Κέικ με μαχλέπι, μαστίχα και κρασί

12
Μερίδες
1/5
Βαθμός Δυσκολίας
https://www.pinterest.com
https://www.pinterest.com

Αυτό είναι το κέικ που θυμίζει πολίτικο τσουρέκι, αλλά δεν είναι… Εκτός όμως από την μαστίχα και το μαχλέπι, το κρασί που περιέχει αφήνει μια επιπλέον μοσχομυρωδάτη γεύση στο βάθος και το (αρκετό σχετικά) κονιάκ έναν σοβαρό υπαινιγμό αλκοόλ… Την πολύ εύκολη αυτή συνταγή εφαρμόζω όποτε θέλω να ξεφύγω από τα πολύ κλασικά κέικ όπως είναι το marbré, της σοκολάτας ή του πορτοκαλιού, που εμείς τουλάχιστον συνηθίζουμε κατά κόρον.

Οδηγίες Παρασκευής:

Ξεκινάω βουτυρώνοντας κι αλευρώνοντας την φόρμα μου.

Aυτή την φορά το κέικ ετοιμάστηκε στη μισή του δόση, στη μακρόστενη φόρμα του ψωμιού. Εφόσον όμως φτιάξω ολόκληρη τη δόση, ιδανική είναι η στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 26 εκ. (δίχως τρύπα στην μέση).

Ετοιμάζω τα μυρωδικά, τα οποία χτυπάω στο γουδί με το γουδοχέρι και μετρώ τις αναλογίες για το κρασί και το κονιάκ. Αυτή την φορά είχα ξεμείνει από λευκό κρασί κι έβαλα κουμανταρία (γλυκός κυπριακός οίνος) μειώνοντας ελαφρώς τη ζάχαρη της δόσης (για να μην γίνει πολύ γλυκό). Το κέικ έγινε πολύ αρωματικό!

Η μαστίχα και το μαχλέπι στο γουδί...Το (γλυκό) κρασί και το κονιάκ.
Τοποθετώ στον κάδο του μίξερ το βούτυρο (ή το λάδι) και χτυπάω αρχικά με την ζάχαρη. Προσθέτω σταδιακά τα αυγά, τα μυρωδικά, το κρασί, το κονιάκ και τέλος το αλεύρι με το baking powder.
Προσθέτω όλα τα υλικά σιγά-σιγά στο μίξερ.
Αδειάζω τη ζύμη στη φόρμα και την τοποθετώ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (πάνω-κάτω αντίσταση) για 50’-55′. Προς το τέλος, τρυπάω το κέικ με μια οδοντογλυφίδα. Αν δεν βγει στεγνή, αφήνω το κέικ να ψηθεί για λίγα λεπτά ακόμα.
Η ζύμη στην φόρμα.
Κι αν τυχόν μετά από μερικές μέρες έχουν περισσέψει κάποιες φέτες, μπορώ να τις λεπτοκόψω και να τις φρυγανίσω (ναι, στην τοστιέρα!) για να «ξυπνήσουν» όλα τα αρώματα του κέικ!
Έτοιμο το κέικ με το μαχλέπι, την μαστίχα και το κρασί.
Καλή απόλαυση!
Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.