Ταραμοσαλάτα (Ελαφριά)

8
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Έτοιμη η ταραμοσαλάτα!Μετά από αρκετούς πειραματισμούς και δοκιμές μέσα στα χρόνια κατέληξα πως η ιδανική ταραμοσαλάτα είναι αυτή που δεν είναι πολύ βαριά (καθώς ορισμένες έχουν μόνο λάδι και καθόλου ψωμί), είναι κρεμώδης στην υφή κι ελαφρώς «τσιμπημένη» ή αλλιώς πικάντικη στην γεύση της. Εμπειρικά θα έλεγα ότι, η ταραμοσαλάτα με υφή σαν της αλοιφής επιτυγχάνεται αφενός με το πολύ καλό χτύπημα στο blender κι αφετέρου με τη προσθήκη ψωμιού του τοστ αντί για ξερό ψωμί, που είναι λιγότερο «γεμάτο». Επίσης, για την ταραμοσαλάτα επιλέγω πάντα τον λευκό ταραμά κι όχι τον κόκκινο που δεν έχει πρόσμιξη χρωστικών.
Τρόπος Παρασκευής:

Χτυπάω για αρκετή ώρα στο blender τον ταραμά με το λεμόνι μέχρι να σπάσουν τα αυγά του ψαριού.

Ο ταραμάς με το λεμόνι στο blender.
Προσθέτω το κρεμμύδι να ενσωματωθεί. Στην συνέχεια αρχίζω και προσθέτω το λάδι (σε 2-3 δόσεις) μέχρι να ομογενοποιηθεί κι αυτό.
Προσθέτω το λάδι σε δόσεις.
Στο τέλος προσθέτω δύο-δύο τις φέτες του τοστ αφού πρώτα τις στραγγίξω ελαφρώς με το χέρι. Η παρασκευή της ταραμοσαλάτα απαιτεί λίγο νερό διότι το ψωμί και το λάδι έχουν την ιδιότητα να σφίγγουν τον ταραμά. Έτσι, αν τυχόν το νερό από τις μουσκεμένες φέτες δεν φτάσει, προσθέτω λίγο ακόμα στην συνέχεια. Χτυπάω καλά στο blender μέχρι η ταραμοσαλάτα να αποκτήσει λεία υφή.
Οι φέτες ψωμιού να είναι δίχως κόρες.

Δοκιμάζω την γεύση, καθώς η ταραμοσάλατα στο τέλος μπορεί να χρειάζεται 1-2 φέτες ψωμί επιπλέον (σε περίπτωση που μου φαίνεται αλμυρή), λίγο χυμό λεμονιού (αν δεν το αισθάνομαι καθόλου) ή λίγο νερό ακόμα (σε περίπτωση που είναι πολύ σφιχτή). Την τοποθετώ στο ψυγείο και την σερβίρω με ωμά λαχανικά όπως μπαστουνάκια από κολοκυθάκια, αγγουράκια και καρότα, μπουκετάκια κουνουπιδιού αλλά και με κριτσίνια ή παξιμάδια.

Έτοιμη η ταραμοσαλάτα!
Η ταραμοσαλάτα αυτή γίνεται νοστιμότερη την επομένη που «δένουν» οι γεύσεις.
Καλή επιτυχία!
Rate