Το απλό σουβλάκι κοτόπουλου αποκτά άρωμα Ινδίας με μια απλή και εύγευστη συνταγή για εξοικειωμένους με την ασιατική κουζίνα γευσιγνώστες. Απλό κι εύκολο στην ετοιμασία του, το κοτόπουλο ταντούρι παίρνει το όνομα του από το “tandoor” που είναι ο κυλινδρικός πήλινος φούρνος μέσα στον οποίο ψήνεται παραδοσιακά το κοτόπουλο. Χαρακτηρίζεται επίσης από το πολύωρο μαρινάρισμα σε μία πλούσια σάλτσα από γιαούρτι και ποικιλία μπαχαρικών. Ετοιμάζοντας το κοτόπουλο στο σπίτι, έχω την δυνατότητα να το προσαρμόσω ως προς την αψάδα του και την επιλογή των μπαχαρικών της μαρινάδας, παραλείποντας αυτά που δεν μου ταιριάζουν. Το κοτόπουλο ταντούρι σε σουβλάκι ετοιμάζεται ως εξής:
Τρόπος Παρασκευής:
Σε ένα pyrex (ή σε άλλο ευρύχωρο σκεύος/πιάτο) τοποθετώ τα σουβλάκια κοτόπουλου και τα χαράσσω ελαφρώς με ένα μαχαίρι για να δημιουργηθούν εγκοπές και να εισχωρήσει καλύτερα η μαρινάδα. Τοποθετώ όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μπολ. Γνωρίζω ότι στο εμπόριο υπάρχει έτοιμο μείγμα tandoori masala που περιλαμβάνει τα πιο συνηθισμένα μπαχαρικά για ψήσιμο σε tandoor (όπως σκόρδο, τζίντζερ, κρεμμύδι, καυτερό πιπέρι) μεταξύ των οποίων και το garam masala. Επιλέγοντας όμως έτοιμο μείγμα tandoori masala τ’ αρώματα δεν θα είναι τόσο έντονα κι ευδιάκριτα όσο με τα φρέσκα υλικά, γι’ αυτό και δεν το προτιμώ.
Ανακατεύω και περιχύνω την μαρινάδα πάνω από το κοτόπουλο.
Ανακινώ να πάει η μαρινάδα παντού, κλείνω το καπάκι του pyrex και διατηρώ στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες. Αν επιθυμώ μπορώ να τα ετοιμάσω από την προηγουμένη και να τα αφήσω στην μαρινάδα μέχρι να τα ψήσω. Προθερμαίνω το grill του φούρνου και τοποθετώ τα σουβλάκια κοτόπουλου στην σχάρα.
Ψήνω τα σουβλάκια κοτόπουλου για 8’ περίπου από κάθε πλευρά, γαρνίρω με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο και σερβίρω με ρύζι basmati.
Το κοτόπουλο ταντούρι μπορεί να φαγωθεί και την επομένη ως κρύο πιάτο, αφού τ’ αρώματα του παραμένουν εξίσου έντονα.
Καλή επιτυχία!