
Ο πολίτικος σιμιγδαλένιος χαλβάς σε αντίθεση με τον χαλβά που βγαίνει σε φόρμα, γίνεται σπυρωτός και σερβίρεται με την κουτάλα (κι όχι σε φέτες), λόγω των διαφορετικών αναλογιών (ιδίως στο υγρό μέρος της συνταγής). Μυρίζει υπέροχα όταν είναι ακόμα ζεστός χάρη στο φρέσκο βούτυρο, το φρέσκο γάλα, την φλούδα λεμονιού και φυσικά την κανέλα, ενώ είναι ότι πρέπει για πρωινό αν τυχόν περισσέψει την επομένη.
Οδηγίες Παρασκευής:
Τοποθετώ το σιμιγδάλι και τα κουκουνάρια στο σκεύος και καβουρδίζω για 30’ σε θερμοκρασία 3/9 ανακατεύοντας τακτικά, ωσότου πάρουν χρώμα. Το σιμιγδάλι μπορεί να «αρπάξει» πολύ εύκολα, ιδίως προς το τέλος του χρόνου που έχει ζεσταθεί το σκεύος καλά, γι’ αυτό χρειάζεται τακτικό ανακάτεμα.
Αφήνω στην άκρη το σιμιγδάλι και ζεσταίνω σε ένα κατσαρολάκι το γάλα (ή το νερό), με το ξύσμα λεμονιού, το φρέσκο βούτυρο (ή το λάδι αν νηστεύουμε) και την ζάχαρη ωσότου αρχίσει να βράζει. Μόλις πάρει βράση το μείγμα και λιώσει η ζάχαρη αρχίζω και ρίχνω σιγά-σιγά το σιμιγδάλι μέσα στην κατσαρόλα.
Ανακατεύω καλά ωσότου απορροφηθεί το γάλα από το σιμιγδάλι.
Καλή απόλαυση!
The best εβα!
Και βέβαια είναι, bro!
ΜΜΜΜΜΜ … θα τον φτιάξω!
Κατερίνα
MMΜΜΜ… καλή ιδέα!
foveros!! latrevw ton xalva kai autos htan to kati allo!! thnx
Κατερίνα γεια σου, χαίρομαι ιδιαίτερα που σου άρεσε ο χαλβάς! Αναρωτιέμαι αν τον προτιμάς ελαφρώς ή περισσότερο καβουρδισμένο…;
Καλησπερα αν θέλω να αντικαταστησω το βουτηρο με λαδι ποια ειναι η αναλογια???
Καλησπέρα και με την ευκαιρία της ερώτησης αυτής να προσθέσω ότι ο χαλβάς μπορεί να γίνει και νηστίσιμος αντικαθιστώντας το γάλα με νερό και το βούτυρο με λάδι όπως αναφέρεται στα υλικά. Σας ευχαριστώ.
Καλημέρα
Ποσότητες μπορούμε να διαβάσουμε κάπου (πχ 500gr σιμιγδάλι, 1 ποτήρι γάλα, 200gr ζάχαρη κλπ);