Τελικά, δεν ξέρω πώς να το πρωτονομάσω αυτό το γλυκό. Να το πω σοκολατόπιτα, να το ονομάσω σουφλέ σοκολάτας ή να το πω υγρό κέικ σοκολάτας; Ανεξάρτητα πάντως από τις πολλαπλές ονομασίες που διαθέτει, η γεύση είναι ΜΙΑ και τα σπάει!!
Άλλωστε, αυτή η σοκολατόπιτα ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των κέικ, μπράουνις, σουφλέ, υγρά κέικ, lava cake κ.α., διότι όλα έχουν τα ίδια υλικά αλλά σε διαφορετικές αναλογίες. Αυτό λοιπόν, είναι ένα ακόμα γλύκισμα (εκτός και το apple crumble) που τον παλιό καλό καιρό ενείχε θέση πασπαρτού στα καλέσματα και στις εορταστικές συνευρέσεις με φίλους. Ενίοτε δε, έφτιαχνα και τα δύο για την ίδια αφορμή (υπερβολές…) και πηγαίναμε μουσαφίρηδες παρέα, εγώ και τα γλυκο-μαγειρέματα μου!
ΥΛΙΚΑ:
Ingredients
- 8 κανονικά αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά)
- 600 γρ. σοκολάτα υγείας ή κουβερτούρα
- 1 φλ. άχνη
- 2 ¼ φλ. κανονικό αλεύρι (κοσκινισμένο)
- 1 φλ. καφέ κονιάκ (όχι γεμάτο)
- τριμμένη φλούδα από ένα πορτοκάλι ή 2 κάψουλες βανίλιας
- 150 γρ. φρέσκο βούτυρο
- 150 γρ. φυτικό βούτυρο (με βάση το ελαιόλαδο)
Οδηγίες Παρασκευής:
Βουτυρώνω και αλευρώνω την φόρμα μου.
Προθερμαίνω καλά τον φούρνο στην μέγιστη θερμοκρασία, στους 250 °C.
Λιώνω την σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων ανακατεύοντας σταδιακά (για να μην καεί η σοκολάτα).
Κοσκινίζω το αλεύρι και το κρατάω στην άκρη.
Ανακατεύω το αλεύρι με τον φλοιό πορτοκαλιού ή την βανίλια και το μείγμα σοκολάτας και προσθέτω το κονιάκ.
Παράλληλα, χτυπάω στο μίξερ για περίπου 15’ τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αποκτήσουν όγκο.
Όταν έχουν καλοχτυπηθεί τα αυγά, προσθέτω το μείγμα σοκολάτας και χτυπάω για λίγο (για να μην χαθεί ο όγκος) ωσότου ομογενοποιηθεί. Ρίχνω το μείγμα του σουφλέ σοκολάτας στην αλευρωμένη φόρμα και τοποθετώ στον φούρνο για 14’, αυστηρά!
Μόλις παρέλθει ο χρόνος, αφαιρώ το σουφλέ αμέσως από τον φούρνο κι αφήνω να κρυώσει για 1-2 ώρες τουλάχιστον προτού το σερβίρω, για να μην διαλυθεί. Αν βγάζοντας το σουφλέ σοκολάτας από τον φούρνο δείχνει να έχει «αρπάξει» δεν ανησυχώ καθώς είναι μόνο επιφανειακό.
Όταν το σερβίρω, το αναποδογυρίζω σε μία πιατέλα και το πασπαλίζω με λίγη άχνη ζάχαρη (γιατί όχι δημιουργώντας και σχήματα).
Το σουφλέ σοκολάτας αν μπει στο ψυγείο θα «σφίξει» αρκετά (λόγω των αυξημένων λιπαρών), για αυτό προτιμώ να το διατηρώ σε θερμοκρασία δωματίου ή να το βγάζω από το ψυγείο νωρίτερα από την ώρα κατανάλωσης για να «αφήσει».
Να μην παραλείψω όμως ότι, η σοκολατόπιτα (ή σουφλέ σοκολάτας ή υγρό κέικ σοκολάτας) είναι από τα γλυκίσματα που ενδείκνυνται για διακόσμηση, καθώς έχει λεία και σταθερή επιφάνεια. Γι’ αυτό κι εγώ, στα (6α) γενέθλια του Χρήστου, την διακόσμησα με ολίγον από… Hulk!
Η διακοσμηση? ειναι αμυγδαλοπαστα το κοκκινο? πως βγηκε ο hulk? χρειαζονται εξηγησεις !! Η τουρτα φαινεται απιθανη!!!!
Η διακόσμηση είναι σπιτική, το κόκκινο είναι ζαχαρόπαστα και ο Hulk βγήκε… εύκολα! Τα υπόλοιπα, αν τα αποκαλύψω θα πρέπει να αυτοκαταστραφώ….!
Ωωωωωω τι ωραίο θα το κάνω