Σουτζουκάκια Σμυρνέικα

Σουτζουκάκια Σμυρνέικα

6
Μερίδες
3/5
Βαθμός Δυσκολίας
Εύκολα, αρωματικά κι απλά τα σουτζουκάκια (όπως τα λέμε στην Πόλη, δίχως τον προσδιορισμό «Σμυρνέικα»), μπορούν να γίνουν μία ευχάριστη εναλλαγή για το καθημερινό μας τραπέζι. Τα σουτζουκάκια με την πλούσια κόκκινη σάλτσα, που προσφέρει δροσιά σβήνοντας την αψάδα του σκόρδου και συμπληρώνει το έντονο άρωμα του κύμινου, είναι ιδανικό χειμωνιάτικο φαγητό. Αν και δικαίως θεωρούνται «δυνατό» φαγητό, μπορούμε να τα ελαφρύνουμε αν αποφύγουμε το τηγάνισμα, ψήνοντάς τα στο grill για να γίνουν πιο ανάλαφρα αλλά και πιο εύκολα (καθώς δεν λερώνουμε ούτε τηγάνια αλλά ούτε και την κουζίνα!).
Τρόπος Παρασκευής:
Τοποθετώ σ’ ένα μπολ όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια, τα ζυμώνω και τα αφήνω για 1-2 ώρες στο ψυγείο να δέσουν οι γεύσεις.
Τοποθετώ τα υλικά του κιμά σε ένα μπολ.
Αναμιγνύω όλα τα υλικά του κιμά.
Αφού είναι έτοιμη η ζύμη, τα πλάθω σε μακρόστενα κεφτεδάκια και τα τοποθετώ στην σχάρα.
Ετοιμάζω τα σουτζουκάκια.
Ψήνω τα σουτζουκάκια στο grill για περίπου 15-20’ συνολικά (γυρνώντας τα στα μισά του χρόνου).
Τα ψήνω στο grill.
Εν τω μεταξύ, έχω τοποθετήσει τις αλεσμένες ντομάτες και τα άλλα υλικά σε μία κατσαρόλα. Ο βασιλικός, που σίγουρα δεν υπάρχει στα παραδοσιακά σουτζουκάκια, ταιριάζει ωραιότατα.
Βράζω την σάλτσα για 15’ μέχρι να πιεί τα περίσσια υγρά και προσθέτω το λάδι στο τέλος. Σε αυτό το σημείο μπορώ είτε ν’ αφήσω την σάλτσα στην άκρη για αργότερα ή να κατεβάσω την θερμοκρασία (2/9) και να την αφήσω να σιγοβράζει (με κλειστό το καπάκι) μέχρι να ετοιμαστούν τα σουτζουκάκια.
Βράζω την σάλτσα.
Αφού ψηθούν τα σουτζουκάκια, τα ρίχνω αμέσως στην κόκκινη σάλτσα που σιγοβράζει (δυναμώνω την φωτιά σε 4/9) κι αφήνω τα σουτζουκάκια να σιγοβράσουν για 10’ ακόμα προτού τα σερβίρω.
Προσθέτω τα σουτζουκάκια στην ντομάτα...
... και τα βράζω.
Την τελευταία φορά απολαύσαμε τα σουτζουκάκια σμυρνέικα πρώτα με ρύζι basmati (τι άλλο;) και την επομένη με μακαρόνια linguini.
Τα σουτζουκάκια με μακαρόνια.
Μια ακόμη παραλλαγή της ετοιμασίας αυτού του χορταστικού φαγητού θα βρείτε στα κεφτεδάκια σε κόκκινη σάλτσα.
Καλή επιτυχία!
Rate

4 σχόλια

  1. Σήμερα τρωμε σουτζουκάκια….
    Εννοείται ακολουθω την συνταγή σου για ψήσιμο στο γκριλ και όχι τηγάνισμα! Αναρωτιέμαι πως χώνευαν οι Πολίτες πρόγονοι μας…αφού συνηθιζόταν μάλιστα το λάδι απο το τηγάνισμα να το προσθέτουν στην σάλτσα για έξτρα νοστιμιά!
    Μια ερώτηση: Πρέζα κανέλα έβαζαν στην Πόλη στα σουτζουκάκια ή όχι; Υπάρχει αυτό το δίλημμα και στην "Πολίτικη Κουζίνα". Μαριάννα

     
  2. Ωραία ιδέα μου έδωσες κι εμένα Μαριάννα για αύριο (κι έχω καιρό να τα φτιάξω). Κανέλα νομίζω δεν βάζουμε, αλλά δεν θα το μάθει κανείς…

     
  3. Μόλις τα έφτιαξα (ώρα 10πμ) και κοντεύω να τα φάω για πρωινό! μούρλια!! στην αρχή με ξενισε η ιδέα του βασιλικού στη σάλτσα αλλά είπα να σε εμπιστευτώ και όντως του πάει και του δίνει μια αισθηση ελαφράδας!

     
  4. 10 π.μ. το πρωί το λες και brunch!! Συνέχισε άφοβα…

     

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.