Κις (τάρτα) με πράσο, θυμάρι και μοσχοκάρυδο

10
Μερίδες
3/5
Βαθμός Δυσκολίας
Την κις (τάρτα) με το πράσο, το θυμάρι και το μοσχοκάρυδο την έφτιαξα πολύ πρόσφατα με μια «γενέθλια» αφορμή και φάνηκε ότι πρωτοστάτησε στις προτιμήσεις των καλεσμένων. Και να φανταστεί κανείς ότι προστέθηκε τελευταία στιγμή στο μενού της βραδιάς υποθέτοντας (στερεοτυπικά) ότι μπορεί και να μέναμε νηστικοί…  Η τάρτα με την σπιτική ζύμη, το άφθονο πράσο, τα μυρωδικά και τα λοιπά υλικά για κις (όπως αυγά, κρέμα γάλακτος και γραβιέρα), βασίζεται στην κλασική συνταγή της κις λορέν (Quiche Lorraine) με κάποιες προσαρμογές.
Οδηγίες Παρασκευής:
Αφού πλύνω και τεμαχίσω σε ροδέλες τα πράσα και το κρεμμύδι, τ’ αχνίζω στην κατσαρόλα μέχρι να πιούν τελείως τα υγρά τους και να στεγνώσουν, για περίπου 20’ σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία.
Ετοιμάζω την βάση της τάρτας (όπως περιγράφεται αναλυτικά), προθερμαίνω τον φούρνο στους 200°C (πάνω-κάτω αντίσταση) και την ψήνω για 15’ ωσότου πάρει ελαφρύ χρώμα. Στην συνέχεια κατεβάζω την θερμοκρασία στους 180°C.
Χτυπάω τα αυγά κι ανακατεύω με την κρέμα γάλακτος.
Απλώνω τα αχνισμένα πράσα με το κρεμμύδι πάνω στην βάση της τάρτας, προσθέτω το θυμάρι, το μοσχοκάρυδο κι αλατοπιπερώνω. Προσθέτω το τυρί σε κύβους και ρίχνω το μείγμα των αυγών με την κρέμα γάλακτος. Γαρνίρω προαιρετικά με λίγα φύλλα μαϊντανού κι αλατοπιπερώνω για μία ακόμα φορά.
Τοποθετώ την τάρτα στον φούρνο και ψήνω για 45’ περίπου, ωσότου σταθεροποιηθεί και ροδίσει. Σερβίρω όσο ακόμα είναι χλιαρή (αλλά όχι ζεστή) με φύλλα μαρουλιού και μικρά ντοματάκια cherries.
Καλή μας συνέχεια!
Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.