Τις (νηστίσιμες) σουπιές με το κρασί, την κανέλα και τις σταφίδες τις έφτιαξα χθες για πρώτη φορά αυτοσχεδιάζοντας κι εξεπλάγην από το αρμονικό δέσιμο των υλικών! Πριν από κάποιες βδομάδες, τις είχα δοκιμάσει σε παραλλαγή, πάλι σε κάποιο εστιατόριο και σκέφτηκα να επιχειρήσω να τις δοκιμάσω και στο σπίτι. Προκειμένου δε, να εμπνεύσω και τα παιδιά να τις δοκιμάσουν, «ψαρεύαμε» ο καθένας από το πιάτο του σταφιδούλες… Εννοείται ότι όποιος είχε τις πιο πολλές κέρδιζε (δίχως να σημαίνει ότι τις έτρωγε κιόλας!).
Τρόπος Παρασκευής:
Έχω καθαρίσει τις σουπιές, αφαιρώντας το κεφάλι (ειδικότερα τα μάτια) και τα εντόσθια, το διάφανο κόκαλο από το σώμα αλλά και το σακουλάκι με το μελάνι τους (το οποίο δεν κρατάω). Τις τεμαχίζω σε τετράγωνα κομμάτια και τις κρατάω στην άκρη.
Εντωμεταξύ, αχνίζω το κρεμμύδι στην κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσει και να «πιεί» τα υγρά του. Προσωπικά, δεν τσιγαρίζω (σχεδόν) ποτέ διότι βρίσκω ότι, το τσιγάρισμα περισσότερο «βαραίνει» παρά δίνει γεύση στο φαγητό. Αντιθέτως, με το άχνισμα οι γεύσεις είναι πιο «ξεκάθαρες» καθώς διακρίνονται πιο εύκολα τα διάφορα συστατικά και το φαγητό είναι σαφώς πιο ελαφρύ και εύπεπτο.
Μόλις το κρεμμύδι είναι έτοιμο, ρίχνω τις σουπιές στην κατσαρόλα με την κανέλα, τα κανελόξυλα και το πιπέρι και περιμένω να πάρουν βράση. Κλείνω το καπάκι και τις βράζω για 1 ώρα περίπου στο νερό τους.
Προς το τέλος, προσθέτω το κρασί και ξαναδίνω μια βράση μέχρι να εξατμισθεί. Λίγο πριν σβήσω την φωτιά προσθέτω τις σταφίδες και το ελαιόλαδο να πάρουν κι αυτά 1-2 βράσεις. Μέσα σε λίγα λεπτά, οι σταφίδες θα έχουν φουσκώσει.
Οι σουπιές με τις σταφίδες, το κρασί και την κανέλα είναι έτοιμες αλλά και κατάλληλες για όσους νηστεύουν εν όψει των Χριστουγέννων. Επίσης, συνοδεύονται ωραιότατα με ρύζι (basmati, τι άλλο;).
Καλή απόλαυση!