Παραδοσιακή Φάβα με καρότο

Παραδοσιακή Φάβα με καρότο

4
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Η φάβα για μένα είναι συνυφασμένη με δύο πράγματα, πρώτον το καλοκαίρι και δεύτερον την Σαρακοστή. Κι επειδή το καλοκαιράκι αργεί ακόμα, θα περιοριστώ στον συνειρμό με την νηστεία που κοντοζυγώνει. Εκτός από απλή και γευστική, η παραδοσιακή μας φάβα μπορεί να γίνει μια ιδέα γλυκιά και χρωματιστή αν προσθέσουμε 1-2 καροτάκια (ιδέα της φίλης μου Ρένας).
Τρόπος Παρασκευής:
Σ’ ένα σουρωτήρι, πλένω και καθαρίζω την φάβα.
Καθαρίζω την φάβα.
Τοποθετώ στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και την φάβα με νερό που να σκεπάζει την επιφάνεια τους και τα βάζω να βράσουν. Ενώ βράζουν, αφαιρώ με την τρυπητή κουτάλα τον αφρό που σχηματίζεται. Αφήνω την φάβα να βράσει για 30’ περίπου μέχρι να ψηθούν τα λαχανικά.
Βάζω την φάβα με τα λαχανικά να βράσουν.
Ενδιαμέσως, η φάβα θα απορροφήσει το περισσότερο νερό και σε περίπτωση που μείνει εντελώς στεγνή προσθέτω λίγο από τον βραστήρα.
Έτοιμη η φάβα για να την αλέσω.
Στο τέλος αφαιρώ την σκελίδα σκόρδου και προσθέτω το αλάτι, το πιπέρι και την ζάχαρη. Με το μπλέντερ χειρός, το πρες πουρέ ή με έναν μύλο λαχανικών αλέθω την φάβα όσο θέλω. Εμένα άλλες φορές μου αρέσει λεία σαν αλοιφή κι άλλες φορές προτιμώ να την αισθάνομαι. Σ’ αυτό το σημείο, μπορώ είτε να την αφήσω να κρυώσει στην κατσαρόλα (και να την μεταφέρω αργότερα) είτε να την τοποθετήσω στο πιάτο που θα την σερβίρω (για να πάρει σχήμα).
Λιώνω την φάβα.
Όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος, γαρνίρω με τον μαϊντανό, το κρεμμύδι, τις ελιές ή την κάπαρη και περιχύνω με το λάδι και τον χυμό λεμονιού.
Η φάβα είναι έτοιμη.
Και το καλύτερο συνοδευτικό για μία νόστιμη φάβα είναι μία ζεστή φρατζόλα ψωμί…
Καλή μας όρεξη!
Rate