Η Δευτέρα ήταν ανέκαθεν μέρα οσπρίων ή λαδερών. Η σκέψη είναι μετά το Σαββατοκύριακο που τις περισσότερες φορές κάνουμε καταχρήσεις εκτεταμένης κρεατοφαγίας κι αυξημένων λιπαρών (για να μην αναφερθώ στην αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης), να ακολουθήσει γεύμα χορτοφαγικό δίχως υλικά ζωικής προέλευσης. Χθες λοιπόν το μεσημέρι έφτιαξα σούπα με φρέσκο αρακά, πράσα και πολλά-πολλά κρουτόν. Ας μην γελιόμαστε, τα κρουτόν είναι το δόλωμα για τα παιδιά. Τα περισσότερα μικρά παιδιά παρουσιάζουν απέχθεια σε οτιδήποτε πράσινο δίχως καν να μπουν στον κόπο να το δοκιμάσουν. Αντιθέτως τα κρουτόν, τραγανά και νόστιμα όπως είναι (προφανώς επειδή δεν είναι πράσινα), είναι αγαπημένα. Θα μπορούσαν δηλαδή να τρέφονται μόνο με αυτά όλη μέρα. Γι’ αυτό καλό είναι να τα ετοιμάζουμε μόνοι μας δίχως να καταφεύγουμε στα έτοιμα, τα οποία είναι αμφιβόλων μεθόδων παρασκευής ενώ περιέχουν έλαια άγνωστης προέλευσης.
Τρόπος Παρασκευής:
Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ρίχνω τον σπιτικό ζωμό βοδινού (ή 3 ποτήρια νερό και τους δύο έτοιμους κύβους), τον κατεψυγμένο αρακά, τα πράσα, την πατάτα και το κρεμμύδι κομμένα όλα σε μεγάλα κομμάτια και βράζω μέχρι να ψηθούν όλα τα λαχανικά για περίπου 60’.
αντι το ψωμι δοκιμαστε κουλουρι θεσσαλονικης σε λοξες φετουλες
Πολύ σωστά! Ευχαριστούμε για το σχόλιο (τα παξιμαδάκια από κουλούρι Θεσσαλονίκης θα τα βρείτε επίσης στο blog).