Όταν δοκίμασα για πρώτη φορά το banoffee (που κανονικά φαίνεται ότι ονομάζεται Banoffi) pie είχα ξετρελαθεί! Πάνε χρόνια βέβαια, αλλά θυμάμαι ότι η αντίδρασή μου ήταν, «αυτό το γλυκό πρέπει να μάθω να το φτιάχνω, το συντομότερο»! Και πράγματι το έψαξα στο διαδίκτυο κι έμαθα ότι τούτο το εγγλέζικο γλυκό έχει πολύ σύγχρονη ιστορία, ενώ ο εμπνευστής του (Ian Dowding) διορθώνει τις διάφορες εκδοχές του και μας συστήνει την αυθεντική συνταγή η οποία έχει μία και μόνο αποδεκτή παραλλαγή, το Apploffi (βλ. παρακάτω).
Τρόπος Παρασκευής:
Τοποθετώ το αλεύρι και την ζάχαρη σε ένα μπολ, κόβω το βούτυρο σε κύβους και το τρίβω με το αλεύρι μέχρι να δημιουργηθούν γρομπαλάκια (τα λεγόμενα bread crumbs). Στο τέλος προσθέτω το αυγό, ανακατεύω και τοποθετώ στο ψυγείο για 30’. Αφού «δέσει» η ζύμη την ανοίγω με τον πλάστη και την στρώνω στην βάση της φόρμας. Την τρυπάω με ένα πιρούνι, την καλύπτω με λαδόκολλα και την γεμίζω με ξερά φασόλια. Ψήνω για 15’ στους 180°C και στην συνέχεια αφαιρώ την λαδόκολλα και τα φασόλια και ψήνω την βάση για άλλα 10’ περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει ομοιόμορφα. Αφού ψηθεί, την αφήνω να κρυώσει.
Από την προηγουμένη, τοποθετώ τις κλειστές κονσέρβες του ζαχαρούχου γάλακτος σε βαθιά κατσαρόλα γεμάτη με νερό (να σκεπάζει καλά τις κονσέρβες) και βράζω για 3,5 ώρες (με κλειστό το καπάκι). Αφαιρώ από το νερό κι αφήνω να κρυώσουν.
Απλώνω ομοιόμορφα την καραμέλα (toffee) πάνω από την βάση και κόβω τις μπανάνες (κατά μήκος) σε φέτες, πάνω από την καραμέλα. Χτυπάω την κρέμα γάλακτος με τον στιγμιαίο καφέ και την ζάχαρη μέχρι που να «κρατάει». Απλώνω και την χτυπημένη κρέμα από πάνω και πασπαλίζω με τον αλεσμένο καφέ.
Για το Apploffi:
Κι όπως αναφέρει ο I. Dowding μόνο η ακόλουθη παραλλαγή είναι αποδεκτή. Nα αντικατασταθούν δηλαδή οι μπανάνες με πουρέ μήλου ο οποίος κατά πως λέει, «σπάει» όμορφα την πλούσια γεύση της καραμέλας και της χτυπημένης κρέμας (και τον πιστεύουμε!). Πιο ειδικά χρειάζονται, μήλα τύπου Bramley’s και Cox μαγειρεμένα σε λίγο χυμό από πορτοκάλι και ζάχαρη τύπου muscovado. Αυτό είναι το λεγόμενο Apploffi!
Ορίστε όμως κι η περισσότερο διαδεδομένη συνταγή του μπανόφι.