Μοσχαρίσιο Νουά με μανιτάρια και χρωματιστά πιπέρια

Μοσχαρίσιο Νουά με μανιτάρια και χρωματιστά πιπέρια

8-10
Μερίδες
3/5
Βαθμός Δυσκολίας
Αυτό είναι το καλό μου το κρέας το οποίο ετοιμάζω πολύ συχνά όταν έχουμε καλεσμένους. Το προτιμώ γιατί πιάνει τόπο, ιδίως αν είναι μεγάλο το νουά, ενώ φτιάχνοντας το από την προηγουμένη μου λύνει τα χέρια. Όσο για την  γεύση του τι να πω… Τρυφερό κρεατάκι με άφθονα μανιτάρια, λίγο λευκό κρασί και μία αραιωμένη μπεσαμέλ με σκόρπια πιπέρια που αν τα πετύχεις εκρήγνυνται στο στόμα. Τα παιδιά  (παραδόξως…) δεν τα έχω πείσει ακόμα, να φταίνε τα μανιτάρια; τα πιπέρια; η σάλτσα; …δεν ξέρω, αλλά θέλω να πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου. Επειδή όμως εγώ είμαι πεπεισμένη εδώ και καιρό, για το νουά με τα μανιτάρια, το κρασί και τα χρωματιστά πιπέρια χρειάστηκα:
Τρόπος Παρασκευής:
Ξεπλένω και σκουπίζω το νουά με χαρτί κουζίνας.
Το νουά το σκουπίζω με το χαρτί κουζίνας.
Στην συνέχεια πάνω σε μία επίπεδη επιφάνεια (ή ένα μεγάλο πιάτο) απλώνω το αλεύρι και γυρνάω το κρέας να αλευρωθεί καλά από όλες τις πλευρές.
Το αλευρώνω.
Παράλληλα ζεσταίνω το λάδι (θερμοκρασία 9/9) σε μία φαρδιά κατσαρόλα (δίχως να κάψει). Μόλις ζεσταθεί καλά το λάδι, ρίχνω το αλευρωμένο κρέας και το αφήνω να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές, διατηρώντας ψηλή θερμοκρασία.
Το ρίχνω στο λάδι να πάρει χρώμα.
Αφού πάρει χρώμα το κρέας και κάνει κρούστα, το κρατάω στην άκρη καθώς δεν θέλω να χρησιμοποιήσω το ίδιο σκεύος με το καμμένο λάδι.
Το νουά είναι έτοιμο για μαγείρεμα.
Σε ένα άλλο ευρύχωρο σκεύος ζεσταίνω το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά (9/9). Μόλις ζεσταθεί, ρίχνω τα κρεμμύδια και τα γυρνάω για 5’ να πάρουν λίγο χρώμα και να ψηθούν (σε θερμοκρασία 7/9).
Τσιγαρίζω ελαφρά τα κρεμμύδια.
Διατηρώντας την θερμοκρασία ψηλή, προσθέτω το κρέας, το κρασί, τα δαφνόφυλλα, το αλάτι και τα πιπέρια και δίνω 2-3 βράσεις μέχρι να εξατμισθεί το περισσότερο αλκοόλ από το κρασί.
Ρίχνω το λευκό κρασί...
Τα πιπέρια και τα δαφνόφυλλα.
Μετά από 5’ σκεπάζω το σκεύος με καπάκι, χαμηλώνω την φωτιά (στο 3/9) κι αφήνω το νουά να σιγοψηθεί για 2,5-3 ώρες ή μέχρι να γίνει τρυφερό. Δεν προσθέτω νερό ή άλλο υγρό, καθώς το κρέας θα αφήσει κατά το ψήσιμο τα δικά του υγρά.
