Δηλώνω λάτρης της πίτας όπως κι αν αυτή έχει παρασκευαστεί ή οποιαδήποτε κι αν είναι η γέμισή της. Ο βασικότερος βέβαια λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι, μου αρέσει πολύ και το φύλλο, κι η σφολιάτα, και το κανταΐφι και η ζύμη της τάρτας και όλα τα σχετικά σφολιατοειδή. Άσε που η πίτα έχει την ευκολία της, γιατί φτιάχνω μια δόση και μας βγάζει την μέρα ενώ περισσεύει και για την επομένη σαν κολατσιό για το σχολείο ή την δουλειά.
Την ίδια μέρα τρώγεται πολύ ευχάριστα καθώς είναι ακόμα φρέσκια και τραγανή, την επομένη μέρα όμως, που έχει σταθεί στο ψυγείο και έχει νοτίσει, την ζεσταίνω στην τοστιέρα κι όχι στον φούρνο (και σίγουρα όχι στον φούρνο μικροκυμάτων γιατί θα έχω το αντίθετο αποτέλεσμα), αφενός επειδή είναι πιο σύντομο αφετέρου επειδή έτσι ξαναβρίσκει την τραγανή υφή της. Και μια χρήσιμη ιδέα, προκειμένου να μην λερώσω την τοστιέρα, στρώνω αλουμινόχαρτο πάνω και κάτω από την πίτα κατά το ζέσταμα.
Σήμερα λοιπόν φτιάχνω χορτόπιτα που έχω καιρό να φτιάξω με έτοιμα φύλλα κρούστας (αν και συνήθως την ετοιμάζω με σφολιάτα), ποικιλία χορταρικών όπως σπανάκι, πράσο, φρέσκα κρεμμυδάκια, άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο και φυσικά φέτα. Η συνταγή είναι δοκιμασμένη και εγγυημένη (αφού από πίσω βρίσκεται η μαμά…) κι αν και τα υλικά της απαιτούν σχετική προετοιμασία, μια στις τόσες αξίζει ο κόπος της γιατί είναι νοστιμότατη. Έτσι για την χορτόπιτα θα χρειαστώ:
Τρόπος Παρασκευής:
Αχνίζω με την σειρά σε μια μεγάλη κατσαρόλα (σε μέτρια προς δυνατή φωτιά 6/9), πρώτα το σπανάκι μέχρι να πιει τα υγρά του και μετά το βάζω στην άκρη. Κατόπιν ρίχνω το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα πράσα και τα αφήνω κι αυτά να αχνιστούν μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά τους.Τ’ ανακατεύω με το σπανάκι και προσθέτω τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο, το ελαιόλαδο και το corn flour. Στο τέλος προσθέτω την φέτα και την πατάω με το πιρούνι να ανακατευτεί καλά. Προσθέτω την ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι και δοκιμάζω να δω ότι είναι ισορροπημένο στην γεύση.Προθερμαίνω τον φούρνο στους 190°C (πάνω κάτω αντίσταση). Στην συνέχεια λαδώνω ελαφρά το pyrex μου και στρώνω το ένα κομμάτι της σφολιάτας. Αν χρησιμοποιήσω τα φύλλα κρούστας, τοποθετώ τα μισά (δηλ. 6 φύλλα) και τα λαδώνω ένα προς ένα. Ρίχνω από πάνω την γέμιση, την απλώνω ομοιόμορφα και σκεπάζω με το άλλο κομμάτι της σφολιάτας (ή με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας τα οποία έχω επίσης λαδώσει).Μετά φέρνω την κάτω σφολιάτα να σκεπάσει την πάνω περιμετρικά ώστε να σφραγιστεί η γέμιση και να μην χυθεί κατά το ψήσιμο. (Επειδή οι γωνίες έχουν την τάση να γίνονται πολύ χονδρές και να μην ψήνονται καλά εσωτερικά, κόβω τις γωνίες του πάνω φύλλου της σφολιάτας και κατόπιν σκεπάζω περιμετρικά με το κάτω φύλλο.) Αλείφω με το πινέλο το γάλα να πάει παντού στην επιφάνεια και μετά χαράσσω τετράγωνα κομμάτια.
Η χορτόπιτα ψήνεται στους 190°C για 55-60’ με την σφολιάτα ή 50’ με τα φύλλα κρούστας.
Σερβίρω την χορτόπιτα μετά από 60′ αφού γίνει χλιαρή και την συνοδεύω με μία πλούσια σαλάτα για ένα ωραιότατο, πλήρες και ολοκληρωμένο γεύμα.
Καλή όρεξη και καλή μας μέρα!