Την ομελέτα αλά ιταλικά, με άλλα λόγια frittata, την προτιμούμε συνήθως το βράδυ, όταν θέλουμε κάτι γρήγορο, απλό κι χορταστικό για όλους μας. Η frittata διαφέρει ως προς την απλή ομελέτα κι οι διαφορές αυτές συνοπτικά αφορούν στην ποικιλία των υλικών που περιέχει (μέσα κι όχι από πάνω) όπως αλλαντικά, τυριά, λαχανικά ή ζυμαρικά, στον χρόνο και τρόπο ψησίματος (πρώτα στο τηγάνι και μετά στο grill), ενώ σε αντίθεση με την ομελέτα η frittata σερβίρεται σε κομμάτια κι όχι ολόκληρη ή διπλωμένη.
Τρόπος Παρασκευής:
Χτυπάω καλά τα αυγά και το γάλα με τον αυγοδάρτη ν’ αφρατέψουν. Αλατοπιπερώνω και προσθέτω το εστραγκόν.
Στο αντικολλητικό τηγάνι, ψήνω το κρεμμύδι (και το κολοκυθάκι) με το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσει και να πιεί τα υγρά του. Το κρεμμύδι αλλά και το κολοκυθάκι δίνουν μία γλύκα στην ομελέτα που της πάει πολύ.
Μόλις είναι έτοιμο, ρίχνω τ’ αυγά και σκεπάζω το σκεύος με καπάκι (πάντα στην ίδια θερμοκρασία). Μετά από 2’ σβήνω εντελώς την φωτιά κι αφήνω την ομελέτα να ψηθεί με την υπάρχουσα θερμότητα (περίπου 10’ ακόμα), ενώ μετά τα πρώτα λεπτά που θα έχει στερεοποιηθεί η ομελέτα προσθέτω και τις φλούδες παρμεζάνας (κομμένες με τον αποφλοιωτή λαχανικών).
Προς το τέλος ιδανικά, ψήνω την ομελέτα στο grill για 2-3’ για να ψηθεί όμορφα κι από πάνω. Και παρ’ όλο που την σερβίραμε όπως της έπρεπε (πάνω σε φρυγανισμένες φέτες ψωμιού!) την φάγαμε τόσο γρήγορα που δεν έμεινε δείγμα ούτε για φωτογραφία…
Μια άλλη φορά, ίσως…
Καλό βράδυ!