Το αγαπημένο μας φαγητό όταν ήμασταν παιδιά εγώ κι ο αδελφός μου αλλά και των δικών μου παιδιών σήμερα, είναι η ομελέτα με πατάτες. Μάλιστα όταν μας ετοίμαζε η μητέρα μου το φαγητό αυτό, τις πατάτες της έκοβε σε κύβους κι όχι μακρόστενες, έτσι για να υπογραμμίζεται η διαφορά από τις απλές τηγανητές πατάτες. Το μυστικό για την ομελέτα με πατάτες τηγανητές, είναι να έχω φρέσκα αυγά και να μην παραψήσω την ομελέτα και στεγνώσει. Ας είναι λίγο μελωμένη από πάνω, δίνει άλλη γλύκα στο στόμα. Κι αν προσθέσω και λίγη τριμμένη παρμεζάνα γίνεται αριστουργηματική! Γρήγορη κι εύκολη λύση αλλά όχι διαιτητική, να το πούμε κι αυτό, η ομελέτα με τηγανητές πατάτες είναι φαγητό της ώρας.
ΥΛΙΚΑ:
Ingredients
- 1,5 kg κυπριακές πατάτες (που είναι πολύ εύγευστες και πολύ διαδεδομένες και στην Ελλάδα)
- 5 χτυπημένα αυγά
- ¼ φλ. γάλα εβαπορέ (για να φουσκώσει και να γλυκάνει η ομελέτα)
- 1 μικρό ολόκληρο κρεμμύδι για το τηγάνισμα (δίνει νοστιμιά κι άρωμα στις πατάτες)
- άφθονο λάδι για το τηγάνισμα (προτιμώ ελαιόλαδο)
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 4 – 5 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
- ψιλοκομμένο μαϊντανό ή λίγο αποξηραμένο εστραγκόν (προαιρετικά)
Τρόπος Παρασκευής:
Αποφλοιώνω και κόβω τις πατάτες σε κύβους (2 εκ. x 2 εκ.) κι αφού τις ξεπλύνω στο σουρωτήρι να φύγει το περίσσιο άμυλο, τις σκουπίζω καλά με μία πετσέτα.
Ζεσταίνω καλά το λάδι στην μέγιστη θερμοκρασία προσέχοντας να μην καεί γιατί θα μαυρίσει τις πατάτες. Κατόπιν ρίχνω τις πατάτες και το ολόκληρο κρεμμύδι και τηγανίζω διαρκώς σε ψηλή θερμοκρασία. Το κρεμμύδι προστίθεται στο τηγάνισμα γιατί δίνει επιπλέον γεύση στις πατάτες κι είναι ένα μικρό μυστικό που εφαρμόζω οποτεδήποτε τηγανίζω πατάτες.
Χτυπάω τ’ αυγά σε ένα μπολ και προσθέτω το γάλα. Όταν οι πατάτες είναι έτοιμες μετά από 20-25’ περίπου, τις στραγγίζω και τις επαναφέρω στο σκεύος δίχως να χαμηλώσω την θερμοκρασία και προσθέτω 1 κ.σ. λάδι για να μην κολλήσει το αυγό στο πάτο.
Ρίχνω από πάνω τα χτυπημένα αυγά με το γάλα, προσθέτω την παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μπόλικο αλάτι (οι πατάτες θέλουν αλάτι αρκετό) και χαμηλώνω την θερμοκρασία (στους 2/10 βαθμούς) σκεπάζοντας με το καπάκι. Αφήνω την ομελέτα να ψηθεί και να φουσκώσει για συνολικά 5-7’ με σκεπασμένο καπάκι ενώ μετά από τα πρώτα 3′ σβήνω τελείως την φωτιά κι αφήνω την ομελέτα να ψηθεί με την υπάρχουσα θερμοκρασία.
Σερβίρω αμέσως, με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή αποξηραμένο εστραγκόν (που ταιριάζει ωραία με το αυγό).
Καλή όρεξη και καλή μας μέρα!