Ψέματα δεν θα πω.
Γι’ άλλο πήγαινα κι άλλο έφτιαξα, παρ’ όλα αυτά «δεν έτυχε…, πέτυχε»! Ενώ τις προάλλες (ξε)κίνησα να φτιάξω το κέικ με το ολόκληρο πορτοκάλι, στην πορεία φαίνεται ότι κάτι «μου πήρε τα μυαλά» και τελικά παράλειψα 1-2 (βασικά) υλικά. Κάπως έτσι λοιπόν, μου προέκυψε τούτο εδώ το μπράουνις το οποίο όμως έγινε νόστιμο πέραν από κάθε φαντασία…! Στο εξής λοιπόν το υγιεινό και νηστίσιμο μπράουνις με πορτοκάλι και σοκολάτα καθιερώνεται (δίχως περαιτέρω πειραματισμούς).
Οδηγίες Παρασκευής:
Πρώτα καθαρίζω τα πορτοκάλια από τα κουκούτσια κι από το κεντρικό άσπρο μέρος τους, κρατώντας την φλούδα τους.
Μετά τ’ αλέθω ολόκληρα στο μπλέντερ να γίνουν πουρές και τέλος τα κρατάω στην άκρη για αργότερα.
Στην συνέχεια χτυπάω την ζάχαρη με το λάδι, προσθέτω το αλεύρι με το baking powder, τον πουρέ πορτοκαλιού και το 1 ποτήρι γάλα. (Σε περίπτωση που βάλω κανονικό αλεύρι θα χρειαστώ λιγότερο γάλα καθώς το κανονικό δεν είναι το ίδιο απορροφητικό με το αλεύρι ολικής άλεσης.)
Σε ένα βουτυρωμένο κι αλευρωμένο pyrex ρίχνω το μεγαλύτερο μέρος την ζύμης κι αφήνω στον κάδο του μίξερ το 1/3 αυτής. Προσθέτω το κακάο και το άλλο ½ ποτήρι γάλα στο μείγμα και χτυπάω να δέσουν τα υλικά. Αφού ομογενοποιηθεί το μείγμα, το ρίχνω κι αυτό στο pyrex πάνω από την πρώτη στρώση. Στο τέλος πασπαλίζω την ζύμη με την ψιλοκομμένη κουβερτούρα.
Ψήνω στην αντίσταση στους 175°C για 40’ (με άλλα λόγια θα πρέπει η οδοντογλυφίδα να βγαίνει στεγνή) κι αφού κρυώσει το διατηρώ στο ψυγείο καθώς τα μπράουνις (brownies) είναι σχετικά υγρά εσωτερικά.
Προκειμένου να περιγράψω την επιτυχία του θα πω μόνο ότι, ασημόχαρτα με κομμάτια από αυτό το μπράουνις κυκλοφορούν στο σχολείο μας κατά παραγγελία, μεταξύ των παιδιών της τρίτης αλλά και της πρώτης τάξης του δημοτικού… Η διακίνηση του μπράουνις (brownies) είναι θεμιτή!
Ελλη μου,
Το έφτιαξα αυτο με κανονικο αλευρι (διοτι δεν ειχα ολικης αλεσης) και με λιγο γαλα σογια και εγινε ετσι τελειο και για vegans!
Σ ευχαριστώ για τη συνταγή :)
Μπερυ
Πολύ καλή η ιδέα σου Μπέρυ για vegan cake/brownies! Θα το εφαρμόσουμε και για αυτό σε ευχαριστούμε κι εμείς!