Πατάτες φούρνου

8
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Είναι έτοιμες και τραγανές.Οι πατάτες φούρνου σαν τηγανητές είναι πολύ εύγευστες και ιδανικό συνοδευτικό για ψητό κρέας (ή και ψάρι) αλλά και μια ωραία νηστίσιμη ιδέα κατά την περίοδο της σαρακοστής (δίχως το κρέας!). Δεν πρέπει να μας ξεγελάει όμως το γεγονός ότι είναι μαγειρεμένες στον φούρνο, διότι αν και δεν είναι τηγανητές έχουν αρκετό λάδι αλλά είναι και πολύ νόστιμες. Επίσης, το μυστικό τους είναι να είναι ισομεγέθεις για να μην ξεραθούν καθώς ψήνονται.
Ιδανικά κόβω τις μετρίου μεγέθους πατάτες στην μέση (κατά μήκος) ή το πολύ σε τέταρτα. Οι δικές μου πατάτες στην προκειμένη ήταν μεγαλύτερες και τις έκοψα σε περισσότερα κομμάτια. Επιπλέον, προκειμένου να υπολογίσουμε την τελική ποσότητα θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι οι πατάτες «μαζεύουν» σημαντικά κατά το ψήσιμο.
Τρόπος παρασκευής:
Πλένω, ξεφλουδίζω και κόβω τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια. Τις τοποθετώ σε ένα βαθύ κι ευρύχωρο σκεύος και τις λούζω με το λάδι, το λεμόνι, το αλατοπίπερο και την ρίγανη. Ανακατεύω καλά (με τα χέρια) για να πάνε τα υλικά παντού.
Ανακατεύω τις πατάτες στο σκεύος με αλατοπίπερο και λάδι.
Στην συνέχεια, στρώνω τις πατάτες την μία δίπλα στην άλλη στο ταψί του φούρνου, δίχως να ακουμπάνε μεταξύ τους. Αφού τελειώσω με το στρώσιμο, ρίχνω από πάνω το λαδολέμονο με τα μυρωδικά που έχει περισσέψει από το «λούσιμο».
Τις αραδιάζω στην σειρά.Τις τοποθετώ σε ζεσταμένο φούρνο στους 190°C στην αντίσταση και τις ψήνω για 90’, ωσότου πιουν το περισσότερο λάδι. Στην πορεία δεν χρειάζεται να τις ανακατέψω (διότι κινδυνεύουν να διαλυθούν) ούτε όμως να προσθέσω νερό. Φροντίζω όμως να μην αρπάξουν και γι’ αυτό στην πορεία, αν χρειασθεί, τις σκεπάζω με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.
Είναι έτοιμες και τραγανές.

Τις σερβίρω αφού έχουν λίγο κρυώσει για να μην σπάσουν. Επίσης, μπορώ ωσότου τις σερβίρω να τις αφήσω στον σβησμένο φούρνο να «ξεκουραστούν» και να τραβήξουν!

Καλή απόλαυση!
Rate