Γαλλικές πατάτες φούρνου (Ογκρατέν)

Γαλλικές πατάτες φούρνου (Ογκρατέν)

6
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Οι πατάτες ογκρατέν είναι πεντανοστιμότατες και πανευκολότατες! Η συνταγή είναι γνήσια γαλλική (από το βιβλίο “French – the secrets of classic cooking made easy” με μία μικρή προσαρμογή) και δίνει πατάτες ελαφριές κι εύγευστες καθώς αυτές ψήνονται σε γάλα ενώ παραλείπονται θερμιδοφόρα υλικά όπως η κρέμα γάλακτος και τα περίσσια τυριά. Με άλλα λόγια, το αποτέλεσμα είναι φτωχό σε λιπαρά αλλά οι πατάτες είναι πλούσιες σε γεύση.
Τρόπος Παρασκευής:
Τεμαχίζω τις πατάτες σε λεπτές φέτες του ½  εκατοστού (το πολύ).
Λεπτοκόβω τις πατάτες.
Τοποθετώ τις πατάτες σε μία κατσαρόλα και ρίχνω το γάλα μέχρι που να τις σκεπάσει (κι αν χρειασθεί προσθέτω λίγο ακόμα).  Προσθέτω το αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο και το δαφνόφυλλο. Σιγοβράζω τις πατάτες για 15’ περίπου, ωσότου αρχίσουν να μαλακώνουν δίχως όμως να ψηθούν εντελώς.
Βράζω τις πατάτες μέσα στο γάλα.
Εν τω μεταξύ, προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνω το πυρίμαχο σκεύος που θα μπει στον φούρνο. Αν χρησιμοποιήσω το σκόρδο το σκορπίζω στην επιφάνεια του σκεύους.
Αλείφω με βούτυρο το σκεύος.
Αφού έχουν μαλακώσει οι πατάτες τις μεταφέρω στο πυρίμαχο σκεύος σουρώνοντας τες με μία κουτάλα και στην συνέχεια προσθέτω το γάλα της κατσαρόλας από πάνω μέχρι που να τις σκεπάζει. Δοκιμάζω την γεύση κι αν χρειάζεται προσθέτω λίγο αλατοπίπερο ακόμα.
Προσθέτω το γάλα στις πατάτες.
Πασπαλίζω την επιφάνεια με την παρμεζάνα και την πάπρικα (καθώς θα δώσει χρώμα στην κρούστα). Τοποθετώ τις πατάτες στον φούρνο για 60’ περίπου ή ωσότου απορροφηθεί το γάλα και η κρούστα πάρει χρώμα.
Στο τέλος ρίχνω την παρμεζάνα και την πάπρικα.
Οι πατάτες μπορούν να παραμείνουν στον φούρνο μέχρι μία ώρα, σε χαμηλή θερμοκρασία (100°C) ωσότου τις σερβίρω. Αν χρειασθεί μπορώ να τις υγράνω με λίγο φρέσκο γάλα ακόμα.
Έτοιμες οι Γαλλικές Πατάτες Φούρνου Ογκρατέν!
Οι Πατάτες Φούρνου Ογκρατέν σε μερίδα.
Καλή και γευστική επιτυχία!
Rate

6 σχόλια

  1. Μολις εβαλα τις πατατες στον σοκολατοφουρνο μου. Θα συνοδευσουν το ψαρονεφρι σημερα το βραδυ. Φαινονται πολυ ωραια και τα δυο! θα θα σου πω….

     
  2. Είσαι πολύ Dailycious σήμερα και μ' αρέσεις!
    Ανυπομονώ να ακούσω τις εντυπώσεις…
    Καλή σας όρεξη, xxx

     
  3. Μήπως την παρμεζάνα είναι καλύτερα να τη ριζουμε προς το τέλος, γιατί 60 στο φούρνο θα μαυρίσει;;;

     
  4. Η παρμεζάνα πάνω από τις πατάτες δημιουργεί μία ωραία τραγανή και ροδοκόκκινη κρούστα (βλ. φωτογραφία). Αν την προσθέσετε αργότερα φοβάμαι ότι δεν θα δημιουργηθεί αυτή η ωραία κρούστα. Καλή σας συνέχεια

     
  5. Φοβερή συνταγή και πολύ ελαφρύ αποτέλεσμα! Φάγαμε ένα ταψί μέσα σε 10 λεπτά! Το σκόρδο του πάει πολύ!

     
  6. Δεν μου κάνει εντύπωση που οι πατάτες φαγώθηκαν εν ριπή οφθαλμού! Καλή σας χώνεψη!

     

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.