Κιμάς με πουρέ πατάτας στο φούρνο (Ογκρατέν)

Κιμάς με πουρέ πατάτας στο φούρνο (Ογκρατέν)

6-8
Μερίδες
3/5
Βαθμός Δυσκολίας
Η συνταγή αυτή είναι μια διαφορετική και πιο ευπαρουσίαστη εκδοχή του «πατατάτου» (ή αλλιώς του κιμά με τις πατάτες) και την βρήκα απίθανη! Η ιδέα κατέφθασε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου «από τα ξένα» κι εφαρμόστηκε πάραυτα. Μια εξαιρετική λύση για ένα λίγο πιο προσεγμένο γεύμα ή για φαγητό που να θυμίζει ολίγον απο κουζίνα μαμάς… Στην ουσία το φαγητό αυτό δεν είναι άλλο από το ευρέως γνωστό shepherd’s pie (ή αλλιώς cottage pie).
Οδηγίες Παρασκευής:
Ετοιμάζω πρώτα τον κιμά, αχνίζοντας (με λίγο νερό) το κρεμμύδι με το ολόκληρο σκόρδο και στην συνέχεια προσθέτω τον κιμά να ψηθεί και να πιεί τα υγρά του. Αφού στεγνώσει ο κιμάς αφαιρώ τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδου και προσθέτω τον αρακά και το καρότο, το αλατοπίπερο, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τις αλεσμένες ντομάτες και την πάστα. Βράζω σε μέτρια θερμοκρασία (4/9) με ανοιχτό καπάκι μέχρι να δέσει η κόκκινη σάλτσα και στο τέλος ρίχνω και το ελαιόλαδο να πάρει 1-2 βράσεις. Αφήνω τον κιμά στην άκρη να κρυώσει.
Φτιάχνω και τον πουρέ πατάτας, βράζοντας αρχικά τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Κατόπιν τις ξεφλουδίζω, προσθέτω κι άλλο αλάτι, λίγο άσπρο πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και το ζεστό γάλα. Πατάω τις πατάτες (με το πιρούνι ή το ειδικό εργαλείο) να γίνουν πουρές και προσθέτω το βούτυρο ανακατεύοντας να πάει παντού. Δοκιμάζω την γεύση του και προσθέτω ότι άλλο μπορεί να χρειάζεται. Την ρευστότητα του πουρέ μπορεί να την προσαρμόσει ο καθένας στα γούστα του με περισσότερο ή όχι γάλα. Αφήνω στην άκρη τον πουρέ να κρυώσει ελαφρά.
Παίρνω ένα μετρίου μεγέθους pyrex ή άλλο πυρίμαχο σκεύος και ξεκινάω το στρώσιμο του κιμά που τοποθετείται στην βάση του σκεύους. Στην συνέχεια απλώνω ομοιόμορφα τον πουρέ πάνω από τον κιμά και στο τέλος ρίχνω και την παρμεζάνα για να σχηματισθεί η τραγανή κρούστα.
Φουρνίζω στους 190°C (στην αντίσταση) για 40’ μέχρι να ροδοκοκκινίσει από πάνω κι αφήνω το ογκρατέν για 15’ να «ξεκουραστεί» σε θερμοκρασία δωματίου προτού το σερβίρω. Κόβω σε φέτες και σερβίρω καλύτερα με μια κουτάλα καθώς το φαγητό αρχικά είναι αρκετά ρευστό (ενώ την επομένη θα σφίξει και θα γίνει συμπαγές).
Πουρές Πατάτας με Κιμά στον Φούρνο (Ογκρατέν)
 Και τώρα απολαμβάνουμε με ευχαρίστηση!
Rate

5 σχόλια

  1. Πολύ καλό !!! Μου φαίνεται την Κυριακή θα το δοκιμάσω !!!

     
  2. Μπράβο σου, Ρόζα!
    Θα χαρώ να μάθω τις εντυπώσεις…

     
  3. Μμμμ!!! Φαινεται λαχταριστο! Ειναι και το αγαπημενο του νικολα οποτε οπωσδηποτε θα το φτιαξω μεσα στις επομενες μερες και θα σου πω…

     
  4. Μα, κι εγώ τον Νικόλα σκεφτόμουν όταν το ετοίμαζα… xxx

     
  5. Ωωωωωω τι ωραίο θα το κάνω

     

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.