Αυτό το φαγητό τα έχει όλα! Είναι υγιεινό, ελαφρύ, νόστιμο, μεσογειακό, νηστίσιμο, θρεπτικό, απλό, οικονομικό αλλά και χορτοφαγικό. Μόνο του μειονέκτημα, ο χρόνος που απαιτείται για το πλύσιμο του σπανακιού (εκτός κι αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο). Τους γίγαντες με σπανάκι στο φούρνο που είναι ηπειρώτικη συνταγή τους δοκίμασα για πρώτη φορά στο σπίτι της φίλης μας της Λίνας και ενθουσιάστηκα με την ιδέα, κυρίως όμως με κατέπληξε ο συνδυασμός αυτών των δύο, των φασολιών με τα χόρτα. Θεϊκός!
Οδηγίες Παρασκευής:
Μουλιάζω από το βράδυ τους γίγαντες σε νερό να φουσκώσουν και την επόμενη μέρα τους βράζω μέχρι να ψηθούν, δίχως όμως να διαλυθούν στο βράσιμο. Παράλληλα πλένω και το σπανάκι.
Τους στρώνω σε ένα πυρίμαχο σκεύος, προσθέτω την μισή ποσότητα από το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον μισό άνηθο και τέλος το μισό σπανάκι, αλάτι και πιπέρι. Ο λόγος που χωρίζω τα λαχανικά σε 2 δόσεις είναι γιατί το σκεύος μου δεν είναι αρκετά ευρύχωρο. Διαφορετικά, μπορώ να προσθέσω όλα τα λαχανικά σε μία δόση.
Τοποθετώ στον φούρνο (στους 190°C για 10’) μέχρι να μαραθεί το σπανάκι (και να χάσει τον όγκο του). Αφαιρώ το σκεύος από το φούρνο, ανακατεύω (ώστε να μην μείνει το σπανάκι από πάνω) και προσθέτω το υπόλοιπο σπανάκι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το λάδι και το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.
Ξανατοποθετώ το σκεύος στο φούρνο κι αφού περάσουν 10’, ανακατεύω και πάλι ενώ τοποθετώ ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο από πάνω σαν τέντα για να μην ξεραθούν ή «αρπάξουν» τα φύλλα. Ψήνω μέχρι το φαγητό να «πιεί» τα υγρά του (σημειωτέον, το σπανάκι πρόκειται να αφήσει αρκετά υγρά) για 75-90’. Στο τέλος, οι γίγαντες με το σπανάκι πρέπει να μείνουν μόνο με το λάδι, χωρίς όμως να έχουν στεγνώσει.
Σερβίρω κατά τα ελληνικά πρότυπα με φέτα κι απολαμβάνω στο έπακρο…
Hi! Εφτιαξα χθες τους γιγαντες μαζι με το σπανακι. Τι να πω? ηταν πανδαισια! (για μενα και τον σπυρο που ειμαστε λατρεις των λαδερων. Τα παιδια το αντικρυσαν και το βαφτισαν με επιθετα που καλυτερα να μην τα αναφερω….) εβαλα μεσα και λιγα ρεβυθια ..το σπανακι εδινε μια γλυκα και το λεμονι του πηγαινε παρα πολυ! Ακολουθησα πιστα τις οδηγιες σου και δεν εβαλα ουτε σκορδο ουτε κρεμυδι οπως συνηθιζω με τους γιγαντες..δεν ελειπαν καθολου!! Μπραβο σου!!!
Πολύ ενδιαφέρουσα και διαφορετική η συνταγή αυτή. Ταιριάζουν πραγματικά πάρα πολύ οι γίγαντες με το σπανάκι! (πρόσθεσα και πράσο όπως μου είπες και τους πάει εξαιρετικά).
Hi! Εφτιαξα χθες τους γιγαντες μαζι με το σπανακι. Τι να πω? ηταν πανδαισια! (για μενα και τον σπυρο που ειμαστε λατρεις των λαδερων. Τα παιδια το αντικρυσαν και το βαφτισαν με επιθετα που καλυτερα να μην τα αναφερω….) εβαλα μεσα και λιγα ρεβυθια ..το σπανακι εδινε μια γλυκα και το λεμονι του πηγαινε παρα πολυ! Ακολουθησα πιστα τις οδηγιες σου και δεν εβαλα ουτε σκορδο ουτε κρεμυδι οπως συνηθιζω με τους γιγαντες..δεν ελειπαν καθολου!! Μπραβο σου!!!
Τους γίγαντες συνέπεσε να τους δοκιμάσω την πρώτη μέρα της άφιξης μου στην Λευκωσια.θεωρω ότι ειναι από τις πιο ευγευστες συνταγές που έχω δοκιμάσει.
Μπράβο σε σένα, που ξεπέρασες τον εαυτό σου…!
Αννούλα… μανούλα! Stay tuned και θα έχεις κι άλλες, ανάλογες συνταγές.
Πολύ ενδιαφέρουσα και διαφορετική η συνταγή αυτή. Ταιριάζουν πραγματικά πάρα πολύ οι γίγαντες με το σπανάκι! (πρόσθεσα και πράσο όπως μου είπες και τους πάει εξαιρετικά).
Δεν είχα αμφιβολία ότι θα συμφωνούσαμε…