Νηστεία ή όχι, η ακόλουθη σπανακόπιτα λύνει τα χέρια σε κάθε περίπτωση. Εξίσου νόστιμη και στις δύο εκδοχές της, ετοιμάζεται με τα ίδια βασικά υλικά ενώ το τυρί αντικαθίσταται από λίγα κουκουνάρια για τις εντυπώσεις. Κατά τ’ άλλα εκτός από ελαιόλαδο απαιτεί ποικιλία χορταρικών και αρωματικών για ονειρεμένη γεύση.
Τρόπος Παρασκευής:
Αχνίζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα το σπανάκι για 4-5′ και προσθέτω το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια ωσότου απορροφήσουν τα υγρά τους. Κατά το άχνισμα έχω δυνατή την θερμοκρασία (9/9) και δεν προσθέτω νερό καθώς τα ίδια τα χορταρικά αφήνουν τα νερά τους.
Μόλις είναι έτοιμα προσθέτω τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο, το ελαιόλαδο και το corn flour και τ’ ανακατεύω.
Προσθέτω την ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι και δοκιμάζω να δω ότι η γεύση μου κάνει. Στην συνέχεια λαδώνω ελαφρά το pyrex μου και τοποθετώ ένα-ένα τα φύλλα κρούστας, λαδώνοντας και διπλώνοντας τα στην μέση.
Μόλις τοποθετήσω τα μισά, ρίχνω την γέμιση και την απλώνω ομοιόμορφα. Σκορπάω από πάνω και τα κουκουνάρια και σκεπάζω επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα.
Αφού τελειώσουν όλα τα φύλλα, αλείφω με το πινέλο το γάλα (ή αν δεν έχω, με νερό) την επιφάνεια της πίτας και την τεμαχίζω σε τετράγωνα μέρη.
Ψήνω για 50’ περίπου στους 190°C (πάνω κάτω αντίσταση).
Καλή απόλαυση!