Αυτή είναι πολίτικη τυρόπιτα που ονομάζεται και μπουρέκι. Η διαφορά της από τις άλλες τυρόπιτες είναι πως ετοιμάζεται και σερβίρεται σε ατομικά κομμάτια ενώ είναι ιδιαίτερα γλυκιά και νόστιμη. Είναι η «καλή» τυρόπιτα της μαμάκας μου κι η ομορφιά της είναι ότι φτιάχνοντάς την σε ατομικά κομμάτια το κάθε ένα θυμίζει τριαντάφυλλο (όπως της αρέσει να λέει). Και βέβαια δεν την φτιάχνει τις καθημερινές για να έχει «το γούστο του» όταν την φτιάχνει τις άλλες μέρες…
Τρόπος Παρασκευής:
Σ’ ένα μπολ πατάω με το πιρούνι την φέτα, ρίχνω το αυγό κι ανακατεύω. Σ’ ένα άλλο μπολ τοποθετώ τα τριμμένα γλυκά τυριά.
Παίρνω ένα φύλλο διπλωμένο στα δύο και το αλείφω με λίγο λάδι από την μια πλευρά.
Στην μία άκρη, κατά μήκος, τοποθετώ μία κουταλιά σούπας τυρί από το κάθε μπολ.
Τυλίγω το φύλλο σαν ρολό, από την πλευρά του τυριού προς την άλλη άκρη.
Κατόπιν το στρίβω γύρω από την άκρη του σχηματίζοντας ένα στριφτάρι, το λεγόμενο μπουρέκι. (Δεν πανικοβάλλομαι, γιατί το μπουρέκι θα φέρνει σε τριαντάφυλλο μετά το ψήσιμο…!)
Τοποθετώ το μπουρέκι σ’ ένα πυρίμαχο σκεύος ή pyrex με την πλευρά της ένωσης του να εφάπτεται μ’ ένα άλλο μπουρέκι (για να μην ανοίξει και χυθεί το τυρί κατά το ψήσιμο).
Επαναλαμβάνω την διαδικασία για κάθε φύλλο ωσότου έχω 12 μπουρέκια. Αλείφω το κάθε μπουρέκι από πάνω με λίγο λάδι ακόμα και χτυπάω το γάλα με τα 2 αυγά.
Προσθέτω το μείγμα του γάλακτος βρέχοντας ομοιόμορφα όλα τα κομμάτια.
Αφήνω στο ψυγείο για 2-3 ώρες να απορροφήσουν τα μπουρέκια το περισσότερο υγρό. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 210°C (πάνω-κάτω αντίσταση), τοποθετώ την τυρόπιτα, κατεβάζω στους 190°C και ψήνω για 50’. Αν στο μεταξύ τα μπουρέκια παίρνουν πολύ χρώμα σκεπάζω επιφανειακά (σαν τέντα) με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Η Πολίτικη τυρόπιτα, μπουρέκι είναι έτοιμη!Και το θεμελιώδες ερώτημα τελικά είναι, θυμίζει ή όχι τριαντάφυλλα…;
Δεν υπάρχει τυρόπιτα του dailycious που να μην έχουμε δοκιμάσει. Στο τραπέζι της Κυριακής λοιπόν είπαμε να εντυπωσιάσουμε με την τυρόπιτα τριαντάφυλλο…εξαφανίστηκε με ταχύτητα φωτός αλλά τα τριανταφυλλακια σκεπάστηκαν από το μίγμα του γάλατος …μήπως παράβαλα;
Μήπως ήταν θέμα διάστασης σκεύους και τα τριαντάφυλλα έδειχναν πιο στριμωγμένα; Πάντως 300 ml γάλα για ένα πακέτο φύλλο κρούστας δεν είναι πολύ. Αυτό είναι το σίγουρο.
Η αλήθεια είναι ότι τα στρίμωξα….το γάλα πράγματι το ήπιε όλο.