Τα χαρακτηριστικά αυτού του κέικ είναι τρία, το έντονο άρωμα κι η γεύση πορτοκαλιού (από φλοιό και χυμό), η μαστιχωτή υφή που δίνει το ταχίνι σε κάθε μπουκιά, αλλά κι η αίσθηση υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής που αφήνει το κέικ στο σύνολο του αφού δεν περιέχει ίχνος ζωικού λιπαρού. Τι καλύτερο να ζητήσει κανείς από ένα κέικ; Το νηστίσιμο (vegan), δυναμωτικό και σούπερ-υγιεινό κέικ με ταχίνι και πορτοκάλι ετοιμάζεται ως εξής:
Tρόπος Παρασκευής:
Λαδώνω κι αλευρώνω ελαφρά μία φόρμα (διαμέτρου 22-23 εκ.) με ένα πινέλο και πασπαλίζω το σουσάμι να καλύψει την επιφάνεια. Αφήνω την φόρμα στην άκρη.
Χτυπάω το ταχίνι με την ζάχαρη στο blender μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αυτήν την φορά έβαλα καστανή και μαύρη ζάχαρη.
Προσθέτω τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Λίγο αργότερα ρίχνω το κοσκινισμένο αλεύρι, το baking powder και το αλάτι. Το κέικ είναι έτοιμο για φούρνισμα.
Αδειάζω το μείγμα του κέικ στην λαδωμένη φόρμα, τοποθετώ στον φούρνο και ψήνω για 60’ στους 180C°.
Ελέγχω αν ψήθηκε το κέικ τρυπώντας το με μία οδοντογλυφίδα. Αν η οδοντογλυφίδα δεν βγει στεγνή ξαναφουρνίζω για λίγα λεπτά ακόμα.
Στο τέλος το κέικ χάρη στο ταχίνι θα είναι τραγανό εξωτερικά (με το πασπαλισμένο σουσάμι να ενισχύει την τραγανή αίσθηση) ενώ εσωτερικά θα είναι νοτισμένο και θα έχει αυτήν την ελαφρώς μαστιχωτή υφή. Πιο καλά δεν γίνεται…Καλή «εγγυημένη» απόλαυση!
Πραγματικά υπέροχο! Θα το ξαναφτιάξω σίγουρα και πολύ σύντομα :)
Σε ευχαριστώ πολύ Παναγιώτα που το μοιράστηκες μαζί μας! Καλή συνέχεια…
Πολύ ωραίο κέϊκ. Βάζω λιγότερη ζάχαρη γιατί χρησιμοποιώ ταχίνι με μέλι και επίσης, προσθέτω κανέλα, γαρύφαλο και λίγο κονιάκ. Μοσχοβολάει το σπίτι.