Ψαρόσουπα αυγολέμονο (ροφόσουπα)

6
Μερίδες
4/5
Βαθμός Δυσκολίας
http://monikarosephoto.com
http://monikarosephoto.com

Είχα ακούσει ότι ο ροφός (που λέγεται και «ορφός» στην Κύπρο) δίνει πολύ νόστιμη ψαρόσουπα αλλά δεν είχε τύχει να τον δοκιμάσω πρωτύτερα.

Ο ροφός, πετρόψαρο που βρίσκεται σε αφθονία στην Μεσόγειο γιατί λατρεύει τα ζεστά νερά, ζει σε βραχώδεις βυθούς και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 60 κιλά ενώ μπορεί λέει να ζήσει, μέχρι 50 χρόνια(!). Η εποχή του είναι τώρα, μόλις μπει ο καινούργιος χρόνος.

Κάπως έτσι βρέθηκαν προχθές μπροστά μου κάτι ωραιότατοι και φρεσκότατοι «ορφοί» τους οποίους προόρισα αμέσως για ροφόσουπα με αυγολέμονο. Αυτήν την φορά κάνω την ψαρόσουπα παραδοσιακή με αυγό και λεμόνι (σε αντίθεση με την προηγούμενη εκδοχή που ήταν δίχως αυγολέμονο).

Εκτέλεση:

Τοποθετώ σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα το ψάρι, τα λαχανικά, το σέλινο, προσθέτω 1 λίτρο νερό και βράζω για 40-50’ (δεν βράζω για περισσότερο χρόνο για να μην διαλυθεί το ψάρι). Δοκιμάζω την σούπα μετά το βράσιμο κι αν σηκώνει κι άλλο νερό προσθέτω, δίχως όμως να την αραιώσω πολύ και χάσει την γεύση της.

Όταν είναι ψημένα όλα (λαχανικά και ψάρι), αφαιρώ τα λαχανικά και τα βάζω σε ένα πιάτο για σαλάτα. Αφαιρώ και το ψάρι το οποίο καθαρίζω ώστε να μείνει μόνο το ψαχνό του. Περνάω την σούπα από ψιλή σήτα (για λέπια και κόκκαλα) και την επιστρέφω σε καθαρή κατσαρόλα.

Επαναφέρω την σούπα σε χαμηλή θερμοκρασία βρασμού κι ετοιμάζω το αυγολέμονο τοποθετώντας στο δοχείο της ράβδου του multi τα αυγά και το λεμόνι, το αλάτι και το πιπέρι. Αφού τα χτυπήσω πρώτα μόνα τους, προσθέτω αρκετή από την βραστή σούπα για να δώσει θερμοκρασία στο αυγολέμονο. Στην συνέχεια αποσύρω την σούπα από την φωτιά και ρίχνω το χτυπημένο αυγολέμονο μέσα στο σκεύος ενώ ταυτόχρονα σείω την κατσαρόλα να πάει παντού. Η σούπα έχει αρκετή θερμοκρασία για να δέσει το αυγολέμονο αλλά και να μην κόψει. Επίσης θυμάμαι ότι δεν ανακατεύω την σούπα με κουτάλα παραμόνο όταν την σερβίρω γιατί και πάλι μπορεί να κόψει. Η ροφόσουπα είναι έτοιμη.

Σερβίρω την ψαρόσουπα με κομμάτια καθαρισμένου ροφού, αποξηραμένο σχοινόπρασο (ή άλλο μυρωδικό όπως μαϊντανό ή άνηθο) και πιπέρι cayenne. Συνοδεύω με τα βραστά και ιδιαίτερα εύγευστα λαχανικά!

Καλή μας βδομάδα!

Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.