Σπιτικό γάλα αμυγδάλου (αμυγδαλόγαλα)

Σπιτικό γάλα αμυγδάλου (αμυγδαλόγαλα)

1 λίτρο
Ποσότητα
1/5
Βαθμός Δυσκολίας
Τούτη η ανάρτηση εκτός από το να παρουσιάσει την απλούστατη συνταγή για σπιτικό αμυγδαλόγαλα στόχο έχει να γνωστοποιήσει τα σημαντικότατα οφέλη του γάλακτος αυτού που συνοψίζονται στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, στην περιεκτικότητα βιταμινών και μετάλλων, στα χαμηλά λιπαρά και τις λιγοστές θερμίδες δίχως ζωικές πρωτεΐνες κι άλλα παράγωγα όπως χοληστερόλη και λακτόζη. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν δυσανεξία στην λακτόζη αλλά κι άλλοι που απλώς αποφεύγουν το αγελαδινό γάλα λόγω των διαφόρων βλαβερών ουσιών που περιέχει (από την χορήγηση ορμονών στις αγελάδες και την κατόπιν θεραπεία τους με αντιβιοτικά φάρμακα) αλλά και των παρενεργειών που μπορεί να προκαλέσει (όπως έκζεμα, άσθμα, ημικρανίες, δυσκοιλιότητα, αλλεργική ρινίτιδα, αρθρίτιδα, στομαχικές διαταραχές κ.α.), το σπιτικό αμυγδαλόγαλα μπορεί να γίνει Η ΛΥΣΗ για μη επεξεργασμένο γάλα φυτικής προέλευσης!
Τρόπος Παρασκευής:
Η παρασκευή του αμυγδαλόγαλου ξεκινά με το μούλιασμα των αμυγδάλων για 24 ώρες σε νερό. Για το μούλιασμα το νερό θα πρέπει να τα σκεπάζει, ενώ τα αμύγδαλα μπορούν να είναι με ή χωρίς φλούδα.
Μουλιάζω τα αμύγδαλα στο νερό.
Αφού μουλιάσουν για μία μέρα τα σουρώνω, τα ξεπλένω σε τρεχούμενο νερό και τα τοποθετώ στο blender.
Τα αμύγδαλα στο blender.Είναι προτιμότερο να ετοιμάσω το γάλα σε δύο δόσεις μοιράζοντας το ισομερώς. Έτσι βάζω στο blender πρώτα το 1 φλ. αμύγδαλα με 2 φλ. νερό, την μισή ποσότητα γλυκαντικού και το εκχύλισμα βανίλιας και τα χτυπάω για 1’ μέχρι να δημιουργηθεί ένα υπόλευκο γαλακτώδες υγρό.
Τα αμύγδαλα αλέθονται στο blender.
Κατόπιν σουρώνω το αμυγδαλόγαλα στο σουρωτήρι πιέζοντας τον πολτό στα τοιχώματα μέχρι να αφήσει όλα του τα υγρά. Επαναλαμβάνω και με την δεύτερη δόση.
Σουρώνω τον πολτό του γάλακτος αμυγδάλου.
Τα γάλα περνάει από την σίτα.
Ο πολτός πιέζεται στα τοιχώματα για ν' αφήσει όλα του τα υγρά.
Ανάλογα με το πόσο υδαρές ή παχύρευστο θέλω να γίνει αυξομειώνω την ποσότητα του νερού. Πάντως η γενικότερη αναλογία υποδεικνύει 2 φλ. νερό για 1 φλ. αμύγδαλα.
Έτοιμο το σπιτικό γάλα αμυγδάλου!
Το αμυγδαλόγαλα χρησιμοποιείται σχεδόν όπως το αγελαδινό γάλα (βλ. στον καφέ, για πρωινό, στην ζαχαροπλαστική). Εφόσον λοιπόν το ετοιμάσω για γενικότερη χρήση καλύτερο θα ήταν να αποφύγω την εκ των προτέρων προσθήκη γλυκαντικού. Τέλος, όταν πρόκειται να το πιω σκέτο προσθέτω λίγη θαυματουργή κανέλα με τις φαρμακευτικές ιδιότητες που του πάει πολύ. Δοκιμάστε το κι εσείς…
Για να μάθετε πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε τον πολτό των αμυγδάλων διαβάστε για το Αφράτο Κέικ Αμυγδάλου.
Καλή επιτυχία!
Rate