Κυπριακό φακόρυζο (μουτζέντρα)

Κυπριακό φακόρυζο (μουτζέντρα)

6
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Την μουτζέντρα την είχα φτιάξει για πρώτη φορά πέρσι όχι με πολύ μεγάλη επιτυχία, αφού αρχικά δεν είχα αντιληφθεί ότι το κυπριακό αυτό πιάτο θα πρέπει να θυμίζει περισσότερο ρύζι με φακές και λιγότερο φακές με ρύζι… Οι φακές, οι οποίες πρέπει να είναι ελαφρά χυλωμένες αλλά ταυτόχρονα να κάθονται και στο δόντι (al dente), έχουν άφθονο ψιλοκομμένο κρεμμύδι που δίνει γλύκα και νοστιμιά, άρωμα δάφνης και αρκετό λεμόνι. Η ιδέα της φακής με το ρύζι μου αρέσει πολύ, καθώς θεωρώ ότι εμπλουτίζει ευχάριστα τις καθημερινές μαγειρικές επιλογές μας. Άλλωστε, ο συνδυασμός του οσπρίου με το ρύζι έχει αυξημένη θρεπτική αξία. Αυτό λοιπόν καθιστά το φακόρυζο εκτός από πολύ απλό και νόστιμο καθημερινό φαγητό και σε πιάτο ιδιαίτερης διατροφικής σημασίας.
Φτιάχνοντας την μουτζέντρα, δεν ακολούθησα κατ’ ακρίβεια την παραδοσιακή συνταγή αλλά την ετοίμασα με τον δικό μου (περισσότερο ελαφρύ) τρόπο κι έγινε (πεντα)νοστιμότατη. Το λοιπόν (που λέμε κι εμείς εδώ στην Κύπρο), η μουτζέντρα από τα χέρια μίας «καλαμαρούς», έχει ως εξής:
Τρόπος Παρασκευής:
Ξεκινάω πρώτα πλένοντας και σουρώνοντας τις φακές τις οποίες μετά κρατάω στην άκρη. Σε μια κατσαρόλα, αχνίζω το κρεμμύδι και το ολόκληρο σκόρδο με λίγο νερό και προσθέτω τα δαφνόφυλλα.
Μαλακώνω το κρεμμύδι στον ατμό.
Μετά από 2-3 λεπτά ρίχνω τις φακές και νερό τόσο που να τις σκεπάσει (όχι όμως παραπάνω) και βράζω για 10-15’. Αργότερα προσθέτω το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ξαναβράζω για άλλα 5’, ενώ προσθέτω κι άλλο (βραστό) νερό εφόσον οι φακές το έχουν πιεί όλο. Στο τέλος ρίχνω και το λάδι κι αφήνω τις φακές να πάρουν 1-2 βράσεις.
Ρίχνω τις φακές με το νερό.
Όταν οι φακές είναι έτοιμες θα πρέπει να έχουν ένα ελαφρώς παχύρευστο ζουμάκι για να είναι χυλωμένες, ενώ σε περίπτωση που υπολείπονται σε υγρό μπορώ να προσθέσω ακόμα λίγο βραστό νερό. Αφού λίγο κρυώσουν αφαιρώ τα δαφνόφυλλα και τις ολόκληρες σελίδες σκόρδου και προσθέτω τον χυμό από ½ λεμόνι.
Έτοιμες οι φακές,
Συνεχίζω με το ρύζι, το οποίο πλένω και σουρώνω, ενώ σε μία ανοιχτή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο. Αφού το λάδι ζεσταθεί (δίχως όμως να καεί), προσθέτω το basmati και το γυρίζω να λαδωθεί καλά.
Γυρίζω το basmati στο ελαιόλαδο.
Προσθέτω 1,5 φλ. βραστό νερό και αλάτι και ανεβάζω την θερμοκρασία στο μέγιστο για 2-3 λεπτά (με αντοιχτό καπάκι). Στην συνέχεια χαμηλώνω την θερμοκρασία κοντά στο 3/9, κλείνω το καπάκι κι αφήνω να ψηθεί το ρύζι για τα επόμενα 10’ περίπου.
Ρίχνω και το νερό.
Μόλις παρέλθουν τα 10’ σβήνω εντελώς την φωτιά (έχοντας πάντα κλειστό το καπάκι) και περιμένω άλλα 5-10’ προτού σερβίρω.
Έτοιμο και το ρύζι.
Σ’ ένα βαθύ πιάτο βάζω περισσότερο ρύζι και λιγότερες φακές, ανακατεύω και τέλος ρίχνω λίγο χυμό λεμονιού ακόμα. Γαρνίρω με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό (που του πάει πολύ) κι απολαμβάνω ένα ταπεινό αλλά πλήρες πιάτο…
Έτοιμο το κυπριακό φακόρυζο ή αλλιώς μουτζέντρα!
Καλή απόλαυση!
Rate