Τούτη η ανάρτηση εκτός από το να παρουσιάσει την απλούστατη συνταγή για σπιτικό αμυγδαλόγαλα στόχο έχει να γνωστοποιήσει τα σημαντικότατα οφέλη του γάλακτος αυτού που συνοψίζονται στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, στην περιεκτικότητα βιταμινών και μετάλλων, στα χαμηλά λιπαρά και τις λιγοστές θερμίδες δίχως ζωικές πρωτεΐνες κι άλλα παράγωγα όπως χοληστερόλη και λακτόζη. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν δυσανεξία στην λακτόζη αλλά κι άλλοι που απλώς αποφεύγουν το αγελαδινό γάλα λόγω των διαφόρων βλαβερών ουσιών που περιέχει (από την χορήγηση ορμονών στις αγελάδες και την κατόπιν θεραπεία τους με αντιβιοτικά φάρμακα) αλλά και των παρενεργειών που μπορεί να προκαλέσει (όπως έκζεμα, άσθμα, ημικρανίες, δυσκοιλιότητα, αλλεργική ρινίτιδα, αρθρίτιδα, στομαχικές διαταραχές κ.α.), το σπιτικό αμυγδαλόγαλα μπορεί να γίνει Η ΛΥΣΗ για μη επεξεργασμένο γάλα φυτικής προέλευσης!
Τρόπος Παρασκευής:
Η παρασκευή του αμυγδαλόγαλου ξεκινά με το μούλιασμα των αμυγδάλων για 24 ώρες σε νερό. Για το μούλιασμα το νερό θα πρέπει να τα σκεπάζει, ενώ τα αμύγδαλα μπορούν να είναι με ή χωρίς φλούδα.
Αφού μουλιάσουν για μία μέρα τα σουρώνω, τα ξεπλένω σε τρεχούμενο νερό και τα τοποθετώ στο blender.
Είναι προτιμότερο να ετοιμάσω το γάλα σε δύο δόσεις μοιράζοντας το ισομερώς. Έτσι βάζω στο blender πρώτα το 1 φλ. αμύγδαλα με 2 φλ. νερό, την μισή ποσότητα γλυκαντικού και το εκχύλισμα βανίλιας και τα χτυπάω για 1’ μέχρι να δημιουργηθεί ένα υπόλευκο γαλακτώδες υγρό.
Κατόπιν σουρώνω το αμυγδαλόγαλα στο σουρωτήρι πιέζοντας τον πολτό στα τοιχώματα μέχρι να αφήσει όλα του τα υγρά. Επαναλαμβάνω και με την δεύτερη δόση.
Ανάλογα με το πόσο υδαρές ή παχύρευστο θέλω να γίνει αυξομειώνω την ποσότητα του νερού. Πάντως η γενικότερη αναλογία υποδεικνύει 2 φλ. νερό για 1 φλ. αμύγδαλα.
Το αμυγδαλόγαλα χρησιμοποιείται σχεδόν όπως το αγελαδινό γάλα (βλ. στον καφέ, για πρωινό, στην ζαχαροπλαστική). Εφόσον λοιπόν το ετοιμάσω για γενικότερη χρήση καλύτερο θα ήταν να αποφύγω την εκ των προτέρων προσθήκη γλυκαντικού. Τέλος, όταν πρόκειται να το πιω σκέτο προσθέτω λίγη θαυματουργή κανέλα με τις φαρμακευτικές ιδιότητες που του πάει πολύ. Δοκιμάστε το κι εσείς…
Για να μάθετε πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε τον πολτό των αμυγδάλων διαβάστε για το Αφράτο Κέικ Αμυγδάλου.
Καλή επιτυχία!
