Φωτογραφία: www.ricetteperbimby.it

Σπιτικό λιμοντσέλο (limoncello)

3 λίτρα
Ποσότητα
1/5
Βαθμός Δυσκολίας
Τo αυθεντικό λιμοντσέλο μου το έμαθε η αγαπημένη μου Λευκή κι η συνταγή της είναι “vera italiana”. Σε αντίθεση με τα λιμοντσέλο του εμπορίου αυτό είναι περισσότερο αρωματικό και λιγότερο γλυκό ενώ δεν περιλαμβάνει τα συνθετικά πρόσθετα και συντηρητικά που έχουν τα έτοιμα. Μια από τις πρόσφατες φορές που το μοιραστήκαμε με παρέα, ορισμένοι έφυγαν τρεκλίζοντας… Διότι μπορεί να είναι εύγευστο πολύ κι ευκολόπιοτο αλλά δεν είναι και λεμονάδα… αφού η περιεκτικότητα του σε αλκοόλ είναι σημαντική (κοντά στο 40%!).
Κατά τ’ άλλα είναι εξαιρετικά χωνευτικό μετά από λουκούλλειο (ή και μη) γεύμα ενώ αφήνει μια ωραία δροσερή γεύση στο στόμα που έχει διάρκεια. Το λιμοντσέλο φτιάχνεται ιδανικά την άνοιξη που τα λεμόνια είναι στα καλύτερά τους, προτιμώντας τα βιολογικά και μη κερωμένα. Για το σπιτικό λιμοντσέλο θα χρειαστώ:
Οδηγίες Παρασκευής:
Πλένω πολύ καλά τα λεμόνια κι αφαιρώ την φλούδα τους, αποφεύγοντας το άσπρο μέρος το οποίο πικρίζει. Τοποθετώ τις φλούδες σε δοχείο ή βάζο και προσθέτω το οινόπνευμα. Αφήνω να σταθούν για 10 μέρες, μέχρι οι φλούδες να χάσουν ελαφρώς το χρώμα τους και το οινόπνευμα να γίνει κίτρινο.
Οι φλούδες λεμονιού παραμένουν μέσα στο οινόπνευμα για 10 μέρες.
 Όταν παρέλθουν οι δέκα μέρες, ετοιμάζω το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα ρίχνω την ζάχαρη και το νερό κι όταν λιώσει η ζάχαρη αποσύρω το σιρόπι από την φωτιά κι αφήνω στην άκρη να κρυώσει.
Κατόπιν αδειάζω στην κατσαρόλα το οινόπνευμα που έχει σταθεί σουρώνοντας τις φλούδες λεμονιού. Ανακατεύω λίγο και το λιμοντσέλο είναι έτοιμο.
Προσθέτω το οινόπνευμα στην κατσαρόλα.
Έτοιμο το limoncello.

Μοιράζω σε μπουκάλια και τοποθετώ στην κατάψυξη να κρυώσει καλά. Το λιμοντσέλο είναι τώρα έτοιμο για κατανάλωση, με μέτρο…!Έτοιμο το limoncello.

Φωτογραφία: www.ricetteperbimby.it

Καλή απόλαυση!

Rate

2 σχόλια

  1. Αγαπητή φίλη,
    Θα έλεγα οτι είσαι πολυ τυχερή που το σόι σου είναι πολυεθνικό και μαθαίνεις τόσα πράγματα. Ήθελα να σε ρωτήσω αν μπορούμε να κάνουμε limo cello χωρίς αλκοόλ, γιατι είχα μια δυσάρεστη εμπειρία στο παρελθόν καλεσμένος σ' ένα Σπιτι που μου πρόσφερε σπιτικό limoncelo και έγινα κουρουμπελο .

     
  2. Αγαπητέ «ανώνυμε», σε σένα αναφερόμουν πιο πάνω… Αν δεν θέλεις αλκοόλ στο cello σου φτιάχνεις λεμονάδα. Είναι εξίσου αρωματική!

     

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.