Χούμους με καραμελωμένα κρεμμύδια

4-5
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
http://www.onceuponacuttingboard.com/
http://www.onceuponacuttingboard.com/

Η αλήθεια είναι ότι αυτή δεν είναι η αυθεντική συνταγή για χούμους. Είναι μια πιο ελαφριά παραλλαγή του κι οι διαφορές του βρίσκονται σε δύο σημεία. Πρώτον, το αυθεντικό χούμους έχει ωμό σκόρδο το οποίο το κάνει πιο μυρωδάτο αλλά και λίγο πιο δύσπεπτο (κι αυτό δεν το θέλουμε…). Και δεύτερον, συνήθως το χούμους γαρνίρεται με πάπρικα ή πιπέρι Καγιέν (τριμμένο chili…) ή φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλλιανδρο κι ελαιόλαδο, τα οποία έχουν παραληφθεί λόγω των καραμελωμένων κρεμμυδιών. Τα δε καραμελωμένα κρεμμύδια ταιριάζουν ωραιότατα και με την φάβα

Τρόπος Παρασκευής:

Βάζω σε μια κατσαρόλα την φάβα, το τεμαχισμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και το νερό και βράζω για περίπου 40’ ωσότου μαλακώσει η φάβα.  Όσο βράζουν όλα μαζί, αφαιρώ με μια τρυπητή κουτάλα τον αφρό που δημιουργείται. Η φάβα κατά τον βρασμό τραβάει πολύ νερό γιατί φουσκώνει, γι’ αυτό ίσως να χρειασθεί κι άλλο νερό, πάντα βραστό από τον βραστήρα. Στο τέλος όμως θα πρέπει να είναι στεγνή.

Όταν είναι έτοιμη, προσθέτω το αλάτι, το πιπέρι και την ζάχαρη κι αφήνω το χούμους στην άκρη να γίνει χλιαρό. Λίγο αργότερα, το αλέθω με το multi χειρός μέχρι να γίνει κρέμα. Προσθέτω τον χυμό λεμονιού και το ταχίνι κι ανακατεύω με το χέρι να αναμιχθούν όλα καλά. Δοκιμάζω να δω αν μου κάνει η γεύση κι αναλόγως προσθέτω ότι χρειασθεί. Προσωπικά μου αρέσει να είναι λίγο «τσιμπημένη» στο λεμόνι. Το χούμους είναι έτοιμο.

Το μυστικό με τα καραμελωμένα κρεμμύδια είναι να ψηθούν για αρκετή ώρα (περίπου 30’) σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά (4/9) προκειμένου να καραμελώσουν δίχως όμως να αρπάξουν. Κόβω τα κρεμμύδια σε ροδέλες. Ρίχνω το λάδι στο αντικολλητικό τηγάνι και το αφήνω λίγο να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά (4/10). Προσθέτω τις ροδέλες κρεμμυδιού και αφήνω να ψηθούν ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσουν.

Σταδιακά τα κρεμμύδια αρχίζουν να αλλάζουν χρώμα και να σκουραίνουν. Όταν πια έχουν μαλακώσει, έχουν «μαζέψει» κι έχουν αλλάξει χρώμα είναι έτοιμα (δηλαδή μετά από 20-25’). Προσθέτω το μπαλσάμικο και την ζάχαρη κι αφήνω να τραβήξουν τα υγρά τους για 3-4’. Τα καραμελωμένα κρεμμύδια είναι έτοιμα.

Σε ένα πιάτο τοποθετώ το χούμους και γαρνίρω από πάνω με τα καραμελωμένα κρεμμύδια.

Καλή όρεξη και καλή μας μέρα!

Rate