Καλησπερουδια!! Θα το φτιαξω μεσα στις επομενες μερες οπωσδηποτε! Φαινεται πολυ πιο πηχτο απο το γαλα ρυζιου και ανυπομονονω να δω τη γευση του. Πιστευεις οτι μπορει να αντικαταστησει το αγελαδινο και στα παιδια;
Πρώτα απ’ όλα χαίρομαι που κι εσύ είσαι online. Κατά τα λοιπά, ξέρουμε καλά πως λειτουργούν τα παιδιά μας, κυρίως μιμητικά. Οπότε άρχισε να πίνεις εσύ και το καλό θα ‘ρθεί… Εμένα ως γεγονός δεν έχουν φτάσει εκεί, αλλά λίγη κανελίτσα μέσα στο κρύο γάλα το καλοκαίρι (αντί για κακάο) μπορεί και να τα φέρει πιο κοντά. :-)
θα το δοκιμάσω και εγώ μέσα στις επόμενες ημέρες…μιας και τα τρώω με το κιλό,ας τα φτιάξω και σαν γάλα :)
Η Ρένα αναφέρει και γάλα από ρύζι,μπορούμε να έχουμε την συνταγή;ή υπάρχει ήδη και δεν την βρίσκω;
Γιώργο καλημέρα, το γάλα από ρύζι στο οποίο αναφέρεται η Ρένα είναι του εμπορίου (δεν έχω φτάσει μέχρι εκεί ακόμα…). Θα χαιρόμουν όμως να ακούσω την γνώμη σου για το αμυγδαλόγαλα. Σε χαιρετώ…
πόσο καιρό διατηρείται στο ψυγείο?
Διατηρείται στο ψυγείο μέχρι 3 μέρες τουλάχιστον.
Επειδη κανω διατροφη με χαμηλα λιπαρα θα μπορουσα να το βαλω στο διαιτολογιο αντι για γαλα με χαμηλα λιπαρα;
Το αμυγδαλόγαλα έχει πιο λίγες θερμίδες (60 θερμίδες ανά ποτήρι) από το αγελαδινό χαμηλών λιπαρών (90-110 θερμίδες ανά ποτήρι) αλλά και πιο χαμηλά λιπαρά τα οποία μάλιστα είναι μονοακόρεστα (βλ. ψάρια, αβοκάντο, ελαιόλαδο, καρύδια κ.α.) που είναι ευεργετικά για τον οργανισμό μας. Καλή συνέχεια!
πολυ ευκολο!!ευχαριστουμεε :D
καμια ιδεα τι να κανυμε με ολο αυτο το αμυγδαλο που μενει???
Χμμμ… Μέχρι τώρα δεν είχα σκεφτεί ότι θα μπορούσαμε να το αξιοποιήσουμε, αλλά σαν να έχεις δίκιο Μαρία. Θα πρότεινα λοιπόν να φτιάξουμε ένα κέικ αμυγδάλου. Μου έδωσες μία πολύ καλή ιδέα αλλά θα πρέπει να επανέλθω με συνταγή!
Γεια σου Ελλη , τωρα ειδα την αναρτηση για το αμυγδαλογαλα , θα το εφαρμοσω καθοσον δεν μπορω να παρω γαλα λογω υγειας . Αυτο που μενει μετα το σουρωμα αν το στεγνωσουμε στον ζεστο φουρνο , οποτε τον αναψουμε , μπορουμε να το εχουμε για παναρισμα οπως την γαλετα , Ετσι δεν θα παει χαμενο και θα ειναι νοστιμα τα κροκετακια η τα σνιτσελ .
Τι καταπληκτική ιδέα! Και φαντάζομαι ότι έτσι τα κροκετάκια και τα σνιτσελάκια θα γίνονται διπλά νόστιμα…!
Μπορώ να βάλω το γάλα αμυγδάλου μέσα σε κεικ ή να το κάνω ρυζόγαλο; Σπυριδούλα
Καλησπέρα και χρόνια σας πολλά. Το γάλα αμυγδάλου μπορεί να μπει στο κέικ αλλά δεν το έχω δοκιμάσει σε ρυζόγαλο. Μόλις το δοκιμάσω όμως θα σας ενημερώσω. Καλή χρονιά να έχετε!