Την ιδέα γι’ αυτό το φαγητό μου την έδωσε η ξαδέλφη μου η Μυρτώ πριν από λίγο καιρό. «Ελλίτσα» μου λέει (ασχέτως αν εγώ είμαι η μεγάλη της παρέας), «εσύ που είσαι της νηστείας (και της υγιεινής να προσθέσω), να φτιάξεις μια συνταγή για χταπόδι με ρεβίθια γιατί το δοκίμασα σε εστιατόριο και το βρήκα εξαιρετικό!!». Η ιδέα μου φάνηκε πολύ πρωτότυπη κι ενδιαφέρουσα και μπορεί να μην έχουμε νηστεία μέσα στο κατακαλόκαιρο αλλά το φαγητό αυτό είναι θερινότατο, σαν τοπική νησιώτικη σπεσιαλιτέ (παρ’ όλο που η μηχανή αναζήτησης δεν μου το επιβεβαίωσε…).
Έτσι, ψάχνω και μελετώ διαφορετικές εκδοχές και ιδέες, τις προσαρμόζω στα γούστα μου και καταλήγω σε αυτήν εδώ την συνταγή η οποία έδωσε εξαιρετικό αποτέλεσμα και την συστήνω χωρίς επιφυλάξεις!
Οδηγίες Παρασκευής:
Από το βράδυ φουσκώνω τα ρεβίθια σε άφθονο νερό. Το πρωί τα βράζω σε σκέτο νερό μέχρι να μαλακώσουν, ξαφρίζοντας τον αφρό που σχηματίζεται. Όταν είναι έτοιμα μετά από 1,5-2 ώρες τα σουρώνω και τα κρατάω στην άκρη.
Παράλληλα ετοιμάζω το χταπόδι το οποίο περιγράφεται αναλυτικά και στην συνταγή για χταπόδι σαλάτα. Αφού έχει ξαρμυριστεί το χταπόδι για 4-5 ώρες σε άφθονο νερό, το τοποθετώ σε ευρύχωρη κατσαρόλα με τα δαφνόφυλλα και τα μπαχάρια και το βράζω για 20’ (δίχως νερό) μέχρι λίγο να μαλακώσει.
Στην συνέχεια, αφαιρώ το χταπόδι από την κατσαρόλα και κρατάω το ζουμί που έχει αφήσει. Αφού κρυώσει το χταπόδι, το καθαρίζω από τις μεμβράνες (δίχως να αφαιρέσω τις βεντούζες), το κόβω σε μεγαλούτσικα κομμάτια και το κρατάω στην άκρη.
Τοποθετώ στο pyrex τα ψημένα ρεβίθια, το χταπόδι, το κρεμμύδι σε ροδέλες, το κρασί, το λάδι, το ζουμί του χταποδιού (με τα δαφνόφυλλα και τα μπαχάρια), το αλάτι και το πιπέρι. Ψήνω στον φούρνο για 60’ περίπου στους 190°C μέχρι να μαλακώσει κι άλλο το χταπόδι και να δέσει η σάλτσα του φαγητού.
Και σαν έχεις «ευκολόβραστα» ρεβίθια, το μυστικό επιτυχίας αυτής της συνταγής το έχεις στο τσεπάκι…
Καλή γευστική συνέχεια!
Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε και η ιδέα και το πιάτο ολοκληρωμένο φαντάζομαι. Και τώρα που έχω και τη συνταγή δοκιμασμένη θα το φτιάξω κι εγώ. (όπως καταλαβαίνεις άφησα εσένα να κάνεις τα πειράματα!!!)
Α, τέλεια!
Τώρα είναι η σειρά σου να κάνεις την γευσιγνωσία…!
Λοιπόν, το έφτιαξα, ήταν πάρα πολύ νόστημο αλλά μου φάνηκε λίγο βαρύ (εκτός αν φταίει το ότι έφαγα μισό πυρέξ…αλλά ήταν τόοσο ωραίο!). Θα το κατήσω για την κατηγορία "ουζομεζέδες".