Άγρια σπαράγγια (σφαράγγια ή αγρέλια) με αυγά

Άγρια σπαράγγια (σφαράγγια ή αγρέλια) με αυγά

2
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Από καιρό ήθελα να φτιάξω αυτό το πιάτο καθώς μου αρέσουν πολύ (και) τα σπαράγγια… Τα άγρια σπαράγγια που φυτρώνουν τον χειμώνα, στην Κύπρο λέγονται αγρέλια κι έχουμε την ευκολία να τα βρίσκουμε στην αγορά, ενώ σε άλλη περίπτωση θα έπρεπε να τα μαζεύουμε από τα όρη και τα λαγκάδια… Με άλλα λόγια μεγάλη ευκολία! Στην Κρήτη τώρα, τα άγρια σπαράγγια δεν λέγονται αβρωνιές (όπως νόμιζα αρχικά) απλά σφαράγγια και μαγειρεύονται παρόμοια. (Οι αβρωνιές δε, είναι κάτι παραπλήσιο κι εξίσου εκλεκτό για την κρητική γαστρονομία.)  Τα άγρια σπαράγγια έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες καθώς πρώτα απ’ όλα είναι αρκετά πικρά, γι’ αυτό καλό είναι πρώτα να τα αποχύσουμε, ενώ θέλουν προσοχή στο καθάρισμα καθώς τρυφερό είναι μόνο το πάνω μέρος τους δηλαδή οι μύτες, ενώ το κοτσάνι τους το πετάμε.
Τρόπος Παρασκευής:
Ιδού τα άγρια σπαράγγια ή αγρέλια ή σφαράγγια…
Τα άγρια σπαράγγια είναι αυτά.
Σπάω το τρυφερό μέρος από τα σπαράγγια και πετάω τα κοτσάνια. Διαχωρίζω το τρυφερό μέρος ή αλλιώς τις μύτες, λυγίζοντας τα σπαράγγια ένα-ένα με το χέρι μέχρι εκεί που κόβονται από μόνα τους. Το υπόλοιπο είναι το «παλουκάκι» το οποίο δεν θα μαλακώσει όσο κι αν το ψήσω…
Αφαιρώ τις μύτες.
Τοποθετώ τις μύτες σε ένα μεγάλο μπολ και τις πλένω καλά.
Βάζω στην άκρη μόνο τις άκρες.
Σε μία κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει, ρίχνω τις μύτες από τα σπαράγγια και τα αφήνω για 2-3’ να αφήσουν την πικράδα του. Τα σουρώνω αμέσως και τ’ αφήνω στην άκρη. Αν φυσικά κάποιος αρέσκεται σε αυτήν την πικρή γεύση και ξέρω ότι σε αρκετούς αρέσει, τότε μπορεί να παραληφθεί αυτό το στάδιο.
Τα σπαράγγια στο βραστό νερό.
Σ’ ένα τηγάνι ζεσταίνω το λάδι, προσθέτω το κρεμμύδι και τα σπαράγγια, τα γυρνάω για 5’ μέχρι να μαλακώσουν λίγο κι τα αλατοπιπερώνω. Τα σπαράγγια πρέπει να παραμείνουν ελαφρώς τραγανά (al dente).
Τα τσιγαρίζω ελαφρά...
... μέχρι να ψηθούν ελαφρά.
Ρίχνω από πάνω τ’ αυγά αχτύπητα και τ’ ανακατεύω με το κουτάλι να σπάσουν και να ανακατευτούν με τα σπαράγγια.
Προσθέτω και τα αυγά...
Ανακατεύω τα αυγά ελαφρώς.
Ψήνω για λίγα λεπτά μέχρι να στερεοποιηθούν τ’ αυγά. Σερβίρω με φρυγανισμένο ψωμί και βρασμένο μπρόκολο ή κουνουπίδι, σαλάτα.
Έτοιμα τα άγρια σπαράγγια με τα αυγά!
Την επόμενη φορά που θα τα προμηθευτώ υπόσχομαι να τα φτιάξω ριζότο (μμμμ!).
Απλή και γευστική απόλαυση!
Rate
  • Ύπέροχη ομελέτα όντως!
    Τα άγρια σπαράγγια στην Κρήτη δεν λέγονται αβρωνιές. Λέγονται άγρια σπαράγγια ή σφαράγγια. Οι αβρωνιές είναι άλλο φυτό.
    Καλή συνέχεια

     
  • Ευχαριστώ για την διευκρίνηση!
    Αν δεν απατώμαι όμως οι αβρωνιές πρέπει να είναι σχετικές με τα άγρια σπαράγγια…;.

     
  • Ανώνυμος

    Να σας συστήσω, Ελλη ή Vita, η Vita σε ξέρει ήδη. Το blog της Vita http://cretangastronomy.blogspot.gr/

     
  • Χαίρομαι πολύ για την μας γνωριμία μας, αν και πράγματι γνωριζόμαστε!