Μισή ώρα πριν σβήσω το κρέας προσθέτω τα κομμένα μανιτάρια, δυναμώνω την φωτιά (9/9) κι δίνω 1-2 βράσεις μέχρι τα μανιτάρια ν’ αφήσουν τα νερά τους. Στην συνέχεια ξανά χαμηλώνω την φωτιά (3/9) και σιγοψήνω για 30’ ακόμα. Μόλις το κρέας έχει ψηθεί κι έχει γίνει μαλακό, σβήνω την θερμοκρασία και το αφήνω στην άκρη να κρυώσει.
Τα μανιτάρια τα ρίχνω πριν το τέλος.
Για να κόψω το κρέας σε φέτες δίχως να διαλύεται, θα πρέπει να είναι κρύο ή χλιαρό. Επίσης, για να το κόψω ομοιόμορφα θα χρειαστώ ένα μεγάλο, καλό και κοφτερό μαχαίρι ή ένα ηλεκτρικό. Φροντίζω οι φέτες να είναι κομμένες στο ίδιο πάχος.
Τεμαχίζω το κρέας σε φέτες.
Αφού κόψω το κρέας το κρατάω στην άκρη και σουρώνω τον ζωμό σε ένα μεγάλο μπολ.
Στραγγίζω τον ζωμό από τα μανιτάρια.
Στο σκεύος ρίχνω το βούτυρο να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά (7/9) και μόλις λιώσει προσθέτω το αλεύρι ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη μέχρι να γίνει μια ρευστή ζύμη.
Αρχικά λιώνω το βούτυρο.
Ρίχνω και το αλεύρι.
Σταδιακά προσθέτω τον ζωμό κι ανακατεύω μέχρι να αποκτήσει όγκο η σάλτσα. Αν τυχόν δημιουργηθούν σβόλοι δεν ανησυχώ καθώς με το ανακάτεμα να διαλυθούν.
Αφού «δέσει» η σάλτσα, προσθέτω την κρέμα γάλακτος και ρίχνω πίσω τις φέτες του κρέατος και τα σουρωμένα μανιτάρια. Αφήνω το φαγητό να πάρει 1-2 βράσεις, δοκιμάζω την γεύση του και είναι έτοιμο!
Ρίχω το κρέας στην σάλτσα...
... αλλά και τα άλλα υλικά.
Στο τέλος γαρνίρω με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρω με ταλιατέλες ή μακαρόνια φούρνου ογκρατέν και άφθονη σάλτσα.
μοσχαρίσιο νουά με μανιτάρια
Σημειώσεις:
Σε περίπτωση που το κρέας το φτιάξω από την προηγουμένη θα το κόψω και θα σουρώσω τον ζωμό κρατώντας και τα δύο ξεχωριστά στο ψυγείο για την επομένη. Το επόμενο πρωί, θα ολοκληρώσω την διαδικασία και θα διατηρήσω το κρέας μέσα στην σάλτσα μέχρι να το σερβίρω.
Αν δεν θέλω να φτιάξω μπεσαμέλ (γιατί με δυσκολεύει ή γιατί θέλω το φαγητό να γίνει πιο ελαφρύ αλλά όχι κατά ανάγκη νοστιμότερο!) μπορώ να δέσω την σάλτσα με 2 κ.σ. corn flour. Δηλαδή αφού κόψω το κρέας, το επαναφέρω στον ζωμό με τα μανιτάρια (τον οποίο δεν χρειάζεται να σουρώσω) και τα ζεσταίνω να πάρουν βράση. Σ’ ένα μπολ αραιώνω το corn flour σε λίγο νερό και μόλις βράσει το ζουμί ρίχνω λίγο στο μείγμα του corn flour για να δώσει θερμοκρασία. Ρίχνω το μείγμα του corn flour στην κατσαρόλα ταρακουνώντας να πάει παντού, να ξανά βράσει και να «δέσει» η σάλτσα. Έπειτα, προσθέτω την κρέμα γάλακτος.
Και κάτι τελευταίο, όταν τα πιπέρια ψηθούν χάνουν την έντονη αψάδα τους γι’ αυτό και είναι ενδιαφέρον να τα βρίσκουμε στην μπουκιά μας…
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Rate