Αυτό το γρήγορο μιλφέιγ δεν υστερεί, απλά δεν καθυστερεί… Έχει άφθονη κρέμα ζαχαροπλαστικής ή κρεμ πατισερί (γαλλιστί Crème Pâtissière), φτιαγμένη με την αυθεντική συνταγή ξεσηκωμένη από ένα εξαιρετικό βιβλίο μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής με μυστικά και τεχνικές από γνωστούς και πεπειραμένους chef, το οποίο έχω λατρέψει και λέγεται “Τhe Cook’s Book”. Κι ας μην παραλείψω να πω πόσο φιλικό στα παιδιά είναι αυτό το γλύκισμα, καθώς η κρέμα του (φτιαγμένη με φρέσκο γάλα κι αυγά) είναι από τις πιο διαδεδομένες και χρησιμοποιείται επίσης στα εκλέρ, τα σουδάκια και το προφιτερόλ.
Τρόπος Παρασκευής:
Ανακατεύω σε μία κατσαρόλα το γάλα, το corn flour και τα 60 γρ. ζάχαρης.Προσθέτω ολόκληρους τους λοβούς (κλωνάρια) της βανίλιας, έχοντας πρώτα αφαιρέσει τα σπόρια τους.Ανακατεύοντας διαρκώς για να μην σβολιάσει το corn flour, περιμένω να πάρει βράση το μείγμα και να πήξει.Εν τω μεταξύ έχω τοποθετήσει σε ένα μπολ τους κρόκους των αυγών με την υπόλοιπη ζάχαρη και τ’ ανακατεύω καλά με τον αυγοδάρτη.Ρίχνω με λεπτή ροή το βραστό μείγμα του γάλακτος, ανακατεύοντας διαρκώς (για να μην κόψουν τα αυγά).Επιστρέφω το μείγμα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς κι αποσύρω αμέσως μόλις δω ότι (ξανα)παίρνει βράση, ενώ προηγουμένως έχω αφαιρέσει τα κλωνάρια βανίλιας.
Αν δω ότι η κρέμα έγινε σφικτή, την αραιώνω, προσθέτοντας λίγο γάλα. Αν μου φαίνεται αραιή και δεν πήζει (αφού την φτάσω σε θερμοκρασία βρασμού), διαλύω λίγο ακόμη (1 κ.γλ.) cοrn flour σε δύο κουταλιές γάλα, το προσθέτω στην κρέμα και συνεχίζω το βράσιμο, ώσπου να πήξει. Κι αν η κρέμα σβολιάσει, την περνάω από λεπτή σήτα και θα είναι μια χαρά.
Αφού κρυώσει λίγο το μείγμα (ανακατεύοντας συνέχεια για 5-10’ πάνω σε μαρμάρινη επιφάνεια ή τοποθετώντας την κατσαρόλα σε ένα ρηχό μπολ με παγωμένο νερό), προσθέτω το βούτυρο σε κομμάτια, ανακατεύοντας και πάλι(!) ζωηρά.Στο τέλος, η κρέμα θα πρέπει να είναι λεία και γυαλιστερή, ενώ θα πρέπει να είναι τόσο παχύρευστη ώστε να κόβεται με την σπάτουλα.Για να μην κάνει κρούστα η κρέμα, τοποθετώ στην επιφάνεια της ένα κομμάτι μεμβράνης μέχρι να κρυώσει εντελώς και την τοποθετώ στο ψυγείο για να γίνει δροσερή.Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Σκοτώνει….
Συμφωνώ και επαυξάνω
Τι κι αν σκοτώνει; Αυτό το μιλφέιγ και νεκρούς ανασταίνει…!
Έλλη πολύ καλή η κρεμ πατισερί, την φάγαμε με φράουλες σκέτες (όχι από επιλογή αλλά από έλλειψη σφολιατίνιων!). Μου βγήκε λίγο αραιή, τι πιστεύεις ότι πρέπει να κάνω την επόμενη φορά? Α, επίσης να πω ότι με τα ασπράδια που περίσσεψαν έφτιαξα την συνταγή σου της μους με άρωμα πορτοκάλι γιατί είναι κρίμα να πάνε χαμένα (και είναι και φοβερό γλυκό), άσε που μπορείς να τα φας όλα μαζί και να γίνει… κόλαση!
Χα χα, πολύ καλό, δεν τα είχα σκεφτεί και τα δύο μαζί…! Χαμός, που να μην γινόταν κι η κρέμα αραιή …
Τώρα, ως προς την ρευστότητα της κρέμας, έκανες πολύ καλά και έθεσες το ερώτημα γιατί μου δίνεις την δυνατότητα να προσθέσω στην ανάρτηση κι αυτήν την περίπτωση. Δηλαδή, αν δω ότι η κρέμα γίνεται αραιή και δεν πήζει (αφού την έχω φτάσει σε θερμοκρασία βρασμού), διαλύω 1 κ.γλ. cοrn flour σε δύο κουταλιές γάλα, το προσθέτω στην κρέμα και συνεχίζω το βράσιμο, ώσπου να πήξει. Ελπίζω να βοήθησα… xxx
thanx, βοήθησες πολύ! Για να δούμε τώρα τι θα μαγειρέψουμε αύριο…