Επιδόρπιο πορτοκαλιού με ζελέ και καβουρδισμένα αμύγδαλα

Επιδόρπιο πορτοκαλιού με ζελέ και καβουρδισμένα αμύγδαλα

8-10
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Αυτό το επιδόρπιο είναι μία πανδαισία. Ελαφρύ (έχει κυρίως φρούτο), δροσερό (είναι του ψυγείου), χωνευτικό κι αρωματικό (λόγω της φλούδας του πορτοκαλιού) αλλά και νηστίσιμο (με το κατάλληλο ζελέ)! Τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς από ένα γλύκισμα μετά το φαγητό; Η εποχή του είναι τώρα τον χειμώνα που τα πορτοκάλια μας είναι γλυκά, σαρκώδη και ζουμερά, ενώ προσθέτοντας ζελέ που προορίζεται (και) για χορτοφάγους, μπορούμε να το φτιάξουμε και κατά την διάρκεια της νηστείας. Κι επειδή οι περισσότεροι από εμάς, αυτήν την μεθεόρτια περίοδο, κινούμαστε στην σφαίρα της αποτοξίνωσης ναι, είναι και αποτοξινωτικό (με τόσο θρεπτικό φρούτο δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο…). Την συνταγή για το επιδόρπιο πορτοκαλιού την έμαθα από τον παιδικό μου φίλο Φίλιππα.
Τρόπος Παρασκευής:
Τοποθετώ τα αμύγδαλα σε ένα σκεύος και τα καβουρδίζω ανακατεύοντας τακτικά, σε χαμηλή θερμοκρασία (3/9) για 90’ μέχρι να γίνουν τραγανά, εξωτερικά και εσωτερικά. Κι αν δεν έχω αμύγδαλα, του πάνε πολύ και τα φρέσκα καρύδια, ακαβούρδιστα.
Τα αμύγδαλα καβουρδίζονται.
Χαράσσω την φλούδα κάθε πορτοκαλιού (από την κορυφή προς την βάση) σε 4-5 φέτες και μετά τις ξεφλουδίζω. Τις τοποθετώ την μία πάνω στην άλλη και τις κόβω σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια, τύπου ζουλιέν.
Οι φέτες κόβονται ζουλιέν.
Τοποθετώ τις κομμένες φλούδες σε μία κατσαρόλα, προσθέτω την ζάχαρη και καλύπτω μέχρι την επιφάνεια τους, με νερό. Μόλις πάρει βράση το νερό, χαμηλώνω την θερμοκρασία (4/9) και βράζω τις φλούδες με ανοιχτό το καπάκι για 45’, μέχρι αυτό να εξατμισθεί. Αφήνω τις φλούδες στην άκρη να κρυώσουν για λίγο.
Οι φλούδες πορτοκαλιού.
Ρίχνω από πάνω ζάχαρη και νερό.Εν τω μεταξύ καθαρίζω τα πορτοκάλια από τις άσπρες ίνες.
Βγάζω τα άσπρα μέρη από τα πορτοκάλια.
Στην συνέχεια, τα κόβω πρώτα σε φέτες και μετά σε κύβους. Τις φέτες πορτοκαλιών τις κόβω ανάμεσα στις μεμβράνες τους (όπως φαίνεται στην εικόνα) για να είναι περισσότερο εμφανίσιμα τα κομμάτια.
Κόβω τις φέτες μεταξύ των μεμβρανών...
Αφού τα κόψω όλα, τα φυλάω στην άκρη.
... κατόπιν σε κύβους.
Ετοιμάζω το ζελέ σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνοντας το περιεχόμενο του φακέλου και προσθέτοντας το φλιτζάνι βραστού νερού. Ανακατεύω πολύ καλά να λιώσουν οι κρύσταλλοι και στην συνέχεια προσθέτω το φλιτζάνι με το κρύο νερό.
Το ζελέ πορτοκάλι.
Ρίχνω και το ζεστό νερό.
Αφού είναι έτοιμο το ζελέ, το αφήνω για λίγο να γίνει χλιαρό (σε θερμοκρασία δωματίου) και προσθέτω τις κομμένες φλούδες και τους κύβους πορτοκαλιού κι ανακατεύω ελαφρά. Σκεπάζω το μπολ και τοποθετώ το επιδόρπιο στο ψυγείο, όπου πρέπει να μείνει για αρκετές ώρες ή ιδανικά όλο το βράδυ.
Έτοιμο το γλυκό για το ψυγείο.
Την επομένη, το επιδόρπιο θα έχει ένα ελαφρώς παχύρευστο ζουμί από το ζελέ το οποίο θα έχει πήξει ελαφρά, δίχως όμως να έχει στερεοποιηθεί. Σερβίρω το επιδόρπιο πορτοκαλιού σε ατομικά μπολάκια, γαρνιρισμένο με άφθονα καβουρδισμένα αμύγδαλα (τα οποία αφήνω για το τέλος για να μην νοτίσουν).
Το επιδόρπιο είναι έτοιμο!
Καλή απόλαυση!
Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.