ενώ είναι ιδιαίτερα φιλικό προς τα παιδιά (μικρά και μεγάλα…). Ας μην παραλείψουμε δε ότι, εφόσον έχει περισσέψει, τρώγεται ωραιότατα και την επόμενη μέρα. Για τα κλασικά γιουβαρλάκια χρειάστηκα…
Τρόπος Παρασκευής:
Σ’ ένα βαθύ μπολ βάζω τον κιμά, το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό, το ρύζι, το λαδάκι, το αλάτι και πιπέρι και ζυμώνω να αναμειχθούν καλά τα υλικά. Εφόσον έχω χρόνο αφήνω το μείγμα να σταθεί στο ψυγείο για να «δέσει».
Βάζω στην κατσαρόλα άφθονο νερό (με λίγο λάδι) τόσο ώστε να καλύψει όλα τα υλικά και το βράζω με το δαφνόφυλλο, τα μπαχάρια και τον κουρκουμά. Σε περίπτωση που το νερό δεν βράσει αρκετά τα γιουβαρλάκια κινδυνεύουν να διαλυθούν.
Εν τω μεταξύ έχω πλάσει και αλευρώσει τα γιουβαρλάκια τα οποία αρχίζω να ρίχνω σιγά-σιγά στην κατσαρόλα. Στην συνέχεια ρίχνω τις πατατούλες και τα καρότα.
Μόλις αρχίζει να κοχλάζει η σούπα κατεβάζω την θερμοκρασία και την αφήνω να βράσει για μια ώρα περίπου με κλειστό το καπάκι. Μόλις συμπληρωθεί η ώρα ρίχνω λίγο λαδάκι για νοστιμιά (πάντα στο τέλος για να μην χάσει το ελαιόλαδο τα θρεπτικά του συστατικά) και ετοιμάζω το αυγολέμονο.
Και τώρα η ώρα του αυγολέμονου… Χτυπάω με την ράβδο (multi χειρός) τα δύο αυγά (ή με το χέρι για τις πιο παραδοσιακές), το φλοίο και τον χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι και στην συνέχεια προσθέτω μπόλικο ζωμό από την βραστή σούπα στο αυγολέμονο προκειμένου να πάρει θερμοκρασία ανακατεύοντας διαρκώς. Ρίχνω το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και σβήνω αμέσως την φωτιά. Αν το αυγολέμονο βράσει θα κόψει. Δίχως να ανακατέψω με την κουτάλα, γυρίζω την κατσαρόλα να πάει το αυγολέμονο παντού. Δοκιμάζω να δω ότι το αλάτι, το πιπέρι και το λεμόνι είναι αρκετά και διορθώνω αναλόγως. Τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο είναι έτοιμα!
Τα γιουβαρλάκια που έχουν περισσέψει την επομένη τα ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά για αρκετή ώρα προκειμένου να μην κόψει το αυγολέμονο. Πρώτα όμως, έχω αραιώσει την σούπα που έχει πήξει από την προηγούμενη με λίγο βραστό νερό από τον βραστήρα.
Και όπως λέω και στα παιδιά μου “δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο”…
Πολύ καλή η συνταγή, θα τη δοκιμάσω με τα πρώτα κρύα!
Θα ήθελα να προσθέσω, ότι από τις δικές μου εμπειρίες, το αυγολέμονο καλό είναι να πάρει μια γρήγορη βράση για να φύγει η αβγουλίλα. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι να μην βράσει γρήγορα, γιατί τότε σίγουρα θα κόψει το αυγό. Δηλαδή να προσέχουμε τια απότομες εναλλαγές θερμοκρασιών για να έχουμε ένα βελούδινο αυγολέμονο!
ευχαριστώ
Πολύ καλή ιδέα! θα το δοκιμάσω.
Αγαπητέ αναγνώστη, κατανοώ την ανησυχία σου για την οσμή του αυγολέμονου. Από την άλλη όμως, δεν υπάρχει λόγος ακριβώς διότι το φαγητό βρίσκεται ήδη σε θερμοκρασία βρασμού προτού ρίξεις το αυγολέμονο (δηλ. πολύ υψηλή θερμοκρασία). Αν όμως επιμένεις, θα μπορούσες να προσθέσεις μέσα στο αυγολέμονο που ετοιμάζεις λίγο τριμμένο φλοιό λεμονιού για να ενισχύσεις την γεύση του. Τα έλαια του φλοιού που αναδύονται μέσα στην βραστή σούπα κάνουν την διαφορά.
Στην διάθεση σου για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση.
Έλλη επειδή ο καιρός σήμερα στην Αθήνα είναι βροχερός και χρειάζεται χειμωνιάτικο φαγητό,έφτιαξα τα γιουβαρλάκια σου. Περιμένω να δω αντιδράσεις όταν τα φάει ο άντρας μου το απόγευμα.Είναι το αγαπημένο του,αλλά σε λίγο διαφορετική version(χωρίς καρότα και πατάτες,τα οποία εγώ τα πολτοποίησα στο blender για να "θολώσω" τα νερά). Εμένα πάντως μου άρεσαν πολύ.Keep on trying!
Πολύ ωραία! Εύχομαι να έχουν επιτυχία, θα χαρώ να μάθω περαιτέρω σχόλια…