Λαχανοντολμάς της τεμπέλας

Λαχανοντολμάς της τεμπέλας

10-12
Μερίδες
3/5
Βαθμός Δυσκολίας
Λαχανοντολμάς της τεμπέλαςΤο όνομα του φαγητού αυτού προκύπτει από το γεγονός ότι δεν φτιάχνεις πολλά μικρά ντολμαδάκια αλλά έναν μεγάλο τον οποίον παραγεμίζεις και μετά τελειώνεις. Φυσικά μην φανταστεί κανείς παρασυρόμενος από το (τούρκικο) όνομα, ότι όταν είσαι «αθκειασερός» που λένε και στην Κύπρο (δηλ. αργόσχολος) και δεν ξέρεις τι να μαγειρέψεις, φτιάχνεις έναν “tembel dolma”! Θέλει λίγο χρόνο και λίγη εξοικείωση γιατί το ζεμάτισμα των φύλλων μπορεί να μας παιδέψει, αλλά γίνεται πεντανόστιμο τόσο νόστιμο δε, που μόνο για πρωινό δεν τρώγεται…!
Οδηγίες Παρασκευής:
Εκτός κι αν έχω αγοράσει τα κατεψυγμένα (και ψιλοκομμένα ) κρεμμύδια, τεμαχίζω τα κρεμμύδια στο blender και στην συνέχεια τα αχνίζω στην κατσαρόλα με λίγο νερό κι ανοιχτό το καπάκι μέχρι να «πιούν» τα υγρά τους.
Τα κρεμμύδια ενώ αχνίζονται.
Τα αχνισμένα κρεμμύδια.
Αφαιρώ από το λάχανο τα 2-3 πρώτα εξωτερικά φύλλα (που είναι βρώμικα και χαλασμένα συνήθως) καθώς και το κοτσάνι (όπως φαίνεται στην φωτογραφία). Στην συνέχεια τοποθετώ το λάχανο στην κατσαρόλα με λίγο νερό για 15’ περίπου, ωσότου δηλαδή μαλακώσουν τα φύλλα (δίχως όμως να λιώσουν).
Βγάζω το κεντρικό κοτσάνι από το λάχανο.
Τοποθετώ το λάχανο στην κατσαρόλα για να μαλακώσουν τα φύλλα του.
Παράλληλα ετοιμάζω την γέμιση με όλα τα υλικά σε ένα μπολ συμπεριλαμβάνοντας και το αχνισμένο κρεμμύδι (δηλ. ρύζι, λάδι, κουκουνάρια, σταφίδες, κανέλα, ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, μαϊντανός, άνηθος).
Ετοιμάζω την γέμιση.
Όταν έχει μαλακώσει το λάχανο, αφαιρώ τα μεγαλύτερα φύλλα του (τα εξωτερικά) και τα βάζω στην άκρη.
Τα φύλλα μετά το άχνισμα.
Στρώνω 2-3 στρώσεις φύλλα στον πάτο της κατσαρόλας με τρόπο που να αγκαλιάζουν τα τοιχώματα της κατσαρόλας, ώστε να μην χυθεί η γέμιση. Προσθέτω την γέμιση και καλύπτω πάλι με 2-3 στρώσεις από τα υπόλοιπα φύλλα.
Στρώνω την βάση.
Ρίχνω την γέμιση.
Καλύπτω με τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω.
Προσθέτω το νερό, τον χυμό λεμονιού, το επιπλέον λάδι, κι άλλο αλάτι και πιπέρι και τοποθετώ ένα πυρίμαχο πιάτο από πάνω. Το βάρος του πιάτου δεν επιτρέπει ν’ ανοίξει ο ντολμάς κατά τον βρασμό.
Τοποθετώ ένα πιάτο για βάρος από πάνω.
Ψήνω σε χαμηλή θερμοκρασία 4/9 (μετά τον πρώτο βρασμό) και το φαγητό είναι έτοιμο όταν απορροφηθεί το νερό, δηλαδή σε περίπου 50′. Προς το τέλος του χρόνου δυναμώνω την φωτιά (στο 6/9) κι αφήνω να ψηθεί με ανοιχτό καπάκι για να καραμελώσει και να ροδίσει το λάχανο στον πάτο και να μείνει μόνο το λάδι.
Έτοιμος ο λαχανοντολμάς.
Αφήνω μέσα στην κατσαρόλα να κρυώσει και στην συνέχεια το τοποθετώ στο ψυγείο. Αφού έχει κρυώσει καλά, το αναποδογυρίζω σε μια πιατέλα και το σερβίρω σαν τούρτα (για να μην πω ότι τρώγεται με την ίδια χαρακτηριστική ευκολία!).
 Το αναποδογυρίζω σε πιατέλα.
Ο λαχανοντολμάς της τεμπέλας σερβίρεται σε κομμάτια.
Ο λαχανοντολμάς της τεμπέλας είναι έτοιμος!
Καλή όρεξη και καλή επιτυχία!
Rate

6 σχόλια

  1. Επειδη αυτη τη βδομαδα δεν εχω χρονο για πολλα μαγειρεματα, μηπως μπορεις να μας φτιαξεις εσυ το ντολμα της τεμπελας και να τον φαμε παρεα το σαβατο? θα ειναι ο ντολμας της τεμπελας καλεσμενης!! Φαινεται θεικος και ειναι ακριβως μεσα στο πνευμα των πολιτικων συνταγων που σου ειχα ζητησει..thanks!!

     
  2. Στά Κυπριακά θα έλεγα δηλαδή "αθκιασερό κουπέπι"
    Μιχάλης

     
  3. M' αρέσει ο τρόπος που το θέτεις! Λοιπόν, ντολμά έχει προς το παρόν, αλλά δεν ξέρω αν θα έχει μέχρι το Σάββατο (χλωμό!). Ελάτε εσείς και κάτι θα βρούμε να τσιμπήσουμε…

     
  4. Ακριβώς! Καλύτερα δεν θα μπορούσες να το πεις στα Κυπριακά…

     
  5. Τον εφτιαξα την προηγούμενη εβδομάδα και βγήκε εκπληκτικός. Χρειάστηκε λίγο λιγότερο νερό αλλά μπορεί να μην άχνισα όσο έπρεπε το κρεμμύδι και να άφησε κι αυτό υγρά. Πάντως είναι πολύ εντυπωσιακός και στην εμφάνιση και στη γεύση, ειδικά για όσους τον δοκιμάζουν για πρώτη φορά! Κοινώς έκλεψε την παράσταση στο τραπέζι (κι εγώ μαζί εξ'αιτίας του!!!)

     
  6. Χαίρομαι πολύ, τι άλλο να πω…!

     

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.