Σιμιγδαλένιος χαλβάς (πολίτικος)

6
Μερίδες
3/5
Βαθμός Δυσκολίας
Πολίτικος Χαλβάς με ΣιμιγδάλιO χαλβάς αυτός, ήταν κι είναι ο αγαπημένος του αδελφού μου, ο οποίος σε παλαιότερες εποχές κατανάλωνε τόνους και τόνους. Δεν θα μπορούσα λοιπόν να μην τον μνημονεύσω, αφού κάθε φορά που φτιάχνουμε χαλβά στο σπίτι τον θυμάμαι. Για να μην αναφερθώ όμως και στις πάμπολλες προτροπές του για μια σχετική ανάρτηση. Να, λοιπόν που έφτασε η ώρα…
Ο πολίτικος σιμιγδαλένιος  χαλβάς σε αντίθεση με τον χαλβά που βγαίνει σε φόρμα, γίνεται σπυρωτός και σερβίρεται με την κουτάλα (κι όχι σε φέτες), λόγω των διαφορετικών αναλογιών (ιδίως στο υγρό μέρος της συνταγής). Μυρίζει υπέροχα όταν είναι ακόμα ζεστός χάρη στο φρέσκο βούτυρο, το φρέσκο γάλα, την φλούδα λεμονιού και φυσικά την κανέλα, ενώ είναι ότι πρέπει για πρωινό αν τυχόν περισσέψει την επομένη.
Οδηγίες Παρασκευής:
Τοποθετώ το σιμιγδάλι και τα κουκουνάρια στο σκεύος και καβουρδίζω για 30’ σε θερμοκρασία 3/9 ανακατεύοντας τακτικά, ωσότου πάρουν χρώμα. Το σιμιγδάλι μπορεί να «αρπάξει» πολύ εύκολα, ιδίως προς το τέλος του χρόνου που έχει ζεσταθεί το σκεύος καλά, γι’ αυτό χρειάζεται τακτικό ανακάτεμα.
...ωσότου ροδίσουν.
Αφήνω στην άκρη το σιμιγδάλι και ζεσταίνω σε ένα κατσαρολάκι το γάλα (ή το νερό), με το ξύσμα λεμονιού, το φρέσκο βούτυρο (ή το λάδι αν νηστεύουμε) και την ζάχαρη ωσότου αρχίσει να βράζει. Μόλις πάρει βράση το μείγμα και λιώσει η ζάχαρη αρχίζω και ρίχνω σιγά-σιγά το σιμιγδάλι μέσα στην κατσαρόλα.
Βράζω το γάλα.
Προσθέτω το σιμιγδάλι σταδιακά.
Ανακατεύω καλά ωσότου απορροφηθεί το γάλα από το σιμιγδάλι.
Γυρίζω το σιμιγδάλι μέχρι να απορροφηθεί το γάλα .
Μόλις απορρόφησε όλο το γάλα.Στην συνέχεια σβήνω την φωτιά και σκεπάζω την κατσαρόλα με μια πετσέτα προκειμένου να απορροφηθούν οι υδρατμοί για περίπου 30’.Κλείνω την κατσαρόλα για να απορροφηθούν οι υδρατμοί.Μετά από μισή ώρα, ανοίγω το καπάκι και θρυμματίζω τον χαλβά με ένα πιρούνι καθώς θα είναι ελαφρά συμπαγής.
Ανοίγω την κατσαρόλα.
Με το πιρούνι "σπάω"τον χαλβά και τον θρυμματίζω.Σερβίρω τον σιμιγδαλένιο χαλβά σε μπολ με τριμμένη κανέλα.Πολίτικος Χαλβάς με Σιμιγδάλι

Καλή απόλαυση!

Rate