Γλυκόξινο χοιρινό (με δαμάσκηνα, βερίκοκα και πορτοκάλι)

Γλυκόξινο χοιρινό (με δαμάσκηνα, βερίκοκα και πορτοκάλι)

4
Μερίδες
3/5
Βαθμός Δυσκολίας
Το γλυκόξινο χοιρινό με δαμάσκηνα, βερίκοκα και χυμό πορτοκάλι είναι διαχρονική αξία. Παρ’ όλα αυτά θέλει τον τρόπο του (όπως όλα άλλωστε) προκειμένου να μην γίνει στεγνό και σκληρό. Στα μυστικά του έχω μυηθεί από την μανούλα μου που φτιάχνει αυτό το φαγητό συχνά-πυκνά κατά την εορταστική περίοδο. Ο συνδυασμός του γλυκόξινου με το χοιρινό μου αρέσει πολύ όλες τις εποχές, από την άλλη όμως τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα κι ακόμα περισσότερο το πορτοκάλι είναι τόσο γιορτινά…Επίσης, είναι ιδανική πρόταση για τραπέζι λίγων ατόμων, καθώς είναι φαγητό της τελευταίας στιγμής.
Τρόπος Παρασκευής:
Ζητάω από τον χασάπη (κι όχι από τον ψαρά όπως συνηθίζουμε να χαριτολογούμε στο σπίτι μας…!) ν’ ανοίξει τα ψαρονέφρια με το μαχαίρι προκειμένου να πλατύνουν και στην συνέχεια να τα χτυπήσει για να γίνουν λεπτά. (Τα ψαρονέφρια θα πρέπει να είναι πλατιά και λεπτά όπως φαίνονται στην εικόνα).
Έτοιμα τα ψαρονέφρια για τύλιγμα.

Αν δεν διαθέτω «πρόθυμο» χασάπη, τα σχίζω μόνη μου κατά μήκος δίχως να διαχωρίσω το ένα κομμάτι από το άλλο (σταματάω 1 εκατοστό πριν από την άκρη) και στην συνέχεια τα χτυπάω για να λεπτύνουν. Σε αυτήν την περίπτωση, την γέμιση θα την βάλω στην μέση και θα τα διπλώσω δίχως να τα ρολάρω.

Αφαιρώ τα κουκούτσια από τα δαμάσκηνα και τα κόβω μαζί με τα βερίκοκα στην μέση, δίχως να τα χωρίσω στα δύο. Τοποθετώ από 2-3 ανοιγμένα βερίκοκα και δαμάσκηνα σε κάθε ψαρονέφρι, αλατοπιπερώνω κι αρχίζω να το τυλίγω προς τα μέσα (βλ. φωτό). Μόλις το τυλίξω, τοποθετώ οδοντογλυφίδες στην ένωση και το ράβω. Επαναλαμβάνω την διαδικασία και με το άλλο ψαρονέφρι.

Βάζω τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα.
Ρολάρω το ψαρονέφρι.
Κλείνω στος τέλος με τις οδοντογλυφίδες.

Ζεσταίνω το βούτυρο με το ελαιόλαδο στο αντικολλητικό τηγάνι, τοποθετώ τα τυλιγμένα ψαρονέφρια και τα τσιγαρίζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (7/9) για 5’ γυρίζοντας απ’ όλες τις πλευρές.

Το βούτυρο και το λάδι για το τσιγάρισμα.
Γυρνάω τα ρολάκια να πάρουν χρώμα από παντού.
Τα ψαρονέφρια έχουν τσιγαριστεί.

Μόλις τα ρολάκια πάρουν χρώμα, τ’ αφαιρώ από το τηγάνι, καθαρίζω τα τηγανισμένα έλαια, επιστρέφω το τηγάνι στην φωτιά και προσθέτω το λευκό κρασί να πάρει μια γερή βράση.

Αφαιρώ τα έλαια από το τηγάνι.

Μόλις το κρασί εξατμισθεί επαρκώς (μείνει δηλαδή το μισό) προσθέτω τον χυμό πορτοκάλι να πάρει κι αυτό βράση. Όταν βράζει καλά, προσθέτω τα ρολάκια, 1 κ.σ. βούτυρο και τα υπόλοιπα ξερά φρούτα, κατεβάζω την θερμοκρασία (3/9) κι αφήνω να σιγοβράσουν για 15’. Το μυστικό τους βρίσκεται στον χρόνο ψησίματος διότι αν τα παραψήσω θα στεγνώσουν και θα γίνουν σκληρά.

Ρίχνω σταδιακά και τα άλλα υλικά.

Μόλις παρέλθει ο χρόνος ψησίματος, αφαιρώ τα ρολάκια κι ετοιμάζω την σάλτσα. Αραιώνω το corn flour (με λίγο χυμό πορτοκάλι ή 1-2 κ.σ. νερό), προσθέτω λίγο από το βραστό χυμό πορτοκαλιού (να πάρει θερμοκρασία) και το επιστρέφω στο τηγάνι ανακατεύοντας για να δέσει η σάλτσα.

Ετοιμάζω το corn flour.Ετοιμάζω την σάλτσα.

Τοποθετώ τα ρολάκια σε μία λεία επιφάνεια, αφαιρώ τις οδοντογλυφίδες, τα κόβω όσο χονδρά ή λεπτά επιθυμώ (προσωπικά μου αρέσουν λίγο χονδροκομμένα) και τα επιστρέφω στο τηγάνι. Τα διατηρώ ζεστά σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (1/9) μέχρι να τα σερβίρω.

Κόβω τα ψαρονέφρια σε κομμάτια.
Έτοιμα τα γλυκόξινα χοιρινά ρολάκια με δαμάσκηνα, βερίκοκα και χυμό πορτοκάλι!

Το γλυκόξινο χοιρινό το σερβίρω ιδανικά με ρύζι basmati και καβουρδισμένα αμύγδαλα (αγαπημένος συνδυασμός). Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να συνοδευτούν από μακαρόνια φούρνου ογκρατέν (gratin) ή πατάτες φούρνου σαν τηγανητές.

Τα σερβίρω ιδανικά με ρύζι basmati.

 Καλή μας όρεξη!
Rate