Η μαρμελάδα αυτή, γνωστή αλλιώς κι ως english marmalade, ετοιμάζεται με ποικιλία εσπεριδοειδών όπως πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράτζια, γκρέιπφρουτ και λεμόνι κι είναι καθαρά χειμωνιάτικο γλυκό καθώς όλα τα εσπεριδοειδή τον χειμώνα βρίσκονται σε άνθηση. Εναλλακτικά, μπορεί να ετοιμαστεί μόνο με πορτοκάλι αν και προσωπικά την προτιμώ με όλα τα φρούτα καθώς αποκτά εύρος και βάθος η γεύση της αφού γίνεται ανεπαίσθητα πικρή, ελαφρώς ξινή αλλά πάνω απ’ όλα πολύ-πολύ πιο αρωματική. Για την μαρμελάδα πορτοκάλι με εσπεριδοειδή θα χρειαστώ…
Τρόπος Παρασκευής:
Πλένω πολύ καλά τα φρούτα, τα τεμαχίζω στα τέσσερα, αφαιρώ κουκούτσια και το κεντρικό άσπρο μέρος και στην συνέχεια αρχίζω να τα κόβω σε πολύ λεπτές φέτες (σάρκα και φλούδα μαζί). Κι αν αναρωτιέστε πού να βρείτε νεράτζια, θυμηθείτε πως όλο και κάποια νερατζιά θα βρεθεί στο δρόμο σας…
Το επόμενο πρωινό τα βράζω για 35’ μέσα στο ίδιο νερό. Αφού κρυώσουν λίγο, μετράω την ποσότητα τους με ένα μεγάλο φλιτζάνι και προσθέτω ανάλογη ποσότητα ζάχαρης (π.χ. 4 φλιτζάνια ζάχαρης για 4 φλιτζάνια φρούτου).
Το επόμενο πρωινό, προσθέτω τον χυμό λεμονιού στην μαρμελάδα και την ξαναβράζω για 10-15’ ακόμα. Η μαρμελάδα πορτοκαλιού και εσπεριδοειδών english marmalade είναι έτοιμη!
Βραστή όπως είναι την αδειάζω σε αποστειρωμένα βάζα και την διατηρώ στο ψυγείο. Αν θέλετε να μάθετε για την αποστείρωση βάζων και την κονσερβοποίηση της σπιτικής σας μαρμελάδας διαβάστε εδώ.
Ασχετη ετσι? Πιο πίκρα πεθαίνεις… Γραψε στην “συνταγη” σου οτι αλλαζουμε το νερο στην αρχη που το αφηνουμε ολο το βράδυ το βραζουμε σε καθαρο.. και το αδειάζουμε αλλη μία.. επίσης το ασπρο αναμεσα στην φλουδα και στο μεσα το αφαιρουμε… ΟΕΟ..
Χριστε μου. Πως σας επιτρέπουν να ανεβάζετε τέτοια άκυρα…
H συγκεκριμένη συνταγή δίνει πιο έντονη στην γεύση μαρμελάδα με έξτρα άρωμα και βάθος. Το νερό σκοπίμως δεν το αλλάζουμε γιατί θέλουμε η μαρμέλαδα να διατηρήσει μια ανεπαίσθητη πικράδα αλλά και πλούσια υφή αφού εκτός από την φλούδα συμπεριλαμβάνουμε και την ψίχα-σάρκα των φρούτων. Πρόκειται για την αυθεντική εγγλέζικη μαρμελάδα που διαφέρει από την αντίστοιχη ελληνική προσέγγιση στην οποία αναφέρεστε.