Πολίτικο Τσουρέκι (Αυθεντικό)

Πολίτικο Τσουρέκι (Αυθεντικό)

3
Τεμάχια
4/5
Βαθμός Δυσκολίας
Πολίτικα τσουρέκια υπάρχουν πολλά, αυθεντικά όμως είναι λίγα… Αυτό είναι το τσουρέκι που ανέκαθεν ετοιμάζαμε για το Αναστάσιμο τραπέζι και το οποίο συνοδεύετε ανελλιπώς από κασέρι. Ενίοτε την επομένη το πρωί, εκτός από το κασεράκι το συνοδεύουμε και με μελάκι για να γλυκαθεί το στοματάκι… Το αυθεντικό πολίτικο τσουρέκι είναι φτιαγμένο με την συνταγή της γιαγιάς Ειρήνης.
Τρόπος Παρασκευής (σε 4 φάσεις):
Ετοιμάζω ρόφημα γλυκάνισου, βράζοντας τον γλυκάνισο στο ½ φλ. νερό για 1’. Αφήνω στην άκρη να γίνει χλιαρό και αργότερα σουρώνω το ρόφημα.
Α’ Φάση:
Σ’ ένα μπολ τοποθετώ την μαγιά, την 1 κ.σ. ζάχαρη, τις 3 κ.σ. αλεύρι και προσθέτω σταδιακά το ρόφημα γλυκάνισου ανακατεύοντας μέχρι να σχηματισθεί ένα κρεμώδες μείγμα. Αν δω ότι το μείγμα είναι πολύ υδαρές προσθέτω λίγο αλεύρι για να δέσει. Το αφήνω σε μία ζεστή γωνιά της κουζίνας να φουσκώσει μέχρι να γίνει τουλάχιστον διπλάσιο.
Β’ Φάση:
Σ’ ένα κατσαρολάκι λιώνω το βούτυρο. Ταυτόχρονα ζεσταίνω το γάλα (δίχως να βράσει). Έπειτα σ’ ένα μεγάλο μπολ βάζω την ζάχαρη με το χλιαρό γάλα κι ανακατεύω για να λιώσει. Γύρω-γύρω από το μείγμα γάλακτος και ζάχαρης σκορπάω το αλεύρι, το μαχλέπι και την μαστίχα, σπάω τα 4 αυγά και ρίχνω το μείγμα της μαγιάς (που έχει ήδη φουσκώσει). Χτυπάω όλα τα υλικά για 1-2’ με το μίξερ (χειρός) και στο τέλος ρίχνω και το λιωμένο βούτυρο. Αφού ομογενοποιηθούν όλα, σκεπάζω το μπολ με πετσέτα και το τοποθετώ στην ίδια ζεστή γωνιά για να φουσκώσει και να διπλασιασθεί σε μέγεθος, για 1,5-2 ώρες.
Γ’ Φάση:
Αφού φουσκώσει καλά ή ζύμη, την χωρίζω σε 3 ίσα μέρη. Το κάθε μέρος το χωρίζω εκ νέου σε 3 ίσα μέρη σαν χονδρές κορδέλες και πλέκω τις πλεξούδες πάνω σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ή απευθείας πάνω στην λαδόκολλα. Μεταφέρω τα τσουρέκια (μαζί με την λαδόκολλα) πάνω στο ταψί, αλείφω την επιφάνεια τους με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζω με το μαύρο και το άσπρο σουσάμι.
Δ’ Φάση:
Ψήνω τα τσουρέκια για 25’ στους 170°C στον αέρα, στην συνέχεια τα σκεπάζω από πάνω με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και τα ξανά ψήνω για άλλα 10′. Η θερμοκρασία κι ο χρόνος ψησίματος παίζουν μεγάλο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, καθώς το τσουρέκι είναι καλύτερο όταν δεν είναι στεγνό, αλλά ελαφρώς νοτισμένο εσωτερικά γι’ αυτό κι απαιτείται μέτρια προς δυνατή φωτιά και μικρή σχετικά διάρκεια ψησίματος. Εφόσον χρησιμοποιήσω 2 ταψιά, στα 15′ ψησίματος εναλλάσσω την θέση τους στον φούρνο προκειμένου να ψηθούν όλα τα τσουρέκια εξίσου ομοιόμορφα.
Αυθεντικό Πολίτικο Τσουρέκι
Ένα μικρό μυστικό:
Μετά από λίγες μέρες που το τσουρέκι θα έχει στεγνώσει και θα έχει σκληρύνει μπορώ να το κόψω σε φέτες και να το φρυγανίσω. Και τότε όλα του τα αρώματα κι οι γεύσεις θα ξυπνήσουν, σαν να βγαίνει μόλις από τον φούρνο… Καλή Ανάσταση σε όλους μας!
Rate