Χταπόδι Γιουβέτσι με θυμάρι και ρίγανη

Χταπόδι Γιουβέτσι με θυμάρι και ρίγανη

5
Μερίδες
3/5
Βαθμός Δυσκολίας
Τις προάλλες ήθελα να φτιάξω ένα φαγητό με θαλασσινά κι έφτιαξα αυτό, που κάθε φορά καταναλώνεται με μεγάλη επιτυχία. Ένα ζουμερό γιουβέτσι με χταπόδι, αρωματικό θυμάρι αλλά και μυρωδάτη ρίγανη, κι όλα μαζί στην γάστρα. Φυσικά, μπορεί κάλλιστα κάποιος να το φτιάξει και στην κατσαρόλα, απλά στην γάστρα γίνεται λίγο περισσότερο ευπαρουσίαστο, καθώς μπορεί να σερβιριστεί και στο τραπέζι με το σκεύος.

Το μυστικό στο γιουβέτσι είναι να είναι μελωμένο, ενώ είναι φαγητό «της ώρας» καθώς αν σταθεί στεγνώνει. Παρ’ όλα αυτά αν δεν τσιγκουνευτώ το ελαιόλαδο στο φαγητό (δίχως υπερβολές φυσικά), τότε και την επομένη τρώγεται πολύ ευχάριστα, καθώς το λάδι δεν το αφήνει να κολλήσει και να σφίξει. Τέλος, αν και δεν το λες εύκολα φαγητό της ώρας, αν προετοιμάσω το χταπόδι από την προηγουμένη ή από νωρίς, τότε το φαγητό αυτό γίνεται πραγματικά παιχνιδάκι.

Τρόπος Παρασκευής:

Τοποθετώ το χταπόδι, το οποίο έχω προηγουμένως πλύνει όπως περιγράφεται στο βραστό χταπόδι, σε μία κατσαρόλα δίχως νερό με τα δαφνόφυλλα και τα μπαχάρια. Σκεπάζω το σκεύος κι ανεβάζω την φωτιά στο μέγιστο για να πάρει βράση. Μόλις πάρει βράση αφήνοντας μόνον τα υγρά του, κατεβάζω την θερμοκρασία και σιγοβράζω για περίπου 50-60’ . Το χταπόδι δεν πρέπει να ψηθεί εντελώς, καθώς θα ξαναψηθεί και με το μακαρόνι στην γάστρα.

Τοποθετώ το χταπόδι για βράσιμο.

Έτοιμο το βρασμένο χταπόδι.

Μόλις παρέλθει ο χρόνος το αφαιρώ από την φωτιά, το αφήνω στην άκρη να κρυώσει και κατόπιν το κόβω σε κύβους.Κόβω το χταπόδι σε κύβους.Στραγγίζω το ζουμί (από τα δαφνόφυλλα και τα μπαχάρια) και το κρατάω κι αυτό στην άκρη για αργότερα.

Κρατάω στην άκρη το ζουμί του.
Όταν έρθει η ώρα για να ετοιμάσω το γιουβέτσι, υπολογίζω ότι θέλει περίπου 25’. Έτσι, τοποθετώ στην γάστρα (ή σε απλό πυρίμαχο σκεύος σγραγισμένο με αλουμινόχαρτο) τα μακαρόνια κι όλα τα υπόλοιπα υλικά, συμπεριλαμβανομένου του χταποδιού και του ζωμού του και τοποθετώ σε προθερμασμένο φούρνο στους 210°C μέχρι να πάρει βράση. Μόλις δω ότι το φαγητό παίρνει βράση (μετά από 10′ περίπου) χαμηλώνω την φωτιά στο 190°C και ψήνω για τον υπόλοιπο χρόνο.
Βάζω όλα τα υλικά στην γάστρα.
Όταν περάσουν τα 25’ συνολικά, αφαιρώ από τον φούρνο δοκιμάζω τα μακαρόνια για να είμαι σίγουρη ότι έχουν ψηθεί καλά και αφήνω το γιουβέτσι για λίγα λεπτά να «ξεκουραστεί» και να τραβήξει το ζουμί του προτού το σερβίρω. Αν παρ’ ελπίδα δω ότι, το γιουβέτσι δεν είναι αρκετά ζουμερό μπορώ να προσθέσω λίγο βραστό νερό από τον βραστήρα.
Έτοιμο το γιουβετσάκι χταπόδι.
Σερβίρω μετά από 5’ και μπορώ να γαρνίρω το κάθε πιάτο με λίγο φρέσκο ή αποξηραμένο σχοινόπρασο.
Καλή όρεξη και καλή μας βδομάδα!
Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.