Αν δεν διαθέτω «πρόθυμο» χασάπη, τα σχίζω μόνη μου κατά μήκος δίχως να διαχωρίσω το ένα κομμάτι από το άλλο (σταματάω 1 εκατοστό πριν από την άκρη) και στην συνέχεια τα χτυπάω για να λεπτύνουν. Σε αυτήν την περίπτωση, την γέμιση θα την βάλω στην μέση και θα τα διπλώσω δίχως να τα ρολάρω.
Αφαιρώ τα κουκούτσια από τα δαμάσκηνα και τα κόβω μαζί με τα βερίκοκα στην μέση, δίχως να τα χωρίσω στα δύο. Τοποθετώ από 2-3 ανοιγμένα βερίκοκα και δαμάσκηνα σε κάθε ψαρονέφρι, αλατοπιπερώνω κι αρχίζω να το τυλίγω προς τα μέσα (βλ. φωτό). Μόλις το τυλίξω, τοποθετώ οδοντογλυφίδες στην ένωση και το ράβω. Επαναλαμβάνω την διαδικασία και με το άλλο ψαρονέφρι.
Ζεσταίνω το βούτυρο με το ελαιόλαδο στο αντικολλητικό τηγάνι, τοποθετώ τα τυλιγμένα ψαρονέφρια και τα τσιγαρίζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (7/9) για 5’ γυρίζοντας απ’ όλες τις πλευρές.
Μόλις τα ρολάκια πάρουν χρώμα, τ’ αφαιρώ από το τηγάνι, καθαρίζω τα τηγανισμένα έλαια, επιστρέφω το τηγάνι στην φωτιά και προσθέτω το λευκό κρασί να πάρει μια γερή βράση.
Μόλις το κρασί εξατμισθεί επαρκώς (μείνει δηλαδή το μισό) προσθέτω τον χυμό πορτοκάλι να πάρει κι αυτό βράση. Όταν βράζει καλά, προσθέτω τα ρολάκια, 1 κ.σ. βούτυρο και τα υπόλοιπα ξερά φρούτα, κατεβάζω την θερμοκρασία (3/9) κι αφήνω να σιγοβράσουν για 15’. Το μυστικό τους βρίσκεται στον χρόνο ψησίματος διότι αν τα παραψήσω θα στεγνώσουν και θα γίνουν σκληρά.
Μόλις παρέλθει ο χρόνος ψησίματος, αφαιρώ τα ρολάκια κι ετοιμάζω την σάλτσα. Αραιώνω το corn flour (με λίγο χυμό πορτοκάλι ή 1-2 κ.σ. νερό), προσθέτω λίγο από το βραστό χυμό πορτοκαλιού (να πάρει θερμοκρασία) και το επιστρέφω στο τηγάνι ανακατεύοντας για να δέσει η σάλτσα.
Τοποθετώ τα ρολάκια σε μία λεία επιφάνεια, αφαιρώ τις οδοντογλυφίδες, τα κόβω όσο χονδρά ή λεπτά επιθυμώ (προσωπικά μου αρέσουν λίγο χονδροκομμένα) και τα επιστρέφω στο τηγάνι. Τα διατηρώ ζεστά σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (1/9) μέχρι να τα σερβίρω.
Το γλυκόξινο χοιρινό το σερβίρω ιδανικά με ρύζι basmati και καβουρδισμένα αμύγδαλα (αγαπημένος συνδυασμός). Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να συνοδευτούν από μακαρόνια φούρνου ογκρατέν (gratin) ή πατάτες φούρνου σαν τηγανητές.
Τα 15' είναι με σκεπασμένο το σκέλος;
Καλημέρα και Χρόνια Πολλά.
Ναι, τα 15' είναι με σκεπασμένο το σκεύος.
Τέλεια συνταγή!! Το χοιρινό με τα φρούτα είναι ο καλύτερος συνδυασμός! Εύκολο και πεντανόστιμο το φαγάκι!1 Θα το καθιερώσω. Η μόνη αλλαγή που έκανα ήταν ότι έβαλα κι μισό κύβο ζωμό λαχανικών και το ρυζάκι το συνόδευσα με καβουρδισμένο κουκουνάρι! Τέλειο :)
Ευχαριστώ πολύ Κατερίνα για το σχόλιο!
Ωραία η ιδέα του ζωμού (θα τον προσθέσω κι εγώ) όσο για τα καβουρδισμένα κουκουνάρια, δεν έχω λόγια… Αγαπημένα!