Οδηγίες Παρασκευής:
Αφήνω το χταπόδι στο νερό και το ξαρμυρίζω για 4 ώρες αλλάζοντας το νερό συνολικά 6-8 φορές. Εν τω μεταξύ, καθαρίζω το κεφάλι από τις άμμους (το γυρνάω μέσα έξω και το ξεπλένω καλά), αφαιρώ τα μάτια και προσέχω να μην υπάρχει (κι άλλη) άμμος στις βεντούζες.
Μετά τις 4 ώρες τοποθετώ το χταπόδι στην κατσαρόλα δίχως νερό με τα δαφνόφυλλα και τα μπαχάρια. Ανεβάζω την θερμοκρασία στο μέγιστο με κλειστό καπάκι και περιμένω να πάρει βράση αφού αφήσει τα νερά του (μετά από 5-7’).
Στην συνέχεια κατεβάζω την θερμοκρασία (3/9) πάντα με κλειστό καπάκι και βράζω το χταπόδι για 2 ώρες.
Στο τέλος του χρόνου, αν τρυπήσω το χταπόδι με ένα πιρούνι θα πρέπει να είναι πολύ τρυφερό «σαν βαμβάκι», δίχως όμως να λιώνει. Συνεπάγεται ότι, μικρότερο χταπόδι θέλει λιγότερο χρόνο βρασίματος, χονδρικά όμως υπολογίζω ότι για κάθε 1 κιλό απαιτείται 1 ώρα βράσιμο, περίπου.
Το αφήνω στην άκρη 1-2 ώρες να κρυώσει προκειμένου να καθαρίσω (με τα χέρια) τις μεμβράνες που υπάρχουν μεταξύ των πλοκαμιών του. Αφού καθαρίσω το κάθε πλοκάμι ξεχωριστά, τα κόβω σε κομματάκια σε ένα μεγάλο μπολ. Δεν παραλείπω να κόψω και το κεφάλι.
Προσθέτω στο μπολ την ρίγανη, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το ελαιόλαδο και το ξύδι. Ανακατεύω καλά να πάνε τα υλικά παντού και δοκιμάζω τη γεύση. Προσθέτω ότι άλλο χρειάζεται.
Καλή συνέχεια.
Προτείνω να φτιάξεις ειδική κατηγορία "ουζομεζέδες"!!!μου άνοιξε η όρεξη!
Είναι μέσα στα προσεχή σχέδια μου κι αυτό…
Τελικά νερό στην κατσαρόλα βάλατε ή το βράσατε στα ζουμιά του?