Προχθές το βράδυ θυμήθηκα αυτό το πολύ εύκολο, γρήγορο κι εντυπωσιακό σουφλέ με ζαμπόν και τυρί. Η μητέρα μου το ετοίμαζε κυρίως στα Κυριακάτικα τραπέζια μας, τότε που είχαμε κοντά μας κάποιους άλλους ανθρώπους, με τους οποίους μαζευόμασταν τακτικά τηρώντας τις οικογενειακές παραδόσεις και τα έθιμα για να γιορτάσουμε γενέθλια, ονομαστικές εορτές, εθνικές επετείους αλλά κι έτσι, δίχως αφορμή.
Το σουφλέ αυτό, για κάποιο λόγο, δεν το τρώγαμε πολύ τακτικά ίσως γι’ αυτό κι εγώ να το θυμάμαι τόσο ζωντανά. Αναρωτιέμαι κάποιες φορές πόσο ανεξίτηλα κάποιες μνήμες χαράσσονται στο παιδικό μας μυαλό που όσα χρόνια κι αν περάσουν, οι εικόνες είναι τόσο ζωντανές σαν να ήταν μόνο χθες. Την θυμάμαι να το βγάζει από τον φούρνο και να το φέρνει την ίδια στιγμή, προτού προλάβει να ξεφουσκώσει, στο μεγάλο τραπέζι της τραπεζαρίας. Κι αμέσως ξεκινούσε το σερβίρισμα. Αυτή άλλωστε είναι κι η ομορφιά του σουφλέ, να φουσκώσει καλά και να φαγωθεί προτού προλάβει να ξεφουσκώσει.
Οδηγίες
- Βουτυρώνω καλά την επιφάνεια ενός πυρίμαχου σκεύους και κόβω τις άκρες από τις φέτες του τοστ. Ετοιμάζω την πρώτη στρώση τοποθετώντας με την σειρά στο σκεύος τις φέτες του τοστ, το ζαμπόν και τέλος το τυρί. Επαναλαμβάνω την διαδικασία για την δεύτερη στρώση τελειώνοντας με την στρώση του τυριού.
- Χτυπάω σε ένα μπολ τ’ αυγά, προσθέτω το γάλα (φρέσκο κι εβαπορέ), το αλάτι και το πιπέρι. Το σουφλέ μπορεί να ετοιμασθεί και μόνο με φρέσκο γάλα πλήρες, δίχως την προσθήκη του εβαπορέ. Για επιπλέον γεύση μπορώ να προσθέσω μυρωδικά όπως τριμμένο μοσχοκάρυδο ή αποξηραμένο τριμμένο κρεμμύδι ή σκόνη μουστάρδας ή ότι άλλο προτιμώ. Ρίχνω ομοιόμορφα πάνω από τις φέτες το μείγμα των αυγών κι αφήνω το σουφλέ για τουλάχιστον 30′ μέσα στο ψυγείο να απορροφήσει τα υγρά.
- Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C (πάνω-κάτω αντίσταση) και τοποθετώ το σουφλέ. Χαμηλώνω την θερμοκρασία και ψήνω στους 190°C για 50’ δίχως να ανοίξω το φούρνο. Σερβίρω το σουφλέ μόλις βγει από το φούρνο προτού ξεφουσκώσει εντελώς. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη…
Εγώ πού ήμουν σ'εκείνα τα Κυριακάτικα τραπέζια και μου έχει ξεφύγει;Πιστευώ ότι θα αρέσει πολύ στους Ιταλούς εδώ. Αντί για εβαπορέ που δεν έχουμε να βάλω κρέμα γάλακτος;γαλά φρεσκο; τι λες;
Θα μπορούσες να βάλεις μόνο φρέσκο, ολόπαχο, γάλα (και για τα 600 ml) και θα είναι νοστιμότατη και πάλι. Καλή επιτυχία!
Καλημέρα Έλλη μου! Θα το κάνω οπωσδήποτε! Μπορώ να βάλω ψωμί ωιχα τοστ, δηλαδή χωρίς κόρα, που έχω στο σπίτι ; Έτσι δεν θα χρειαστεί να κόψω τις άκρες. Είναι έτοιμο. Γίνεται ;
Κέλλυ μου καλημέρα! Το ψωμί του τοστ χωρίς κόρα είναι η καλύτερη λύση για το σουφλέ. Θα περιμένω εντυπώσεις…